« Volvo veti Voima-herneen nenään | Main | Isä, mitä sinä teit suuressa Jaiku-sodassa? »

joulukuu 14, 2008

Moikka, Jaiku

Tämä voi olla pieni muutos sinulle, hyvä lukija, mutta isompi minulle. Vaihdan mikrobloggausalustani Jaikusta Twitteriin. Merkkinä vaihdoksesta tuossa oikealla köllöttää jo Twitterin badge vanhan Jaikun tilalla.

Syitä muutokseen on muutama.

Ensinnäkin Jaiku näyttää jääneen polkemaan paikalleen. Uusia ominaisuuksia ei ole tullut aikapäiviin. Ei niin, että välttämättä kaipaisin merkittäviä uusia ominaisuuksia eikä ehjää kannata korjata ja noin, mutta tällä elämänalueella uudet ominaisuudet ovat yksi merkki siitä, että elämää on.

Toisekseen Jaiku tökkii. Tällä hetkellä Jaikua ei voi päivittää tekstiviestein, mikä on joissakin tilanteissa ja joillakin liittymillä varsin kätevä tapa. Jaiku tuo myös RSS-feedeistä kamaa tuskastuttavan hitaasti, kerran päivässä tai noin. Ymmärrän taustalla olevan teknisen haasteen, mutta käyttäjän näkökulmasta homma ei toimi.

Jaiku ei myöskään kasva. Twitterille syntyy koko ajan erilaisia uusia pääteohjelmia ja käyttötapoja ja tästä kiitos kuuluu Twitterin avoimelle ja kätevälle ohjelmointirajapinnalle. Jaikulle ei samanlaista tukikasvustoa ole syntynyt eikä ilmeisesti synnykään.

Koska Twitterin käyttötapoja on paljon, se vetää puoleensa enemmän käyttäjiä ja käyttäjät ovat koko homman suola. Kansainvälisesti Twitter on de facto -standardi mikrobloggaukseen; Jaikua ei yleensä edes mainita, kun tästä viestintätavasta puhutaan.

Tällä en tarkoita, että vaihdos olisi helppo tai välttämättä edes mieluisa. Jaikun käyttölogiikka on siihen tottuneelle huomattavasti elegantimpi kuin Twitterin. Twitterin bisneslogiikka on myös edelleen hämärän peitossa; käyttäjälle tämä on lyhyellä tähtäimellä tietenkin yhdentekevää, kun ilmaispalvelusta on kyse, mutta pidemmällä tähtäimellä se on jonkinlainen kysymysmerkki.

Ero ei ole helppo, mutta tässä tapauksessa ilmeisen välttämätön. Nähdään Twitterissä.

Posted by Kari at 14.12.08 21:45

Comments

Siinä on kyllä taiteilemista, että miten jotenkin kohtuullisesti rajaa oman nettiläsnäolonsa mielekkäällä tavalla. Jaikun surkea tilanne ottaa päähän, kun tässä vuodessa parissa sinne on ehtinyt pesiytyä kiinnostava joukko fiksuja ihmisiä, joiden naamat ja nikit on oppinut tuntemaan. Eipä silti, monet löytyvät kyllä muitakin reittejä.

Itse olen niin tyytyväinen jaikukäyttäjä ollut, ja vokotellut sinne niin monia ihmisiä mukanani, etten kehtaisi vielä hypätä laivasta.

Mutta siinä olet ihan oikeassa, että mitään elon merkkiä ei kyllä Googlen puolelta ole nähtävissä. Olisivat sitten edes säädyllisiä ja päästäisivät ihmiset epätietoisuudesta ja sulkisivat putiikin, niinkuin Livelyn tässä viimeksi.

Posted by: Tuija at 14.12.08 22:35

Jaikun junnaamista on tullut itsekin harmiteltua, mutta toistaiseksi käyttölogiikka on vielä niin kirkkaasti muita parempi. Twiterissä verkoston sisälle ei tunnu syntyvän keskusteluja, joita pystyisi järkevällä tavalla seuraamaan.

Twitterin käyttöön on kieltämättä paljon kivoja härpäkkeitä, mutta mielestäni niiden hyöty on pieni, jos koko verkosto ei omaksu niitä.

Jos Jaiku uppoaa ja väki vaihtaa laivaa, mutta Twitter on edelleen yhtä kankea, niin voi olla että jään rannalle.

Posted by: erkka at 14.12.08 23:04

Slushissa sano se Jaikupoika että Jaikua portataan Google Appsiin ja siitä tulee yksi premier app. Aikataulusta ei ollut puhetta.

Posted by: Pekka P at 14.12.08 23:47

Jospa tämän myötä blogeissakin alettaisin taas käydä keskustelua.

Posted by: Jere Majava at 15.12.08 16:04

Ihmeen kauan tuo porttaaminen tuntuu kestävän. Olen itsekin ruvennut harkitsemaan pillien pussittamista.

Posted by: Mike at 15.12.08 17:30

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)