« Isä, mitä sinä teit suuressa Jaiku-sodassa? | Main | Uusi ympäristö, uudet mallit »

joulukuu 18, 2008

Hyvästit embargolle

Techcrunch on lähtenyt radikaalille tielle. Tämä suosittu it-taloutta seuraava blogi aikoo tietoisesti rikkoa jokaista embargoa:


We’ve never broken an embargo at TechCrunch. Not once. Today that ends. From now our new policy is to break every embargo. We’ll happily agree to whatever you ask of us, and then we’ll just do whatever we feel like right after that. We may break an embargo by one minute or three days. We’ll choose at random.

Techcrunchin perustelut ovat aika selvät: embargon käsite on menettänyt merkityksensä tilanteessa, jossa tekniikkayritysten viestintää hoitavat pr-firmat vääntävät embargoa lähes joka tiedotteeseen ja blogit ja perinteiset tiedotusvälineetkin rikkovat embargoja rutiininomaisesti verisessä lukijakilpailussa. Embargojen rikkomisesta ei myöskään seuraa mitään: tiedotetulva ja juttutarjoukset toimitukseen jatkuvat samanlaisina, vaikka kahden viikon päähän ulottuva embargo olisikin jätetty noteeraamatta.

Kovaa puhetta, jota Techcrunch kuitenkin pehmentää mainitsemalla, että se kunnioittaa "luotettavien yhtiöiden ja pr-toimistojen" sulkuja, joiden yhteydessä Techcrunch saa ennakkotietoja yksinoikeudella.

Suomessa embargoja noudatetaan kiltisti. Kilpailu ei täällä ilmeisestikään ole niin kovaa, että Techcrunchin tapaista liikettä olisi tarpeen tehdä. Suomessa piirit ovat myös sen verran pienet, että embargon rikkominen todennäköisesti saattaisi johtaakin jonkinlaiseen kostoon: kutsut tiedotustilaisuuksiin loppuisivat, soittopyyntöihin ei vastattaisi eikä haastatteluja tippuisi. Riippuu tietenkin välineestä tai toimittajasta.

Kiitokset Jukalle vinkistä.

Posted by Kari at 18.12.08 10:38

Comments

Tulee mieleen Chris Andersonin kuittailu Sorry PR People, you're locked (http://www.longtail.com/the_long_tail/2007/10/sorry-pr-people.html).

Embargoahan voi rikkoa aika iisisti, jos se on journalistisesti perusteltua. On vain kätsympää olla ajattelematta joka ikisen tapauksen kohdalla, että mikä se perustelu voisi olla.

Muutenkin olisi kiinnostavaa ehkä nähdä, että voisiko Suomen pienillä markkinoilla joku pärjätä vaikka vähät välittäisi ehdotetuista julkaisuajoista.

Posted by: OlliS at 18.12.08 12:13

Jenkkiläisiä? Nimittäin Kuubahan olisi ilmiselvä kohde..

Posted by: Anonymous at 18.12.08 12:41

Yksi hölmö kysymys. Mikä on embargo?

Posted by: Jagster at 18.12.08 19:52

Jagster: Embargo tarkoittaa toivottua julkaisuajankohtaa. Yhtiö X lähettää tiedotteen lehteen ja lisää siihen, että tämä on julkinen vasta jouluaatonaattona klo 19. Suomessa ollaan aika korrekteja ja totellaan embargoa.

Posted by: Tuomo B at 18.12.08 20:23

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)