« Uusi ympäristö, uudet mallit | Main | Alaston Britney nai ja pelaa Runequestia Viagra-orgioissa! Katso kuvat! »

tammikuu 20, 2009

Paperilta verkkoon

HS kertoo neljä kertaa vuodessa paperilla ilmestyneen Books from Finland -lehden muuttuvan verkkojulkaisuksi.

Asiahan on periaatteessa hyvä, kuten olen aiemmin tässäkin blogissa kirjoittanut. Huonoa hommassa on se, että muutos on ilmeisesti viety läpi aika nopeasti: lokakuussa ilmestyneen numeron jälkeen kerrottiin, että seuraavaa printtinumeroa ei tehdä.

Tällainen äkkirynnäköllä tehtävä verkkoon siirtäminen ei välttämättä tuota haluttuja tuloksia, muuten kuin sikäli, että paino- ja jakelukustannukset leikkautuvat. Pahin vaihtoehto on verkkoon heitettävä pdf-pino tai jokin puolivillainen digipaperi"ratkaisu"; toivotaan, että Books from Finlandia julkaisevalta SKS:ltä löytyy hieman enemmän malttia ja kunnianhimoa.

Kulttuuri- ja mielipidelehtirintamalla tapahtuu muutenkin. OPM on päättänyt, että tähän saakka jaetun tuen lisäksi jaetaan myös hankkeisiin tarkoitettua kehitysrahaa sekä 40 - 50 000 euron kokoinen könttä "kulttuurilehtien laatupalkintona".

Kaikkiaan tukiraha nousee yhteensä miljoonaan euroon. On siinä jakamista.

Itse en ole aivan vakuuttunut tästä palkintoasiasta. Mielestäni järkevämpää olisi jakaa tämäkin raha julkaisujen tekemiseen kaikille tuen saajille. Mutta toisaalta, lehden tekemiseenhän se palkintorahakin käytettäneen.

Posted by Kari at 20.01.09 13:54

Comments

"[...] ensimmäinen kokonainen verkkonumero ilmestyy huhtikuun puolivälissä."

"Kokonainen verkkonumero." Check.

"Ilmestyy huhtikuun puolivälissä." Check.

***

Itse siis tekisin tuon Wordpress-alustalle (kahden päivän duuni, ja sillä leiskaa jo mukavasti) ja julkaisisin kirjoittajatiimin kanssa jotain uutta kahdesti viikossa. Oleellisinta uudessa saitissa olisi keskustelu ja elävä säännöllinen yhteys asiasta kiinnostuneeseen nicheen.

Saman verran kuin laittaisin aikaa oman saitin ylläpitoon, käyttäisin kommentoimalla fiksusti ja iloisen luovasti muilla saiteilla alan asioita. New York Times ja Guardian olisivat luultavasti ne paikat, joista alkaisin etsiä kaltaisiani.

Tämä kaikki tietysti säännöllistä uutiskirjettä unohtamatta.

Mutta mitäpä minä näistä ymmärrän.

Posted by: Petteri Numminen at 20.01.09 14:24

"muuten kuin sikäli, että paino- ja jakelukustannukset leikkautuvat"
joo, mutta ota toki huomioon, mikä siivu nuo ovat kulukakussa.

Posted by: -rh at 20.01.09 14:48

Petteri: toki verkossa voi tehdä tuollaista printin kaltaista määrävälein ilmestyvää julkaisua, mutta kyllähän siinä potentiaalia menee hukkaan ihan valtavat määrät.

Ja eikäpähän unohdeta The New York Review of Booksia, jolla on ihan kelpo verkkopalvelu. Ja Twitter-tunnarit!

Posted by: Kari Haakana at 20.01.09 15:56

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)