« Turun Sanomat: EFFI ja Suomen Sisu samaa seurakuntaa | Main | Anna rahaa, teen jutun »

joulukuu 03, 2008

Hyvärisen avauksista, osa 2 (tai: kenestä Suomen verkkosankari)

Katso myös osat 1 ja 1,5.

Tarkoitukseni oli kirjoittaa nimellä kirjoittamisesta ja nimettömyydestä, mutta setä Merten ja täti Kriisi ehtivät jo aika päivää sitten kirjoittaa asiasta kaiken kirjoittamisen arvoisen.

No, summaten: web ja netti yleisemminkin mahdollistavat nimettömän viestinnän ja pseudonyymien eritasoisen käyttämisen. Kutakin palvelua pyörittävät tahot voivat tästä huolimatta esittää käyttäjilleen toiveita tai edellyttää käyttäjiltä oman nimen käyttöä, mutta tällaisen toiveen tai vaatimuksen ulottaminen kaikkiin tai kaikenlaisiin palveluihin on kestämätön ja epärealistinen teknisistä, inhimillisistä ja taloudellisista syistä johtuen. OK?

Mutta pureskellaanpa hetkinen JSN:n Pekka Hyvärisen avausta nettivaltuutetusta. Olenko ainoa ihminen, jota kiusaa se, että Hyvärisen ehdotuksessa valtuutetun tehtävä näyttäisi ensisijaisesti olevan netin käyttäjien suitsiminen ja erilaisten rajoitusten suunnittelu ja niiden valvominen? Yleensähän erilaiset valtion valtuutetut ja asiamiehet on pantu toimeensa valvomaan jonkin asemaltaan heikomman tahon (kuluttajat, eläimet, vähemmistöt) intressejä.

Hyvärisen nettivaltuutettuehdotuksessa heikompi osapuoli näyttäisi olevan keskustelu tai keskustelun laatu, jota suojaamaan valtuutettua kaivataan. Itse alan taipua sille kannalle, että suojeltava asia on netti, jota pitäisi suojella joidenkin päättäjien ja intressitahojen kontrollihaluilta.

Pirkka Aunola ja Henri Block linkkasivat Jaikussa kahteen kansainväliseen hankkeeseen, joissa on kaavailtu eräänlaisia teknologiavaltuutettuja. Toinen on brittien "digital champion", jonka tavoitteena on pienentää digitaalista kuilua maan sisällä. Toinen taas on Barack Obaman hanke "kansallisen teknologiajohtajan" nimeämiseksi; tässäkin hankkeessa on hieman sama kaiku.

Olisiko Suomessa siis samanlaista tarvetta teknologian ja webin valtiolliselle edistäjälle? Taannoisessa digi-tv-hässäkässä Tauno Äijälällä oli tämäntyyppinen rooli, tosin ilman mitään virallisia valtuuksia.

Koska loppujen lopuksi siitähän netti kuriin- ja keskustelu omalla nimellä -keskusteluissa lopulta on kysymys: netin ja keskustelujen kuriin laittajat näyttävät olevan sukupolvea ja ihmisiä, joille netin mekanismit ja käyttötavat ovat outoja. Digitaalinen kuilu ei kulje maantieteellisten tai sosioekonomisten rajojen mukaan. Digiköyhiä saarekkeita löytyy paikoista, joista niitä ei mitenkään uskoisi löytyvän.

Ja sitten tietysti se herkkukysymys: kuka voisi olla Suomen verkkosankari?

Posted by Kari at 03.12.08 14:30

Comments

En tiedät tuosta verkkosankarista, mutta nettivaltuutetun postin itseoikeutettu haltija on Pekka Hyvärinen. Idean isä Pekka Hyvärinen hyväksyisi hänet varmasti, eikä Pekka Hyvärisellä olisi nokan koputtamista Pekka Hyvärisen linjanvetoihin.

Posted by: Anu at 03.12.08 18:52

Suomen verkkosankarin titteli kuuluu ehdottomasti tämän blogin kirjoittajalle Kari Haakanalle. Kuka kannattaa?

Posted by: Janne Toivoniemi at 03.12.08 20:52

Sopii mulle.

Yhtä asiaa olen muuten tässä viime aikoina ihmetellyt. Kun "netti" tai "internet" mainitaan uutisissa (pl. alan erikoislehdistö), se liitetään väistämättä johonkin epäilyttävään sävyyn. Missä ovat sitten ne journalistisin perustein tehdyt uutiset, jotka kertovat siitä, että "puhelinlinjojen tukkeuduttua, sain tiedon Finnairin Thaimaan lennoista netin kautta" tai "netin avulla mahdollisesti ehkäistiin kouluisku" tai "pedofiili jäi kiinni netin ansiosta" tai muuta sellaista.

Luulen, että esimerkiksi edellä olevat sinänsä keksityt esimerkit voisivat olla kuvauksia nykyisestä arkipäivästä ja siitä, että netti on yksinkertaisesti hyödyllinen.

Ilmeisesti nettiyhteisö tarvitsee omaa "valtuutettua" oikomaan valtamedioiden erilaisia asenne- ja tiedonvälitysvääristymiä.

Posted by: Vaiheinen at 03.12.08 22:57

Minusta tulisi oikein hyvä nettivaltuutettu. Ei tosin ihan sellainen mistä Hyvärinen haaveilee :)
Eli tällä puheella ilmoittaudun hommiin.

Posted by: Leena at 04.12.08 07:45

olenko ainoa ihminen, jota kiusaa se, että Hyvärisen ehdotuksessa valtuutetun tehtävä näyttäisi ensisijaisesti olevan netin käyttäjien suitsiminen ja erilaisten rajoitusten suunnittelu ja niiden valvominen ..
eli siis virallinen nettidemari!
ei, et ole ainut, jolla kello kalkattaa tuttua sävelmää.


Posted by: -rh at 04.12.08 13:56

ja siis todellinen sääntelyn tarve tietoyhteiskunnassa, se olisi aivan muualla, kuten palstallani Visiossa vittuilen, se olisi peräänkatsominen, ja se sellainen ”katsominen” tapahtuu lailla, koska on kova voima tuo markkinavoima, olisi sen varmistaminen, ettei päällekkäisiä valokuituverkkoja vedetä ruuhka-alueilla, ennen kuin on koko maassa valokuitu.
Muun maa varmisti ykkös- tai kakkostilansa nettimaana tällaisella lailla.
Täällä huuhaillaan vaan muuta epäolennaista.
Miksi?
Homma ei ole hanskassa.

Posted by: -rh at 04.12.08 15:56

Kari A. Hintikka?

Posted by: Sampsa Koskenalho at 07.12.08 21:45

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)