« Bisnesmallikeskustelu jatkuu | Main | Onko Hearstin e-readerilla mahdollisuuksia? »

helmikuu 26, 2009

Lex Nokia, foliohattu ja muutama linkki

Sitä aina pitää suomalaista vallankäyttöä sellaisena harmaana vanhaslaisena meininkinä, jossa asiat ovat sitä miltä ne näyttävät. Että amerikkalaisessa lainsaadäntötyössä tapahtuva lakiehdotusten uittaminen kiinni toisiin olisi meikäläisessä systeemissä jotenkin tavatonta.

Vaan ei. Kemppinen, Pers-Janne ja Merten (ainakin) ovat ottaneet esiin se, että Lex Nokian kyljessä näyttäisi pullistelevan syöpäkasvain, joka tuo nettisensuurin jälleen yhden askeleen lähemmäs todellisuutta.

Posted by Kari at 26.02.09 15:14

Comments

Vaikka tämä miten näyttäisi oman hännän nostamiselta, linkitän silti: teimme viime sunnuntain Aamulehteen graafisen esityksen siitä, mitä Lex Nokia tarkoittaa käytännössä. Puhekuplien teksti ei toistu netti-PDF:ssä aivan niin kuin pitäisi, mutta selvän siitä saa silti: http://www.aamulehti.fi/extrakuvat/lexnokia.pdf

Posted by: Tuomo B at 26.02.09 15:55

Kemppisenkin esille tuoma tekijänoikeusaspekti on ollut varmasti jo alusta alkaen lakia valmistelleiden virkamiesten tiedossa, varsinkin koska toinen laista vastannut virkamies oli neuvotteleva virkamies Jussi Mäkinen. Hän vastaa liikenne- ja viestintäministeriössä televisio- ja radiotoiminnasta ja tekijänoikeuskysymyksistä. Hän on myös entinen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n internet-tarkastaja.

Kyrohongan mukaan myös EK on kompannut kovasti Lex Nokian tekijänoikeustulkintaa.

Onnistunut harhautus joka tapauksessa. Lain perusteluissa ei tekijänoikeuksia mainittu sanallakaan(!) ja melkein kaikki - lain perustuslainmukaisuutta valvovaa perustuslakivaliokuntaa myöten - tarttuivat tarjottuun keppihevoseen eli yrityssalaisuuksiin.

Blanko-oikeutus urkinnalle (”viestintäverkon ohjeiden vastainen käyttö”) jäi vähemmälle huomiolle, kukapa tietää miten sitä vielä tullaan soveltamaan.

Näistä skenaarioista on jotain myös Effin Lex Nokia -FAQissa.

Posted by: Kai Puolamäki at 26.02.09 17:55

Jos asiaan liittyvää salakähmäisyyttä sitten vielä jatkaa hieman tuonne poliisin suuntaan, niin kannattaa muistaa mitä poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi tästä urkintalaista (joka siis antaa yhteisötilaajille oikeuksia tehdä tutkintaa, jota poliisi ei ilman tuomioistuimen päätöstä saa tehdä).

Paatero totesi 17.2. HS:ssä: "Tämä lakiesitys tyydyttää meitä etenkin kun poliisin valtuudet selvitetään erikseen pakkokeinotyöryhmässä maaliskuun loppuun mennessä".

Eli. Seuraava vaihe on ilmeisesti sitten se, että poliisin tutkintavaltuuksia erilaisissa tilanteissa halutaan kasvattaa (koska kaikilla muilla ne oikeudet jo ovat) ja jälleen kynnys kontrollin lisäämiseksi alenee.

Posted by: Vaiheinen at 26.02.09 22:49

Miten ihmeessä näitä entisiä TO-etujärjestöjen työntekijöitä oikein riittää virkamieheksi jokaiseen lainvalmisteluun? Onko kyseessä joku näiden etujärjestöjen tarkoituksellinen taktiikka? Ja miksi ihmeessä heitä ei jäävätä edes TO-asioissa?

Posted by: Anonymous at 27.02.09 11:43