« Sillä aikaa toisaalla | Main

syyskuu 02, 2009

Kymmenen valhetta x 2

Judy Sims on kirjoittanut hyvän yhteenvedon asioista, joista sanomalehtien kustantajat valehtelevat itselleen. Lista kannattaa lukea alkukielellä ja perusteluineen, mutta referoin hyvin vapaasti Simsin teesit tähän suomeksi:

1. Voimme hallita tämän (webin aiheuttaman) muutoksen integroidun organisaation avulla (web ja printtitoimitukset yhdessä).

2. Printtimainonnan myyjät voivat myydä myös online-mainontaa

3. Aggregaatit tappavat liiketoimintamme

4. Luomme puutetta ja kysyntää sisältömarkkinoille luomalla maksullisia palveluita

5. Käyttäjät ovat maksaneet uutisista aiemminkin ja voivat maksaa siitä jatkossakin

6. Online-tuotot eivät koskaan riitä kattamaan uutistoiminnan kuluja

7. Kukaan ei hoida rikos-, terveys- ja paikallispolitiikkauutisointia kuten me

8. Lukijat ovat epäluotettavia/idiootteja/kusipäitä

9. Demokratia tuhoutuu ilman meitä

10. Voin kilpailla maailman parhaiden digiasiantuntijoiden kanssa vaikka en olekaan online-yhteisön aktiivinen jäsen

Jokainen media-alan strategioita, visioita ja lobbauspuheita kuunnellut tunnistaa nämä teesit kyllä. Facebookin puolella pohdittiin sitä, mitkä olisivat digimedian kymmenen itsepetosta. Listan panivat liikkeelle Jukka Lehtinen ja Petteri Numminen, täydennän hieman:

1. Tämä ei toiminut vuonna 2000, ei se toimi nytkään. Hyvänä esimerkkinä tällä argumentilla torpedoitavista asioista ovat ainakin mikromaksut ja multimediareportaasit.

2. Kunhan Google löytää sen, se on hyvää sisältöä. Sisällön laadullinen aspekti on sivuseikka, pääasia on oikein hoidettu SEO. Mainio argumentti myös sisällön hintaa alentamaan.

3. Käyttäjät luovat halpaa sisältöä helpolla. Eli: kunhan saitilla on keskustelupalsta, alkaa käyttäjäryntäys. Any day now. Ja laatu, sehän on katsojan silmässä.

4. Ensi vuonna verkkomainonta räjähtää. Jep, odoteltu on, aika monta vuotta jo.

5. Jos tuplaamme kävijämäärät, saamme lisää resursseja. Ei, ette saa, koska niitä tuplaantuneita tai triplaantuneita kävijämääriä ei saada rahastetuksi.

6. Kävijämäärät ovat kaiken a ja o. Kohderyhmät ovat ilmeisesti aivan passe (ja ovatkin, niin kauan kuin mediayhtiöt uskovat printtivalheeseen numero kaksi).

7. Jos et ole verkossa, et ole olemassa. Vasta-argumentti: leipä.

8. Menestyvän sisältösaitin tekeminen vaatii aivan uudenlaisia sisällönjärjestämis- ja luomismalleja, joita täytyy uudistaa säännöllisin väliajoin, jotta ne pysyisivät kiinnostavina ja kilpailukykyisinä. Vasta-argumentti: Craigslist.com.

9. Googlekin aloitti pienestä. Jep, sen aloitti akateemisena tutkimusprojektina kaksi opiskelijaa yhdestä maailman parhaimpiin lukeutuvasta yliopistosta, jonka portilta alkaa maailman tärkein tietotekniikkakeskittymä. Googleen investoitiin ensimmäisellä kierroksella yli miljoona dollaria. Paljonko ajattelitte tähän palveluun satsata, nyt ensimmäisellä kierroksella?

Ehdotuksen kymmenennestä kohdasta voit jättää kommentteihin.

Posted by Kari at 02.09.09 15:32

Comments

10. "Sähköinen paperi pelastaa painetun sanan." Jep. Ihan samalla tavalla kuin internet teki nuorisosta aktiivisia sanomalehden verkkotilaajia.

Posted by: Pekka Pekkala at 03.09.09 10:54

Ei niinkään kymppikohta, vaan laajennusta Craigslist-asiaan: http://www.wired.com/entertainment/theweb/magazine/17-09/ff_craigslist?currentPage=all

Posted by: OlliS at 03.09.09 11:23

11: "Sisältö on kuningas". Törmäsin muutama kuukausi sitten Andrew Odlyzkon 2001(!) kirjoittamaan "Content is not king" -artikkeliin. Puolessa välissä sen lukemista heräsi kysymys: miksi helvetissä en ollut aiemmin saanut tätä käsiini vaikkapa opiskeluaikanani. Argumentti on vahva.

Linkki: http://www.dtc.umn.edu/~odlyzko/doc/history.communications2.pdf

Jos potkii, samalta mieheltä kannattaa tsekkaa myös pidempi "The history of communications and its implications for the Internet" http://www.dtc.umn.edu/~odlyzko/doc/history.communications0.pdf

Posted by: ville t at 03.09.09 11:42

10. "Internet tappaa painetun sanan" Jep. Ihan samalla tavalla kuin näköradio tappoi radion.

Posted by: Matti Lintulahti at 03.09.09 11:52

Miikka Leinonen tykkää tästä.

Posted by: Miikka Leinonen at 03.09.09 12:07

Toivelistalla lisää listajournalismia:

Seuraavaksi kymmenen totuutta mihin nyt uskomme. Ja siihen palataan viiden vuoden kuluttua ja ihmetellään kuinka moni niistä on matkan varrella muuttunut valheeksi.

Posted by: Matti Lintulahti at 03.09.09 13:04

Virhe tapahtui siinä kohtaa, kun sanomalehdistä tuli netissä anomalehtiä. Lukijoilta alettiin pyydellä ilmaista sisältöä, kuten juttuvinkkejä ja valokuvia. Lisäksi ryhdyttiin kalastelemaan provojutuilla puolimielisiä anonyymikommentteja.

Journalistisen sisällön vahvin argumentti on edelleen huolellinen taustatyö lähdekritiikkeineen. Ei myöskään haittaisi, jos joku aidosti suomentaitoinen editoisi jutut ennen niiden julkaisemista.

Kaikkivoipaisuuden harha vaivaa monia nettaajia yhtä pahasti kuin aikanaan ammattitoimittajia: mikä tahansa nettiin tuotettu sisältö ei ole arvokasta. Ansaintalogiikkaa kannattaa mielestäni etsiä tasan yhdestä paikasta: laadun takaamisesta.

Posted by: Riitta at 03.09.09 13:29

(onks toi odlyzkon artikkeli kellekään tuttu? olisin kiinnostunut kommenteista)

Posted by: ville t at 03.09.09 13:41

Perttu Tolvanen tykkää tästä.

Posted by: Perttu Tolvanen at 03.09.09 23:36

Hei, tämähän oli hyvää settiä. Sinä voisit kokeille tätä blogaamista joskus uudestaankin.

Posted by: PA at 04.09.09 00:28

Ville T: Odlyzko ei ole tuttu mutta toi paperihan on sillä tavalla vanhentunut että se on tehty ennen laajakaista yleistymistä kotitalouksissa. Sen, P2P-liikenteen ja multimedian myötä luvut näyttävät aika tavalla erilaisilta ja laiton content vie internet-liikenteestä aimo haukun.

Kirjoittaja on kyllä sinällään oikeassa että Content is king -väite on sinällään typerä, koska koko joukkoviestinnän historian voi nähdä teknologian kehityksenä, jonka sivutuotteena tuli myös sisältöä eli journalismia. Tästä hyvä kotimainen esimerkki on televisio, jonka potkivat liikkeelle teekkarit, eivät suinkaan kansankynttilät eli journalistit. Sanomalehtien perustamissyynä on ollut milloin paperitehdas, milloin painon vajaakapasiteetti.

Tai toisin päin: mobiilia internettiä yritettiin saada väkisin käyntiin vaikka teknologia ei ollut valmista. Kun tekniikka tuli valmiiksi, kasvu on ollut rähähdysmäistä viimeiset kaksi vuotta (myös länsimaissa=.

Tuorein esimerkki lienee jenkkien kaapelitelevisio: se oli ainut kasvumedia perinteisissä, koska USAssa kaapelitv-maksusta menee osa myös tv-yhtiöille. Eli verkon ylläpitäjä maksaa sisällöntuottajille siitä, että nämä tuottavat sisältöä verkkoon. Tämähän olisi unelmatilanne myös mobiilissa ja internetissä, mutta valitettavasti väliportaalle ei jää mitään: teleyhtiö välittää sisältöä jonka Google löytää. Molemmat tekevät rahaa, väliporras kituu. :D

Posted by: Pekka at 04.09.09 08:40

Epic! I found this site on Ask searching for something completely unrelated- and now I'm gonna have to go back and go all the old posts XD So much for free time this morning, but this was a truly awesome find.

Posted by: wireless network connections at 15.01.10 19:07

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)