« JSN:n Hyvärinen taas synkkänä | Main | Lex Nokia, foliohattu ja muutama linkki »

helmikuu 24, 2009

Bisnesmallikeskustelu jatkuu

Kuvittelin, että vuodenvaihteen jenkkikeskustelu uutisten bisnesmallista (tunnetaan myös ennen oli niin paljon paremmin -keskusteluna) olisi jo mennyt menojaan. Vaan ei, se vain jatkuu ja jatkuu. Alla siis linkit joihinkin puheenvuoroihin viime viikkoina:

Poynter Online: Think beyond paying for news content
. David Herrold kommentoi keskustelua ja kehottaa uutistaloja kehittämään uutisten syndikointia (Youtube-malli) mikromaksuhaihatusten sijaan.

New York Times: Battle plans for newspapers. New York Timesin debattiblogin aiheena bisnesmallit. Steven Brill sanoo ilmaisuuden olevan itsemurhaa, craigslist.comin perustaja Craig Newmark on ymmärrettävästi vähän eri mieltä.

WSJ: Information wants to be expensive. Wall Street Journalin kolumnistin L. Gordon Crovitzin mielestä lehtien kustantajat antautuivat liian helposti sisältönsä ilmaisjakeluun.

Slate: Not all information wants to be free. Jack Shafer haarukoi (uutis)sisältöä ja jakelutekniikkaa, josta ihmiset ovat valmiita maksamaan. Ratkaisu: "boutique environment" eli Itunesin tai Kindlen tapainen bundlaus, jossa sisällölle oletettavasti syntyy maksamiseen kannustavaa lisäarvoa.

Posted by Kari at 24.02.09 17:17

Comments

Keskustelu on todellakin kiihtynyt, mikä kertoo pakosta ja halusta kaivaa verkosta lukijoilta rahaa mainostajien lisäksi. Lama pakottaa ja muuttaa toimialan rakenteita kovalla kädellä.

Yhteenvetona tuosta jenkkikeskustelusta voisi sanoa että
1) vain hyvästä ja ainutlaatuisesta hyvin paketoidusta sisällöstä halutaan maksaa
2) uutisista, jotka saa ilmaisista kaupunkilehdistä ja television uutisista, ei haluta maksaa penniäkään - sitä kutsutaan kilpailuksi (enkä tarkoituksella maininnut nettiä tässä jotta pointtini ymmärrettäisiin paremmin)
3) maksutapana toimii kuukausitilaus tai vuositilaus - mikromaksamisesta ei ole tullut mitään eikä tule
4) tippaus voisi kenties toimia ja sitä tullaan yrittämään
5) innovaatioita estää katsominen menneeseen ja journalismin näkeminen yksinomaan tai liiallisesti sanomalehtijournalismina
6) silti useat printtimedian kustantajat haluavat katsoa menneeseen vähemmän kilpailun aikakauteen ja lamaantuvat muutoksen edessä

Posted by: Matti Lintulahti at 24.02.09 19:56

Verkossa toimii vain freemium.

Jos halutaan laskuttaa kaikesta, on se tehtävä "epäverkossa", eli kytkynä johonkin käyttöliittymään.

Sanomien esimerkiksi pitäisi tehdä Welhosta kännykkä- ja tietokoneoperaattori ja linkittää kaikki nettisisältö fyysisiin aparaatteihin.

Monihan nyt luulee, että ne uutiset tulevat kotikoneelle ilmaiseksi. Eipäs. Operaattorille niistä maksetaan joka kuukausi.

Posted by: Miikka Leinonen at 24.02.09 21:59

Uutiset -> hyödyke, jota tulee kaikkialta -> liikaa tarjontaa -> ei tarpeeksi kysyntää -> tarjonnan eli tarjoajien määrä laskee -> tasapaino.

Toisin sanoen: kirves heiluu. Ugh, olen puhunut.

Lisäisin kuitenkin listaan Tepon bongaaman erittäin kiinnostavan mallin, jossa toivoisin (peukku påystyssä) olevan potentiaalia: http://www.editorandpublisher.com/eandp/columns/stopthepresses_display.jsp?vnu_content_id=1003940234

Posted by: OlliS at 24.02.09 22:49

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)