Tämä on sosiaalisesta mediasta kertovan jutun otsikko

7 Lok 2010 by Kari Haakana, 33 Comments »

Ensimmäisessä kappaleessa kerron anekdootin, joka sivuaa hiljattain Facebookiin perustettua ryhmää tai Naurunappulassa jaettua kuvaa. Kappale sisältää ainakin yhden terminologisen epäselvyyden eikä esitä täsmällistä linkkiä, jonka avulla lukija voisi itse arvioida asiaa.

Toisessa kappaleessa kuvailen tapausta hieman tarkemmin ja esitän löperön yleistyksen käsiteltävän ilmiön yleisyydestä perustellakseni tällä sitä, että tämä juttu on kirjoitettu. En kuitenkaan esitä tilastoja tai muuta heittoa tukevaa tietoa.

Tässä kappaleessa olen pohtivinani sosiaalisen median ja tietotekniikan mahdollisia positiivisia vaikutuksia. Tämä kappale on kuitenkin vain pakollinen väliosa ennen seuraavaa kappaletta.

Tässä kappaleessa kerron, että ensimmäisessä kappaleessa kuvattu ilmiö on vastenmielinen. Kiinnitän huomiota siihen, että sosiaalisessa mediassa ei ole vastuunkantajia, yritykset ovat Kaliforniassa ja ketään ei saa puhelimella kiinni. Väitteen perusteeksi en esitä faktoja.

Tässä kappaleessa on vastaava esimerkki ulkomailta. Jätän mainitsematta, että esimerkkimaassa lainsäädäntö on erilainen.

Seuraavaksi tuon vain juuri ja juuri verhotulla omahyväisyydellä esiin, miten vastuullisesti perinteiset tiedotusvälineet toimivat ja kuinka niillä on oma eettinen koodistonsa. Kappaleesta kuitenkin käy ilmi, että jonkin verran ottaa pattiin se, että joku toinen toimii toisin ja saa julkisuutta. Voi olla, että muistutan myös joidenkin palveluiden epämääräisistä yksityisyyskäytännöistä (joskaan en mainitse sitä, että oman mediani asiakas ei koskaan pääse irti asiakasrekisteristä ja puhelinmyyjistä)

Tässä kappaleessa muistutan siitä, että erilaisilla web-palveluilla on kyllä paljon käyttäjiä, mutta rahaa ne eivät tee. Jätän mainitsematta oman tiedotusvälineeni kutistuvat seuraajamäärät ja laskeneet tulot.

Lopetuskappaleessa otan jonkin verran takaisin väitettä ilmiön vahingollisuudesta. Höystän loppukappaletta ehkä kömpelöllä vitsillä, mahdollisesti myös autovertauksella.

Normaalista tavasta poiketen jutun lopussa on linkki.

Avainsanat: , ,

33 Comments

 1. Sari Veikkolainen kirjoitti:

  Tässä kommentin ekassa lauseessan kehun blogin kirjoittajan tapaa lähestyä asiaa.

  Seuraavassa lauseessa esitän silti kriittisen huomautuksen ja jonkun aasinsillan kautta linkitän kommenttiin oman blogini. Ja yritän rivien välistä tuoda esiin, että siinä on ainakin melkein samaa asiaa käsitelty vielä oivaltavammin.

  Lopuksi vielä totean jotain avoimen keskustelun tärkeydestä ja siitä miten upeaa on kehitellä ideoita yhdessä. Ja ylentävässä loppukaneetissa esitän uskovani, että maailmasta tulee sittenkin parempi paikka kunhan vain me täällä verkossa olemme aktiivisia.

 2. Tero kirjoitti:

  Ei tässä muuta kuin peukut ylös, asiaa.

 3. Erkka Piirainen kirjoitti:

  Tässä kommentissa vedetään mukaan luokaton lukio ja maahanmuuttajat.

 4. pni kirjoitti:

  Tässä kommentissa tuon esiin epärelevantin, minua henkilökohtaisesti ärsyttävän asian jota ei mainita alkuperäisessä artikkelissa ja haukun siksi niin alkuperäisen artikkelin kirjoittajan kuin muut kommentoijat.

 5. [...] This post was mentioned on Twitter by Kari Haakana, Santtu Toivonen, Jan Sarres, Petteri Uusitalo, Kalle Kipinä and others. Kalle Kipinä said: RT @Karde: Tämä twiittaus linkittää sosiaalista mediaa käsittelevään juttuun http://bit.ly/cloLnQ [...]

 6. Petja Jäppinen kirjoitti:

  Tämä kommentti ei liity aiheeseen mitenkään, mutta pyrkii dissaamaan silti alkuperäisen viestin kirjoittajaa.

 7. Kari Haakana kirjoitti:

  Tämä kommentti kiittää hieman liian makeasti kommentoijia. Lisäksi valitsen kommenttien joukosta helpoimmin liiskattavan väitteen ja reagoin vain siihen.

  Allekirjoitan viestin nimelläni ja tittelilläni, mikä on turhaa.

 8. Mikko Järvenpää kirjoitti:

  Tässä kommentissa kiitän yleisellä tasolla kirjoittajaa hyvän blogin ylläpitämisestä, ja kehoitan katsomaan myös tätä toista blogia. Se ei liity asiaan oiekastaan mitenkään, ja on vain toisen itse itsensä nimittämän sosiaalisen median ekspertin palveluja markkinoima blogi.

 9. Pekka Pekkala kirjoitti:

  Tässä kommentissa viittaan siihen, että kirjoittaja työskentelee itse suuressa tiedotusvälineessa. Tämä takia hänen pitäisi lopettaa tämmöisten höpöjuttujen kirjoittelu ja keskittyä uudistamaan omaa tiedotusvälinettään niin, että blogipostin kaltaisia löperöartikkeleita ei pääsisi julkisuuteen hänen edustamansa tiedotusvälineen kautta. Luonnollisesti unohdan sen, että blogipostin kirjoittajalla voi olla omiakin, yhtiön linjasta poikkeavia mielipiteistä. Eikä kirjoittaja ehkä ole ylijumalan asemassa yhtiössään vaan yksi työntekijä muiden joukossa.

  Lopuksi ehkä mainitsen vielä, että onneksi en maksa lupamaksua niin tämä ei oikeastaan koske minua mutta ajattelinpahan vaan tuoda oman pointtini keskusteluun.

 10. Janne Toivoniemmi kirjoitti:

  Tässä kommentissa mainostetaan ihmeellistä uutta erektiolääkettä, joka saa naisesi kirkumaan kiimasta ja haluamaan sinua enemmän kuin mitään muuta. Samasta web-storesta saa myös uskomattoman tehokkaita lääkkeitä sosiaalisen ahdistuksen lievitykseen, hevoshormoneja ja epämääräisiä muita aineita, jotka voivat olla maanne huumausainelain vastaisia. Tästä ei kuitenkaan tarvitse huolestua, koska kommentissa mainitusta verkkokaupasta ei tulla koskaan toimittamaan mitään, mutta laskutus toimii sitäkin tehokkaammin.

  Maksut mielellään käteisellä!

 11. sari veikkolainen kirjoitti:

  Tässä kommentissa mainitsen vielä järjestämäni some-koulutuksen, jota olen unohtanut ekassa kommentissani mainostaa ja jossa kuin onnenkaupalla on vielä pari paikkaa vapaana.

 12. Otto Utti kirjoitti:

  Aloitan tämän kommentin lauseella, joka on kirjoitettu niin kovassa kiireessä, että se on vain vaivoin kyetty naamioimaan jotenkin otsikkoon liittyväksi. Minulla ei ollut aikaa lukea itse juttua, joten voin vain toivoa, että otsikolla oli jotain tekemistä itse artikkelin pääargumentin kanssa.

  Ym. lause oli pakollinen pohjustus sille, että pääsen laittamaan tähän linkin samaa aihetta käsittelevästä artikkelista, joka on itseasiassa referaatti ylläolevasta artikkelista: http://www.topiikki.fi/go/nj/

 13. Tuija kirjoitti:

  Tämän kommentin jätän tasan siksi että pääsisin kylvämään linkkiä perustamaani sosiaalisen median profiiliin. Ja huomauttaakseni yllä spekuloivalle kommentoijalle että on se vielä, sellaisessa ylijumalallisessa maineessa, vielä vähän aikaa. Muutama viikko ja sitten se on jo oman talon väkeä joka mistään mitään tiedä.

 14. Tarja Ollas kirjoitti:

  Olen tässä ja hengailen mukana.

 15. Sami kirjoitti:

  EKA!!!1

 16. Paheksun tässä kommentissa yllä olevan blogin ja erityisesti sen kommentoinneissa toistuvaisesti esiintyviä kirjoitusvirheitä ja uskoisin, että tässä maassa arvostettaisiin suomenkielen opetuksen tasoa enemmän. Olemme Pisa-voittajamaa! Lisäisin vielä, että opetelkaa kunnolla ennenkuin lähdette kommentoimaan ja kirjoittamaan!

 17. Janne Toivoniemmi kirjoitti:

  Tämä kommentti on täällä, koska lähettäjä ei ole listattu spammifilttereiden listoille. Nännän nää!!

 18. Kari Haakana kirjoitti:

  Tässä kommentissa esitän tuskastumisen väärille urille ajautuneesta kommentoinnista ja kerron keskustelun päättyvän osaltani tähän.

  Allekirjoitan kommentin nimelläni ja tittelilläni, vaikka se on turhaa.

 19. samikki kirjoitti:

  Tässä kommentissa olen harmistunut hyvästä kirjoituksesta ja siksi vinoilen paljastamalla että kyseessä on vain englanninkielisestä lehdestä kopioitu idea. Ja osoitan samalla etten jaksanut lukea juttua loppuun jossa linkki alkuperäiseen juttuun olisi ollut. Enkä myöskään tarkistanut, oliko joku muu kommentoinut jo samasta asiasta.

 20. Sun äitis kirjoitti:

  Tässä kommentissa esitän tuohtumukseni siitä, että sosiaalisen median aina esitetään kuuluvan vain y-sukupolven edustajille, vaikka kyllä meistä varttuneemmistakin monet ovat jo Facebookissa. Erityisesti paheksun sitä, että kirjoittaja päättää olla enää osallistumatta tähän keskusteluun. Kyllä hyvä kommentointitapa edellyttää, että kaikille vastataan!

 21. NMP kirjoitti:

  Tähän kirjoitan jonkin random-kommentin ja juoksen Twitteriin linkittämään tämän blogin ja mainitsemaan, että kommentoin.

 22. Mari Kuivaniemi kirjoitti:

  Tykkään tästä Facebookissa, jotta kaikki tärkeät ystäväni huomaisivat minun seuraavan somea ja arvostavan älyllisen sarkastista ironiaa. Itse artikkeliin minulla ei ole mitään sanottavaa.

 23. Håkan kirjoitti:

  Tässä kommentissa totean, että mikään alkuperäisessä jutussa esitetty ei koske Suomea.

 24. Vesa Ilola kirjoitti:

  Tässä kommentissa ihmettelen nauranko vai itkenkö. Itselleni vai muille. Seuraanko päätä vai häntää, joka joka heiluttaa tai heiluu.

  Tässä kappaleessa huomaan että aiemmat kirjoittajat ovat jo paljastaneet kaikki todelliset tarkoitusperäni ja alan miettiä hätäisesti jotain älykästä, hauskaa tai täysin omituista.

  Tässä kappaleessa alan ihmetellä kirjoittajien jääviyttä, mahdollisia valtapelejä sekä erilaisia salaliittoteoriata. Edelliseen viitaten alan epäillä että kirjoittajan todellinen alter ego onkin Matti Apunen ja että kirjoituksellä pyritään pohtiimaan laatujournalismin ja wannabeebloggarin välistä kuilua.

  Ennen kliimaksia huomaan että kyse saattaa ollakin itsereflektoivasta tavasta pohtia ääneen suomalaisen ja englantilaisen sosiaalisen median postmodernia dialogia.

  En uskallakaan päättää kirjoitusta tässä vaiheessa mihinkään, koska tiedän että seuraava kirjoittaja huomaa lyötävänsä seuraavasta kappaleesta uuden aloituksen.

 25. JaanaTeravainen kirjoitti:

  Tässä kommentissa tartun Vesa Ilolan mainitsemaan Aamulehden entiseen päätoimittajaan. Kirjoitan jotakin mielestäni napakkaa, ikävä kyllä en huomaa avautuvani täysin asian vierestä.

 26. sivustaseuraaja kirjoitti:

  Tässä kommentissa käytetään sanaa “mamu”. Termiä “huippuosaaja” käytetään “ironisesti”. “Lainausmerkkejä” käytetään likaa.

 27. Eve Mantu Jolla Oma Ohjelma Radiossa kirjoitti:

  Tämän kommentin kirjoitan vain näyttääkseni, että olen sillai hip ja ajassa kiinni, että käyn kommentoimassa fiksuina tunnettuja kirjoittajia. Että työnantajani Yleisradio ei antaisi minulle kenkää tulevissa yt-neuvotteluissa ainakaan siksi, etten ole hip ja ajassa kiinni.
  Mä olen oikeesti hei aika monimediaalinen moniosaaja ja hirveen innoissani (mutta en ydinosaamisaluettani haittaavalla tavalla) näistä uusista medioista. Mutta myös radiosta, vanhasta rakkaudestani, ainakin niin kauan kuin radio JAKELUALUSTANA elää.

  Nyt vielä joku lainaus, että tulee todisteluksi, että olen silmäillyt alkuperäisen kirjoituksen: “kömpelö vitsi”.

 28. Ei Todellakaan Eve Vaan Joku Ihan MUU kirjoitti:

  Ja tämän kommentin kirjoitan yrittäen vakuuttaa teidät, että en TODELLAKAAN ole itse Eve Mantu, vaan joku hänen ohjelmansa kuuntelija. Ja kerron, että Eve Mantu se vasta on erinomainen toimittaja ja ohjelmat niin mahdottoman kiinnostavia ja hyvin tehtyjä. Että terveiset vaan Yleisradion johdolle, että LISÄÄ EVE MANTUA!

 29. Jere Majava kirjoitti:

  Tässä kommentissa onnistun vain vaivoin piilottamaan harmistukseni siitä, että löydän jutun ja kommenttiketjun päivän myöhässä. Pyrinkin mjitätöimään koko kirjoituksen sisällön asettamalla sen “laajempaan historialliseen perspektiiviin” mainitsemalla että niin “sosiaalisessa mediassa”, “tiedonvälityksessä” kuin “otsikoissa” tai “jutuissa” ylipäätään ei ole mitään uutta, sillä vastaavia kulttuurisia muotoja esiintyi jo kivikaudella. Tästä esimerkiksi tarjoan jotain täysin aiheeseen liittymättömätöntä kuten savumerkit ja luolamaalaukset. Tälle analogialle haen painoarvoa tuomalla ohimennen esiin työskenteleväni Yliopistolla. Jätän kuitenkin mainitsematta että akateeminen tutkimus ei kuulu työtehtäviini.

 30. OlliS kirjoitti:

  TISSIT.

 31. Katleena kirjoitti:

  Tässä kommentissa halutaan osallistua keskusteluun pelkän oman näkyvyyden vuoksi. Koska kaikki muutkin kirjoittivat jotakin, niin myös tämän kommentin kirjoittaja. Varminta on olla enemmistön kanssa samaa mieltä, vaikka kommentoijalla ei ole ihan tarkkaa haisua siitä, mistä puhutaan.

  Tässä kappaleessa mainitaan varan vuoksi Gist.com, About.me ja Paper.li, että kommentoija vaikuttaisi edes etäisesti tietävän joitain uudempia some-sovelluksia.

  Viimeisessä kappaleessa kommentoija lupaa tehdä tiivistelmän Qaikuun, vaikka tiivistelmää ei koskaan sinne ilmesty.

 32. Juha Frey kirjoitti:

  Tällä kommentilla osoitetaan vastaanpanemattomasti, ettei verkko unohda: tämäkin kirjoitus on löydettävissä vielä näinkin kauan sen jälkeen, kun muut kommentoijat ovat jo hajaantuneet.

  Tämän jälkeen huokaistaan helpoituksesta, sillä omalle hitaudelle keksittiin melko kantava aasinsilta. Samalla syntyi puoliuskottava peruste laittaa alkuperäinen kirjoitus uudelle kierrokselle eri sosiaalisen median kanaviin.

  Lopuksi kommentoija turvaa omaa selustaansa hitaaksi myöhäisherännäiseksi leimaamisen varalta kehaisemalla sekä blogausta että kommentoijia poikkeuksellisesta kyvykkyydestä piristää tätäkin päivää.

 33. [...] Linkitykset Koska bloggaaja on pohjimmiltaan reilu ja rehti, paljastan tekstin innoittavat alkuperäislähteet eli Guardian sekä s(u)omettaja Kari Haakana [...]

Leave a Reply

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!

Switch to our mobile site