« Moikka, Jaiku | Main | Hyvästit embargolle »

joulukuu 16, 2008

Isä, mitä sinä teit suuressa Jaiku-sodassa?

Whoa! Edellisen postauksen tarkoituksena oli toki herättää keskustelua ja kiinnittää huomiota Jaikun surkeaan kehitystilanteeseen, mutta vaikutus olikin vähän isompi.

Arcticstartup- ja Nextweb -blogeissa siirtyminen tulkittiin joukkopaoksi ("mass exodus"). Vaikka mieli tekisi, en oikein näe karismaani aivan Mooses-kokoluokkaan kuuluvaksi. Kyllä, useampikin Jaiku-käyttäjä aktivoitui Twitterissä bloggauksen ja sitä käsittelevän Jaiku-viestin (katso myös kommentit) jälkeen, mutta niin käy aika usein, kun Jaikun tiiviissä suomalaisyhteisössä alkaa kiertää tieto uudesta (tai "uudesta") web-palvelusta. Sama on tapahtunut Spotifyn, Jangon, Identi.ca:n, Tumblrin ja monen muun palvelun kohdalla.

Ja kuinka moni todella siirtyi? Monella Jaiku-käyttäjällä on todennäköisesti ollut Twitter-tunnus hyllyllä pölyttymässä jo jonkin aikaa ja käyty keskustelu oli yksi syy käydä katsomassa, olisiko palvelusta jotakin hyötyä. Itse sain eilisen aikana vajaalta 30 Twitter-kontaktilta seuraamisilmoituksen. Onko se paljon? Onko se "joukkopako"?

Tuskin sentään. Mutta edelleen kaipaisin (ja moni muu Jaikun käyttäjä tuntuisi kaipaavan myös) Jyriltä, Petteriltä tai muilta Jaikun mahdolliseen kehitykseen osallistuvilta tai siitä päättäviltä jonkinlaista viestiä palvelun kehittymisestä. Jaikun blogi päivittyy kovin harvakseltaan: tuorein päivitys on lokakuulta. Jaikun tekstiviestipalvelun katkosta tai syötteiden hitaasta valumisesta Jaikuun ei blogissa ole mainintaa. Tuskaista vikinää käyttäjiltä on kyllä luettavissa blogin kommenteissa.

Aiheesta tarinaa myös Vierityspalkissa sekä toisenkin entryn verran Arcticstartupissa.

EDIT: Jyri selvittää asiaa blogissaan.

Posted by Kari at 16.12.08 10:57

Comments

Kävin katsomassa jaikuviestin kommentteja.

Nyt siellä joku hakee mahdollisuutta _keskustella_ netissä, tai pohtii jotain jaikun ja twitterin keskustelumahdollisuuksien välillä. Ja nyt blogitkin kuulemma kuolee kun netissä on kehittymässä tällainen _keskutelu_mahdollisuus.

Mä en oikeasti tajua sitä, ettei kukaan ole koskaan kuullut usenetistä tai edelleen toimivasta sfnetistä, joka on nimenomaan tekstipohjainen viestintävehjes nopeaan paukutukseen. Ollut yli 20 vuotta. Kirjoita, ne vastaa. Kirjoita, ne vastaa. Juuei, ei toimi mobiilisti (ellei lähde googlen kekskusteluryhmien kautta). Kai kaikki sitten pitää keksiä uudelleen... ärsyttää vaan kun jostain aikoja sitten toimineesta jutusta puhutaan kuin se olisi jotain ihmeellistä, tai jopa odottaisi vasta keksimistään. Keskustelu linjoilla on kuitenkin keskutelua linjoilla, olipa se alusta mikä hyvänsä.

Posted by: Zepa at 16.12.08 11:54

usenetissä on niin spedeä porukkaa ja kaiken maailman sekopäitä hengaamassa ettei se kiinnosta ketään uutta. sedimenttiä näissä kuvioissa.

Posted by: spede at 16.12.08 13:27

Mua ärsyttää, että MOBIILI-KESKUSTELU on keksitty uudestaan.

Siis, kamoon Pablo-kulta: mobiili, päätelaitteesta riippumaton keskustelukulttuuri syntyi jo vuonna nolla Mesopotamniassa.

Ärsyttää vaan kun jostain aikoja sitten toimineesta jutusta puhutaan kuin se olisi jotain ihmeellistä.

Posted by: Zepari at 16.12.08 13:32

Zepa:

Sillon Kun Minä Olin Nuori eli 14 vuotta sit kun verkkoa aloin käyttää niin nyytisiin oli jo kasaantunut sellainen määrä trollaamista ja ilkeilyä, että en koskaan ole hirveesti jaksanut itkeä uutisryhmäkulttuurin rappion perään. Sfnetissä ei ole mun kokemuksen mukaan vallinnut sellainen keskustelukulttuuri, että keskusteluihin olisin jaksanut lähteä nmukaan. Sillä aikaa olen vuosia keskustellut irkissä ja erilaisilla foorumeilla ja keskustelulistoilla. Yleensä minä olen ollut se, joka esittää tuon argumentin ettei uusi tekniikka ole autuaaksitekevää ja automaattisesti parempaa johonkin käyttötarkoitukseen.

Suomenkielinen jaikunkäyttäjäin käyttökulttuuri ja keskustelu ovat olleet poikkeuksellisen positiivista, kiinnostavaa ja avointa. Tämä Jaikussa oli ihmeellistä. Tän takia käyttäjiä harmittaa, että teknisesti palvelun kehittyminen ei osoita elon merkkejä, vaikka yhteisö on edelleen ihan hyvin elossa.

Tuota suomijaikustanin käyttökulttuuria ei voi vaan portata Sfnetiin, jossa on omat perinteensä ja kiukkuiset kantapeikkonsa. Yhteisöjä ei voi vaan siirtää jonnekin ja kuvitella meiningin jatkuvan samana. Irkkiä rakastan edelleen keskustelualustana eniten, mutta en kuvittele kaikkia jaikunkäyttäjiä saavani millään propagandamäärällä tai hypetyksellä siirtymään irkkiin, vaikka siellä olisi ollut jo kaikki edellytykset kehittää samanlainen käyttäjäkulttuuri.

Posted by: Suviko at 16.12.08 13:48

@Karde kiitokset näistä(kin) merkinnöistä. Kaksi tuoretta Jaiku-aiheista merkintääsi tiivistävät mainiosti sen, mitä suuressa Jaikun "mass exoduksessa" oikeastaan tapahtui tai tapahtuiko lopulta yhtään mitään? Arcticstartupin lanseeraaman "mass exodus" -termin myötä episodi alkaa herättää jo yleisempää kiinnostusta. On mainiota, että episodista löytyy näinkin nopeasti selkeä tiivistelmä.

Sinänsä pitäisin massaexodusta tyypillisenä nettiarkena kuten taannoinen Tissihamsterit -tapaus. Ensin on hillitön kohina, sitten kuhina, jonka jälkeen jatketaan kuten aiemmin.

Posted by: Kari A. Hintikka at 16.12.08 18:03

Ei Jaiku mihinkään kuole, ellei sitä tapeta. Tämä tapaus jos mikä osoittaa sen.

Jaiku ei ole vain väline, vaan ennen muuta yhteisö. Kuten Suviko sanoi, sitä ei noin vain siirretä minnekään. Toisaalta en ainakaan vielä ole törmännyt mihinkään välineeseen, joka mahdollistaisi samanlaisen yhteisöllisen toiminnan yhtä hyvin: Jaiku-keskustelujen muoto, kanavat, verkostoituminen, keskustelujen leviäminen verkoston kautta jne. (Lisää linkistä.) Twitteriin siirtyminen olisi ominaisuuksien suhteen verrattavissa siihen, että sahaisi toisen jalan pois.

Vaikka Jaikun kehityksen pysähtyminen ja tekniset ongelmat häiritsevät, en silti ole lähdössä sieltä mihinkään. IMO Facebookiin verrattuna Jaiku toimii edelleen erinomaisesti.

Posted by: Harto/hponka at 16.12.08 18:10

Twitteriin aktivoituminen on siinä mielessä kiitettävää, että siihen yhteisöön sentään voi liittyä kuka tahansa halukas. Jaiku-kutsujen jonottelu, anelu ja pyytely on alentavaa ja aiheuttaa liiallisen fiiliksen siitä, että se on vain etuoikeutetuille. Varsinkin Blogilistauudistuksen aikana eriarvoisuus vain korostui, kun tidotusta hoidettiin Jaikussa.

Posted by: Kriisi at 17.12.08 13:45

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)