« Hyvärisen avauksista, osa 2 (tai: kenestä Suomen verkkosankari) | Main | Mitä verkkovaltuutetun pitäisi tehdä? »

joulukuu 04, 2008

Anna rahaa, teen jutun

Kalifornialainen (kuinkas muuten) Spot.us-palvelu on esimerkki yhteisörahoitteisesta journalismista. Palveluun rekisteröityneet toimittajat voivat tehdä juttutarjouksia yhteisölle, joka päättää rahoituksesta, kukin oman kukkaronsa kestävyyden verran. Kukin toimittaja arvioi itse sen, kuinka paljon rahaa hän tarvitsee jutun toteuttamiseen.

Tehtyjä juttuja kaupataan myös kaupallisille mediayrityksille; jos jokin sellainen ostaa jutun oikeudet, jutun tekemistä rahoittaneet ihmiset saavat rahansa takaisin.

Yleisö voi paitsi rahoittaa hankkeita, myös antaa juttuvihjeitä, joihin rekisteröityneet toimittajat voivat tarttua.

Hauska yksityiskohta on Spot.usin rahan keräämiseen käyttämä widget, jonka voi helposti upottaa Facebook-profiiliinsa, blogiinsa tai muulle web-sivulle. Esimerkki tästä alla.

(via Poynter)

Posted by Kari at 04.12.08 21:56

Comments

Yhteisölliset journalismipalvelut ovat aika hassuja ja outoja, kuten nyt tämä Spot.us. En minä toimittajana ainakaan haluaisi kertoa kilpaileville viestimille, minkä aiheen parissa puuhastelen tai mitä ajattelin tehdä seuraavaksi. Spot.us on näköjään alusta, josta tiedotusvälineet voivat pölliä hyviä juttuideoita. Terve vaan ja onnea kaikille palveluun rekisteröityneille ja ideansa sinne lähettäneille.

Posted by: Tuomo B at 05.12.08 21:48

Idea vaikuttaa rakenteellisesti samankaltaiselta kuin esim. sellaband.com palvelu. Kari Hintikka on keksinyt ilmiölle nimenkin, synteettinen talous.

Jos juttujen rahoitus tapahtuu liian hitaasti, käy varmasti juuri kuten Tuomo totesi, alustasta tulee vain hyvä kohde pölliä juttuideoita.

Ehkä mielenkiintoisempi idea olisi kirjoittaa wikipediamaisesti crowdsourcing-pohjalta juttuja uusista ideoista tai ajankohtaisista aiheista, yhdistäen paikallismediaa ja valtamediaa.


Posted by: Jukka H at 06.12.08 13:44

No, enpä tiedä tuosta ideoiden pöllimisestä. Kovin on hidas perinteinen, järjestäytynyt media ottamaan kantaa tai taustoittamaan mitään ajankohtaista. Ja sitten kun jotain onnistuvat tekemään, menee sekin puihin sekä idean että sisällön puolesta.
Hyvälle jutulle on aina kysyntää, vaikka aihe olisikin wanha. Harvasta aiheesta on kaikki tullut tyhjentävästi sanottua eikä useinkaan kertapläjäyksenä.

Posted by: Jeps at 06.12.08 14:12

Musta toi konsepti vois hyvinki toimia siten, että palvelulla on "kuukausimaksullisia" tilaajia samoin kuin kuollut-puu-lehdilläkin ja sit tilaajat saa äänestetää mitkä juttuehdotukset oikeasti tehdään.

Posted by: Zache at 06.12.08 15:23

Minusta journalismin perusjuttuja on yhä se, että oli kyse blogista, lehdestä tai verkkojulkaisusta, päätäntävaltaa ei pidä koskaan antaa ulkopuolislle.

Jutun kirjoittaja tai tiedotusväline tmv. päättää aiheen ja näkökulman, ei huutoäänestys.

Jos kyse on omasta uutisesta, siitä ei tietenkään huudella etukäteen. Jos kyse on vanhan aiheen seurantajutusta, ideariihi voi toimiakin. Tämä voisi palvella tapauksissa, joissa aihe jäisi muuten käsittelemättä.

Yhteisömediaa ei tarvita siihen, että yleisesti haluttu jymyskuuppi tulee julki. Se tapahtuu jo markkinaehtoisesti.

Posted by: Tero Lehto at 06.12.08 17:50

Tero: tässä mennään tietysti siihen kinkkiseen kysymykseen toimituksen määritelmästä. Ovatko esim. Spot.usin rahoittajat osa toimitusta? Organisaatiohan nojaa vahvasti vapaaehtoisuuteen ja ei-työsuhteisuuteen niin rahoittaja- kuin tekijäpuolellakin.

Posted by: Kari Haakana at 06.12.08 18:24

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)