« BBC perseilee | Main | Ei ne nyt vaan maksa »

huhtikuu 07, 2009

Miten minusta ei tullutkaan Twitter-käyttäjää

Ennen joulua tuskastuin Jaiku-palvelun toistuvaan nikotteluun ja hyytyneeseen kehitykseen. Tein päätöksen hylätä Jaiku ja ajattelin siirtyä Twitterin käyttäjäksi.

Siirryinkin. Aloin kerätä itselleni mielenkiintoisia seurattavia Twitteriin ja päivitin statustani jonkin verran. Nopeasti Twitter-kontaktieni määrä ylitti kontaktien määrän Jaikussa.

Jokin kuitenkin tökki. Tietoisesta yrittämisestä huolimatta Twitter ei tarttunut. Twitterin käytöstä ei tullut tapaa. Minulla ei ollut tarvetta tarkistaa Twitterin tilannetta bussissa tai ruokakaupan jonossa, kuten Jaikun kanssa oli ollut.

Yritin aivan tosissani. Asensin koneelleni Tweetdeckin, kokeilin Twitbearia, työnsin iPhoneen Twitterrificin. Mutta ei. Twitter näyttäytyi kaoottisena kaikukammiona, josta ei tuntunut erottuvan yhteisöä tai koherenttia keskustelua. Hetken aikaa epäilin yksinkertaisesti tulleeni liian vanhaksi. Selitys voi kyllä edelleenkin olla ihan pätevä.

Yllätyksekseni huomasin, että Jaikun paikan olikin salakavalasti vienyt Facebook. Facebook oli muuntunut nopeasti ärsyttävästä kaverin-vampyyrit-purevat-minun-merirosvojani-härdellistä paljon Jaikua ja Twitteriä muistuttavaksi palveluksi, jossa statusviestien merkitys korostui.

Lisäksi Facebookista näytti löytyvän huomattavasti enemmän tuttuja ihmisiä kuin Jaikusta, Twitteristä nyt puhumattakaan. Eli kommunikointivälineenä se oli huomattavasti kattavampi kuin vain pienen suomalaisen aktiviivijoukon käyttämä Jaiku tai Twitter. Lisäksi ystävälistojen muokkaustoiminnon avulla erilaisten kontaktien näkymää omiin aktiviteetteihin saattoi säädellä varsin joustavasti.

Kun vielä Facebookin mobiiliversio osoittautui varsin käteväksi vempeleeksi, siirtyi web-sosiaalisuuteni varsin helposti Facebookiin.

Siirtymää voisi sanoa jotenkin...nöyryyttäväksi. Kas, Facebook ei ole läheskään niin pro kuin esimerkiksi Twitter. Facebookin käytöstä ei saa minkäänlaisia uskottavuuspisteitä, kun taas Twitteristä niitä edelleen saa (koska "kaikki" eivät ole siellä).

Tästä huolimatta: Facebook. Twitter-käyttöni on edelleen satunnaista, seuraan sieltä lähinnä ulkomaalaisten alan ihmisten huutelua. Jaikun korvaajaksi taas näyttää kuitenkin nousseen Qaiku, jonne iso osa Jaikusta tuttua porukkaa on siirtynyt.

Huonompi juttu on se, että Facebookin käytön lisääntymisen myötä tämän blogin päivittäminen on jäänyt vähemmälle. Yritän skarpata. Blogikirjoittaminen on kuitenkin eri laji kuin Facebook-heitot; joku vertasi statuspäivitysten ja blogikirjoitusten eroa pikaruoan ja gourmet-ruoan eroon. En ole aivan varma vertauksen toimivuudesta, mutta selvä ero on siinä, että omassa domainissa toimiva blogi on aika kiistattoman oma. Facebookissa toimiessani olen "vain" osa Facebookia.

Posted by Kari at 07.04.09 19:16

Comments

Twitterissä ja Facebookissa komppaan Karia. Joko tässä ikä vaivaa tai sitten Twitter ei oikein taivu suomalaiseen mieleen.

Parhaimmillan Twitter tuntuisi olevan jenkkinäkökulman linkkien ja vinkkien antajana - kunhan seuraa vain kohtuullista määrää twiidejä. Mutta keskustelussa ja kommentoinnissa twitter on kaaosta.

Vinkkejä otan kyllä vastaan Twitterin jalostamiseksi aktiivisempaan käyttöön.

Posted by: Matti Lintulahti at 07.04.09 21:02

Toistavatko ihmiset itseään Qaikussa?

Posted by: anonyymi at 07.04.09 22:18

Minulle Twitteristä tuli asynkroninen väline: seuraan suhteellisen isoa määrää kuuluisuuksien tweettejä, mutta heittelen omiani ilmaan aika pientä tuttavapiiriä ajatellen. Jaiku oli paljon synkronisempi keskustelufoorumi, kun siellä kaikki oli toistensa kavereita ja seuraili samoja threadeja.

Olen kyllä Twitterissä törmännyt siihenkin, että kommenttini jostakin tuotteesta osuu kyseisen lafkan automaattihakuihin ja sitten tulee vastakommenttia :-) Se onkin yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista.

Qaikua en valitettavasti ole käyttänyt juurikaan, koska siihen ei ole APIa eikä sitä voi seurata millään clientillä. En jaksa refreshailla webbisivuja.

Posted by: Kenneth Falck at 08.04.09 03:40

Minusta Facebook ei ole hyvä Jaikun korvaaja. En halua "kavereikseni" ihmisiä, joita en tunne kuin virtuaalisesti -- veikkaan, että aika moni muukin ajattelee näin. Näen myös valtavana esteenä sen, että kaveruuden on oltava molemminpuolista ennen kuin voidaan alkaa kommunikoida.

Kunnollista keskustelua kaipaaville sanon, että foorumit on jo keksitty. Mutta ne eivät tietysti ole enää pitkään aikaan olleet cool. Tai pro.

Muuten, tekemällä sopivan katu-uskottavan teeman ja ehkä pientä lisäohjelmointia johonkin foorumisoftaan saisi erittäin nopeasti aikaan jotain Jaikun kaltaista, mutta vielä kehittyneemmillä keskusteluominaisuuksilla.

Posted by: Aki Björklund at 08.04.09 08:47

Suunnilleen sama tilanne täälläkin, sillä erotuksella että Twitterin tekstiviesti-estetiikka löi näpeille heti ensimetreillä.

Feisbuukin ongelma, jos sitä ongelmana haluaa pitää, on sen suurempi peitto. Jos siellä alkaa olla kaverilistoilla kaikkea naapurin koiranulkoiluttajasta sukulaisiin, tuntuu että joutuu jotenkin viestimään eri tavalla kuin vaikka Jaikun kaltaisissa lähes pelkästään webbipreesensin omaavassa tuttavapiirissä.

Posted by: Merten at 08.04.09 09:13

Kuulostaa siltä, että tässä uidaan nyt jotenkin pätemisen tarpeen, keskustelun tarpeen ja toisaalta netti-identiteetin määrittelyn sameissa vesissä.

Facebook on ihan jees myös keskusteluun. Parantamisen varaa toki on mutta kyllä ne varmaan kohta avaa jotkut priva-lounget. Tai jos ei, niin tekee itte.

Ja mitä tulee pätemisen tarpeeseen tai VIP-joukkoon, niin... Jos Hullu-uhon seuraajat saavat aikaan itselleen foorumin sormia napsauttamalla, niin tämän blogin opetuslapsilta sen luulisi syntyvän... [kirjoita tähän sopiva vertaus]

Posted by: kettu at 08.04.09 22:47

Samansuunaisia kokemuksia täälläkin.

Merteniä kompaten, Facebook tuntuu edelleen liian avoimelta, kun on liikaa automaattista yleisöä. Lisäksi minulla on siellä koko ajan fiilis, että suurinta osaa ei minun jutut kiinnosta, vaan homma on enemmän suhteen ylläpitoa. Blogien hyvä puoli on myös se, että joku seuraa, niin sitä todennäköisemmin kiinnostaa ihan oikeasti.

Posted by: Erkka Piirainen at 09.04.09 09:25

Tämä foorumiasia vaivaa minua hieman. Fooruminhan saisi jollakin PhpBB:llä tai vastaavalla pystyyn hyvinkin helposti, ei siinä mitään. Jotenkin vaan foorumimuoto viestinnässä vaikuttaa jotenkin... En osaa sanoa. Pitää miettiä, mikä siinä tökkii.

Posted by: Kari Haakana at 09.04.09 09:30

No foorumeissa on toisaalta jämähdetty liiaksi phpbb:n käyttökokemukseen. Esimerikiksi Vanillan tapa listata keskusteluita on paljon enemmän esmes Jaikun etusivun kaltainen. Foorumit toisaalta tapaavat jaotella asioita erilaisiin aihealueisiin, siinä missä mikroblogihärpäkkeet lähteävät liikkeelle käyttäjästä. Feedit sitten erikseen, foorumeja taidetaan niiden avulla seurata melko paljon kitsaammin.

Posted by: Merten at 09.04.09 16:13

Minä en halua "ystäviä", joten en käytä Facebookia. Sen sijaan Twitter on oikein kätevä blogin jatke: sen avulla on kätevää huomauttaa lyhyesti asioista, jotka haluaisi blogissa kuuluville mutta joista ei ole tarpeeksi sanottavaa kokonaista blogipostausta vasrten.

Posted by: Jaakob Karhu at 09.04.09 18:03

Join the gang. Tosin toivottavasti nyt joku jaksaa roikkua näissä edelläkävijäpalveluissakin että itse pysyy kärryillä mitä siellä puolella tapahtuu :D

Posted by: Pekka P at 13.04.09 11:58

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)