« Tässä lauseessa on 63 merkkiä ja se riittää yllättävän pitkälle | Main | Kuvaohjelmalaki - käsittämätöntä kädetystä »

kesäkuu 20, 2009

Facebook on sika

Heräsin juhannuspäivän päiväuniltani otsikon ajatus mielessäni, joten sen täytyy olla totta.

Sika siis samassa mielessä kuin romaani on sika, Matti Pulkkisen mielestä: "...kaikkiruokainen, se sulattaa kaiken, minkä sinne laittaa". Facebook nielee blogit (tämä kirjoitus on alunperin blogimerkintä, joka julkaistuu automaattisesti uudestaan note-muodossa Feibussa), Flickr-kuvat, Twitter-viestit ja ties mitä.

Tämä tietenkin sen lisäksi, että Facebookista on tullut Internetin synonyymi monille. Useampikin tapahtuma on viimeisen vuoden aikana "pantu Internetiin" sillä menetelmällä, että tapahtumalle on luotu tapahtumailmoitus Facebookiin (joka ei tiettenkään näy kenellekään Facebookin ulkopuolella). Mikä on tietenkin ok, jos tarkoitus on kertoa tapahtumasta lähinnä vain ystäville; jos tarkoitus on tavoittaa laajempaa osallistujapiiriä, menetelmä ei oikein toimi. Kaikki eivät, syystä tai toisesta, edelleenkään ole Facebookissa.

Facebookin nopea nousu todistaa oikeaksi Jaikun perustajan Jyri Engeströmin kertoman (lukekaa linkin takana lymyävä Jyrki Alkion mainio juttu) pointin:

"Googlella on satoja miljoonia käyttäjiä, mutta heillä ei Googlessa ole kavereita".

Ja edelleen:

"Tapa löytää uutta informaatiota on muuttumassa, ellei jo muuttunut. Sen sijaan, että haet tietoa Google Newsista tai hakukoneesta, menetkin Facebookin uutisvirtaan tai Twitteriin, jossa näet sen virran, jota seuraamasi ihmiset ovat lähettäneet."

Muutos ei ole ihan pieni. Facebookin (ja muiden sosiaalisten verkostojen, mutta aivan erityisesti Facebookin, tällä hetkellä) suljettu luonne on haaste perinteisesti avoimelle tai ainakin sanojen tasolla avoimeksi julistetulle netille.

Toisaalta netin kehitykseen näyttäisi kuuluvan tämäntapainen, aluksi erillisiltä saarekkeilta vaikuttavien palvelujen ja kokoneisuuksien syntyminen. Jossain vaiheessa nämä saarekkeet, tavalla tai toisella, yhtyvät suureen nettiin. Tätä sopii toivoa Facebookinkin kohdalla.

Posted by Kari at 20.06.09 18:49

Comments

Mmm... Luultavasti se kyllä assimiloi henkilökohtaiset verkkopäiväkirjat, joita toki on suurin osa blogeista. Threshold of participation on alhaisempi, ja moni varmaan kirjoittaa mielellään kuitenkin vain kavereilleen.

Smuddasmudda, avoimia kantaaottaviajaddajaddablogeja sinne voi kyllä olla vaikea saada. Siellä kun pitää pelata Facebookin käyttösääntöjen mukaan, ja bränditkin saattaisivat mennä hieman sekaisin.

Federoitu mikrobloggaus lienee seuraava askel; monet palvelut, kuten laconi.ca ja ping.fm, sekä teknologiat kuten OpenID ja FOAF ovat meitä kovasti sinne päin viemässä. Ei se kovin suurta teknistä edistysaskelta vaatisi.

Posted by: Janne Jalkanen at 20.06.09 22:02

Röh. En tiedä olisinko optimistinen tuon avoimuuden suhteen. Ilmassa on "internet kanavapakettina" - tulevaisuudenkin tuntua. Ounastelen lähivuosina lisääntyvää eriseuroittumista. Luulen, että valtavirtakäyttäjämassat seurustelevat suljetuissa ympyröissä problematisoimatta sen enempää suljettuutta; jos haluat olla osa jengiä, kirjaudut mukaan, jos et, et. Avoimuuden perään haikaileva nettieliitti on kiinnostava kohdeyleisö sekin ja elättää varmasti monensorttista avointa ja semiavointa palveluntarjoajaa eri bisnesmallien ja open sourcen yhdistelmillä.

Posted by: Tuiija Aalto at 21.06.09 20:18