« Facebook on sika | Main | Sillä aikaa toisaalla »

kesäkuu 24, 2009

Kuvaohjelmalaki - käsittämätöntä kädetystä

Kuulkaa. Lukekaa Ismo Kiesiläisen Kamera & Kynä -blogin merkintä kuvaohjelmalaista ja siitä, miten Valtion elokuvatarkastamo tätä lakia tulkitsee (PDF).

Merkintä kannattaa lukea kokonaisuudessaan, mutta avainlainaus ruokahalun herättäjäksi tulee tässä:

videoiden levittäminen netissä on aina lain tarkoittama "tilausohjelmapalvelu", johon pätee laki kuvaohjelmien tarkastamisesta.

Ja tälle tarkastamiselle läpsähtää 800 euron tarkastusmaksu.

Se, että jonkun yksityisen ihmisen kotisivulleen tarjolle panemia videopätkiä lähdettäisiin elokuvatarkastamon taholta syynäämään lienee pieni. Periaatteellisesti kyseessä on kuitenkin iso asia.

Meillä ei ole valtion lisensointijärjestelmää tekstisisällölle. Videosisällölle tällainen lisensointi on kuitenkin nähty hyväksi pystyttää. Laki ja sen ilmeinen tulkinta ovat kuitenkin aika kaukana nykypäivän käytännöistä, niin teknisistä kuin kulttuurisistakin.

Tässä ei vaan ole mitään järkeä.

Posted by Kari at 24.06.09 19:05

Comments

Onko näissä virkaintoisten virkailijoiden toimessa ollut pitkään aikaan mitään järkeä? Kohta saadaan maksaa tekstuaalisenkin materiaalin levittämisestä. Ja kaikki vastalauseet kuitataan näinä "sananvapaushörhöjen jorinana".

Mitä muuten laki sanoo YouTuben kautta levitetystä materiaalista? Pitääkö minunkin alkaa "periaatteessa" maksamaan 800 euroa aina, kun embeddaan videon YouTubesta blogiini?

Posted by: Janne Toivoniemi at 24.06.09 22:13

Pieni korjaus/selvennys:

Elokuvan tarkastamisesta peritään minuuttitaksa. Tarkastuksessa elokuvalle määrätään ikäraja, jota levittäjän pitää valvoa.

Elokuvasta voi tehdä myös maksuttoman ilmoituksen, jolloin se saa automaattisesti K-18-luokituksen. Tällaisten elokuvien levittäjältä peritään 800 euron vuotuinen valvontamaksu.

Mutta järjetön tilanne on, kyllä :)

Posted by: Ismo Kiesiläinen at 25.06.09 12:32

Lainsäädäntö on elämää suurempaa.

Mutta ei kannata kasvattaa kärpäsestä härkästä, ongelmia tuskin oikeasti syntynee, mikäli tämän (erinomaisen selväpäiväisen) naisvirkamiehen haastattelusta uskaltaa päätelmiä tehdä.

Se miksi lainsäädäntö aina joskus ylittää elävän elämän rajat johtuu tietyst siitä, ettei säätäjä tunne todellisuutta riitävästi (tai kuuntele oikeita asiantuntijoita). - Ja siinä me lakia soveltavat byrokraatit sitten olemme kusessa...

Posted by: hintola at 25.06.09 14:30

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)