« Enkö minä sanonut -tanssi | Main | Hauskimmat äänestyskonevideot »

lokakuu 29, 2008

Oikeusministeri ja TE kierrättävät Ylen selityksiä 90-luvulta

Vanhemmat lukijat saattavat vielä muistaa Ylen tuottaja Erkki Pohjanheimon, joka nousi maineeseen vuoden 1996 euroviisukarsinnoissa. Karsinnoissa yleisö sai valita suosikkinsa puhelinäänestyksellä, joka tuolloin vielä oli suhteellisen uutta tekniikkaa.

Homma meni lievästi sanoen reisille. Yle ja puhelinäänestyksen teknisen ratkaisun tehnyt alihankkija olivat varautuneet 200 000 yhtäaikaiseen soittoyritykseen, mutta viisuiltana soittoyrityksiä tulikin 700 000.

Kaoottisessa viisulähetyksessä tuottaja Pohjanheimo kertoi, että äänestyksen epäonnistuminen "oli kokonaan katsojien syytä". Lausunnosta nousi aikanaan ymmärrettävästi hälyä: mokaajahan oli alimitoitetun järjestelmän rakentaja ja/tai tilaaja, ei annettuun numeroon kehotuksesta soittanut katsoja.

Sähköistä äänestämistä (siis ihan oikeaa äänestämistä, ei euroviisu-) kuin käärmettä pyssyyn ajanut oikeusministeriö ja järjestelmän rakentanut TietoEnator ovat ilmeisesti käyttäneet Ylen 90-luvun euroviisuorganisaatiota viestintäkonsulttinaan nyt, kun sähköisen äänestämisen käyttöliittymäongelmat ovat tulleet julkisuuteen.

Ensin oikeusministeri Tuija Brax (vihr) päästää suustaan käsittämättömän aivopierun: "...osoittautui, että järjestelmä ei ole ollut se ongelma, vaan sittenkin ihminen". Tämän jälkeen TietoEnatorin johtaja Jukka Iivonen tulkitsi tilannetta niin, että "kyse ei ollut järjestelmävirheestä: käyttäjät eivät vain hänen mukaansa onnistuneet toimimaan ohjeiden mukaan".

Rautalankaa: jos ihmiset ovat tällaisen järjestelmän ongelma, on ongelma todellisuudessa järjestelmä. Varsinkin silloin, kun kyse on demokratian ytimessä olevasta vaaliprosessista.

Kaiken ytimessä on edelleenkin kysymys: mikä on se ongelma, johon teknisesti ja periaatteellisesti epäilyttäväksi todettu sähköinen äänestys on vastaus?

Vielä hieman jatkoa, sillä STT tietää kertoa, että äänestyskoneita ei testattu lainkaan ns. tavallisilla käyttäjillä vaan "luotettiin muun muassa vaaliviranomaisten, kuntien edustajien ja järjestelmän toimittaneen TietoEnatorin henkilöstön tekemään testaukseen".

Tai no... mitä tuohon nyt lisäisi? En siis jatka.

Posted by Kari at 29.10.08 11:18

Comments

Eipä tuohon voi muuta mainita kuin "Paskan möivät". Sitähän tuo Tunator on myynyt enemmän kuin laki sallii tässä vuosien varrella.

Posted by: Janne Toivoniemi at 29.10.08 13:52

Ihan mielettömän paska juttu, käytettävyys voidaan jättää, siellä missä se olisi tärkeintä, oikeasti testaamatta!

Posted by: -rh at 29.10.08 14:15

Jostain luin, että järjestelmää oli testattu vain IT-spesialisteilla, eikä taviksilla lainkaan. Jos tämä pitää paikkansa, niin aivan pöyristyttävää kertakaikkiaan.

Posted by: Leena at 29.10.08 15:38

TE selvinnee tästä melko helpolla valtion suunnasta. Todennäköisesti systeemi toimi juuri niinkuin oli speksattu, ja asiakas vieläpä hyväksynyt sen.

Tyypillinen IT-hankintatilanne: asiakas (valtio) ei ihan tiedä mitä on tilaamassa, ja tekijällä (TE) ei ole oikein kunnianhimoa/aikaa/rahaa parantaa speksiä tilatun ulkopuolella.

Ja tämänhän toki kaikki IT-alalla toimivat tiesivät etukäteen, että näin tässä käy. En edes ole jaksanut laskea niitä, jotka ovat nyt hokeneet "mitäs minä sanoin."

Jos tämä on tyypillinen IT-projekti, TE fiksaa ilmaantuneet bugit ja vannoo kautta kiven ja kannon että "nyt se on ok", ja vierittää vastuun hyväksymisestä taas asiakkaalle, ja sitten kokeillaan taas ensi vaaleissa. Ja taas löytyy jotain hämärää.

Onhan iterointi agiilia ja kaikkeesilleen, mutta parin vuoden sprinttejä ei kovinkaan suuvaahtoagiilimies suosittele, eikä agiilia yleisestikään suositella kovin kriittisiin applikaatioihin. Kuten nyt esimerkiksi vaikka demokratian kulmakivien ylläpitoon ;-)

Posted by: Janne Jalkanen at 29.10.08 17:31

Puuttuu enää uutinen siitä, että äänestyssysteemin pääarkkitehti oli sama hemmo, joka suunnitteli pääkaupunkiseudun bussikorttien lukulaitteen käytettävyyden. Sitten kuvio on täydellinen.

Siis tämä sama veijari on vastuussa ilmeisesti myös kauppojen maksupäätteiden selkeydestä...

(Kirjoitinko juuri "suunnitteli"? Tarkoitin tietysti, että jätti suunnittelematta.)

Posted by: Petteri Numminen at 29.10.08 18:01

"Jos tämä on tyypillinen IT-projekti"... Siinähän se onkin, tämä kun ei ole. Totta kai homman voi viedä läpi kuin normaalin projektin, mutta *sen jälkeen* pitäisi tulla vielä muutama normaaliin projektiin kuulumaton iteraatiokierros juuri siksi, että ollaan tekemisissä aika isojen asioiden kanssa.

Jos aloitettaisiin niistä avoimista spekseistä, vaikka. Ja sitten kun TE on saanut homman valmiiksi, annettaisiin lopulliset äänestysvehkeet Koneinsinöörikillalle ja Tietokillalle puoleksi vuodeksi ja pyydettäisiin niitä etsimään konseptista kaikki mahdolliset heikot kohdat.

Posted by: Kari Haakana at 29.10.08 18:42

Edellä mainittujen paikkojen lisäksi äänestysvehkeet voisi sijoittaa toiseksi puoleksi vuodeksi Kontulan vanhustenkeskukseen ja Gorban työpaikalle.

Luulen muistavani, että Merenkurkun liikenteeseen kaavaillun, alumiinisen matkustaja-aluksen pelastuslautan (sellaisen umpinaisen, joka esim. tulipalotilanteissa pudotetaan vinossa kulmassa veteen läpi liekkimeren) koeponnistus piti järjestää IMOn tai muun vastaavan kansainvälisen organisaation tiukkojen speksien mukaan. Niissä oli määrätty tarkkaan, miten monen sokean, kuuron, jalkapuolen, halvaantuneen, yli 100-kiloisen, yli 70-vuotiaan tai alle 7-vuotiaan jne. pitää onnistua evakuoitumaan annetussa ajassa härveliä käyttäen. Ja jollei onnistu, niin testi hylätään. Telakan väki hikoili jo etukäteen murehtiessaan, mistä ne kaikki ehdot täyttävät testihenkilöt saadaan paikalle.

Kun koko laivahanke laman alla keskeytettiin, oli muutama taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanottu ihan helpottunut, kun ei joutunutkaan testiä toteuttamaan.

Tuli mieleen, että pitäisi olla joku kansainvälinen demokratiaorganisaatio, joka speksaisi koeponnistusproseduurin äänestyskoneiden käyttöliittymälle.

(Tämän kirjoitettuani aloin empiä. Kuvittelenkohan vain, että niillä pelastuslautoilla oli tarkoitus tehdä sellaiset testit? Ei ole kiva vanheta, kun muisti alkaa tehdä temppuja!)

Posted by: Sun äitis at 29.10.08 22:15

Sun äitis, hyvä pointti. Ja ihan erityisen hyvä pointti juuri sen vuoksi, että äänestyksen pitää olla saavutettavista asioista saavutettavin. Sitä vartenhan esimerkiksi äänestämiseen on värvätty ihan avustajiakin: jos vaan polla pelaa, niin ääni on annettavissa fyysen rajoituksista huolimatta.

Posted by: Kari Haakana at 29.10.08 22:44

'"Jos tämä on tyypillinen IT-projekti"... Siinähän se onkin, tämä kun ei ole.'

Tarkoitit kai sanoa "ei pitäisi/saisi olla."

Siitä olen samaa mieltä... Mutta IT-alalla, pöydän molemmilla puolilla työskennelleenä, tiedän miten helposti homma menee kuralle.

Posted by: Janne Jalkanen at 30.10.08 10:30

homma menee kuralle kun ostaja ei oikein tiedä mitä haluaa, eikä varsinkaan ymmärrä mitenkään kontrolloida ja/tai valvoa hankintaansa mistään speksauksesta puhumattakaan.
Se että valtio ei kykene tähän, tämän kategorian projektissa, tuskin jää tähän.
Olisi johtopäätöksen paikka, ministeritasolla, muistutanpa vielä samaan syssyyn muustakin jos siihen arvioon vielä tavaraa tarvitaan:
Minun täytyy tunnustaa, että jos Brax ei olisi viime vuonna paljastanut sisäistä stalinistiaan, ehdottaessaan että puoluerekisteriin ei tulisi päästää puolueita, joiden ohjelma on meidän arvojamme vastaan, olisin saattanut minäkin mennä halpaan /Jäppinen.

Posted by: -rh at 30.10.08 12:21

Sehän toimi kuitenkin siten kuin Brax(Stal.) odottikin sen toimivan.
Tulevaisuuden tavoitteena on järjestelmä, jossa ihminen luulee äänestäneensä.

Brax (stal.)on sama ministeri, joka männä vuonna ehdotti, että puoluerekisteriin ei saisi ottaa puolueita jotka haluvat muuttaa yhteiskuntaa.

Posted by: Petja Jäppinen at 30.10.08 20:12

Petja, onhan tuossa vielä sekin pointti, braxilaisittain, että vaalisalaisuudelle saamme sanoa tietsikkaäänestyksen myötä hyvästit. Kakkapuhetta, ettei siihen muka kytkettäisi jonkinasteista userin identifiointia, muuten ei esim. nukkuvia saataisi selville. Ja varmasti just jonkun islamilaisen puolueen äänestäjät ovat brax-mallin poliisivaltiojärjestelmässä fokuksessa; jos ja kun polit. toimintaa ei estääkään voida, se nyt ei mee läpi, niin sitten kyylätään.

Posted by: -rh at 31.10.08 12:40