« Uutisia toimituksesta | Main | John Frum on Facebook-kaverini »

lokakuu 22, 2008

Mitä tekemistä asunnollani on television kanssa?

Jostain pimeimmältä keskiajalta henkiin manattu Bjarne Kallis (Kristus & The Democrats) on pikistänyt aivan valtavan hienon idean Yleisradion rahoitusta pohtivassa työryhmässä.

Kallis on tiettävästi saanut päähänsä, että televisiomaksu voitaisiin liittää asunnosta maksettaviin kuluihin. Eli jatkossa tv-maksu maksettaisiin asunnon vastikkeen tai vuokran yhteydessä.

Ehdotus vetää kyllä sanattomaksi. Mitä tekemistä asunnolla on mediakulutukseni kanssa? Miten ne liittyvät toisiinsa? Joo joo, televisio on aika monella asunnossa, mutta itse esimerkiksi säilytän asunossani myös alkoholia. Eikö tällä perusteella olisi ihan fiksu asia periä alkoholivero vastikkeen yhteydessä eikä Alkon kassalla? Ai että miten taloyhtiö voisi tietää, kuinka paljon juon alkoholia tai että juonko sitä ollenkaan? Niin joo... Mutta miten taloyhtiö tietää television katselustani? Ja miten se itse asiassa taloyhtiölle kuuluu?

Ja mitenkäs sitten omakotitalossa asuvat? Perittäisiinkö maksu heiltä... no, vaikkapa jätehuoltomaksujen yhteydessä? Siinähän olisi ironiaa, kun televisiosta tulee niin paljon roskaa! Ahhahaha!

Oikeasti, Kalliksen ehdotuksen ydin lienee siinä, että televisiomaksusta pitäisi tehdä vero. Mutta uudet veromuodot ovat poliittisesti hankalia ja verorahoitus on hankala myös Yleisradion toiminnan suhteen: verotulot menevät yhteiseen budjettilaariin ja vain vuodeksi kerrallaan valtion budjetista lohkaistava ja mahdollisesti heiluva rahamäärä hankaloittaa Ylen kokoisen viestintätalon toiminnan suunnittelua. Ja verorahoitus tekisi hallaa myös Ylen itsenäisyydelle.

Niinpä, hokkuspokkus, vero määrätään taloyhtiön kannettavaksi ja sovitaan, että veroa ei kutsutakaan veroksi. Sillähän ongelmasta päästään.

Todellisuudessa ongelmasta päästään sillä, että Ylen ohjelmat pannaan digibokseissa ohjelmakortin taakse ja kaikkiin ohjelmakortteihin pannaan pakollinen lisämaksu, jolla Ylen toiminta rahoitetaan. Siirtymäkaudeksi vaikka kolme vuotta. Olisiko helppoa ja kätevää, mitä?

PÄIVITE: Bjarne "kotini on telsuni" Kallis ei vahvista, että idea olisi hänen. "En tiedä, miksi se on pantu minun nimiini", Kallis sanoo HS:ssa. Lisäksi Kallis sanoo kannattavansa "oikeudenmukaista" rahoitusmallia, mutta ei kerro, mikä se voisi olla. Tällä Bjarnellahan voisi olla ihan mahdollisuuksia politiikassa tällaisilla muotoiluilla!

Posted by Kari at 22.10.08 10:57

Comments

No ei ole, koska kaikilla ei ole maksukortillisia bokseja.

Mä en ole ihan varma tosta budjettisidonnaisuudesta, mutta en olekaan valtionoppinut. Meinaan, että onhan se nykyäänkin poliittisessa kontrollista – olkoonkin, että rahasta väännetään ehkä eri tasolla.

Posted by: OlliS at 22.10.08 12:34

No onhan, koska annetaan kolmen vuoden siirtymäaika, eli maksukorttipaikka pitäisi olla vuonna 2011 eli vuotta myöhemmin kuin Kalliksen päättömässä ehdotuksessa.

Ja mikä ettei budjettirahoituskin. Olen vain ollut ymmärtävinäni, että Ylen johto ei diggaa sitä juuri sen sisältämän yllätyspotentiaalin vuoksi. Lupamaksukehitys lienee helpommin ennustettava asia kuin valtionvarainministeriön virkamiesten lääkityksen tilanne.

Posted by: Kari Haakana at 22.10.08 13:20

Ja tarkemmin ajatellen voisi jopa olla järkevää, että siirtymisen yhteydessä valtio subventoisi korttillisen boksin hankintaa. Tulisi sitten sekin asia kuntoon ilman ininää.

Posted by: Kari Haakana at 22.10.08 13:25

Sanotaan nyt se itsestäänselvyyskin ääneen: kuulun niihin tuhansiin, jotka luopuivat tv:stä digiaikaan siirtymisen jälkeen. (Asunnoissa asumista en sen sijaan ole lopettanut.)

Eikä ole tullut ikävä. Enkä todellakaan aio maksaa tv-lupamaksua, kun en tv:tä katso.

Posted by: Joni Kärki at 22.10.08 13:58

Hyvin blogahdettu. Kyllä sitä aina silloin tällöin (lue viikottain) ihmettelee, että missä kasvaa noita tyyppejä jotka pystyy pokkansa säilyttäen laukomaan julkisuuteen tuon tyyppistä (ylen toimintaa ei kannata rahoittaa veroilla, mutta sen sijaan asuntokohtaisella maksulla, koskahan kaikkihan jossain asuu)

Posted by: Tero Heiskanen at 22.10.08 15:44

YLE ei pelkää mitään niin paljon kuin joutumista kuluttajien valinnan varaan. Toisaalta maksukorttipolitiikkaa hankaloittaa hieman se, että Areena-palvelu on Yleisradiolain noudattamista parhaimmillaan. Se kun vaatii, että kaikilla on oltava tasapuolinen mahdollisuus saada tietoa YLE:n kautta. Jos maksullinen digikortti otettaisiin käyttöön, sitä voisi helposti kiertää Areenan kautta. Tulevathan ne sinne vasta lähetystä seuraavana päivänä, mutta monella ei liene niin tarkkaa?

Toisaalta YLE:n ohjelmat ovat nykyisin niin radio- kuin tv:nkin puolella kaikessa neutraaliudessaan tarjonnan parhaimmistoa. Olenkohan tulossa vanhaksi?

Posted by: Ilkka Partanen at 22.10.08 15:52

Ilkka, Areenaahan on tarkoitus muuttaa niin, että sen ohjelmien katsominen vaatisi lupamaksun maksamista (kts. esim. http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=34881). Idea on, että palveluun pitää rekisteröityä lupamaksun asiakasnumerolla. En tiedä miten tämä varsinaisesti löisi korvalle maksukorttikäytäntöä, samalla tavallahan maksukortin hankkijalle voidaan antaa asiakasnumero kuin lupamaksun maksajallekin.

Ylen ohjelmatarjonnasta olen samaa mieltä. Vanhuus ei tule yksin.

Posted by: Kari Haakana at 22.10.08 16:48

Aina parempi jos tv-yhtiöt saisivat vapaasti bundlata kanavat omien kanaviensa kanssa, Yle saisi jokaisesta Ylen kanavat tilaavasta aina vakiosumman rahaa riippumatta siitä miten tv-yhtiö sen laskuttaa asiakkailtaan.

Tilaa Hesarin kanavapaketti: Ylen kanavat ja Hesari kotiin vain 29€ kk! Laatua sinullekin! Osta osta osta!

Posted by: Pekka P at 22.10.08 18:50

Pekka, hyvä idis. Mikä tarkoittaa, että ei tule menemään läpi.

Posted by: Kari Haakana at 22.10.08 20:02

Minulla on ehdotus

Posted by: Petja Jäppinen at 22.10.08 20:22

Maksukorttijärjestelmä loisi kätevästi pimeät markkinat, joilta saisi ostaa halvalla Ylen kanavat näyttäviä kortteja.

Posted by: Tuomo B at 22.10.08 20:52

Tuomo, onko olemassa pimeä markkina esim. Canal Plussan korteille? Voi ollakin, en tiedä asiaa.

Posted by: Kari Haakana at 22.10.08 21:18

Petjan arpajaisidea ei huono. :)

Tuomon tiedot taitaa olla hieman vanhentuneita, salauskortit on hieman muuttunut siitä ajasta kun salatut kanavat sai näkyviin tv:n päälle laitetulla sähkömagneetilla. :D

Posted by: Pekka P at 22.10.08 22:21

Kirjoitin oman vastineeni tähän juttuun blogissani:
http://kfalck.net/2008/10/23/yleisradio-ja-toivottomat-maksukorttimiehet

Posted by: Kennu at 23.10.08 15:27

"Toisaalta maksukorttipolitiikkaa hankaloittaa hieman se, että Areena-palvelu on Yleisradiolain noudattamista parhaimmillaan."

Areena on todellakin YLE-politiikkaa pa(r)h(a)immmillaan: DRM-kryptattua materiaalia, jonka katsomiseen tarvitaan Microsoftilta ostettu käyttöjärjestelmä ja lisenssi.

Sekö on Yleisradiolain noudattamista että järjestetään suljettua formaattia niille, joilla on ollut ylimääräistä rahaa ostaa tarvittavat työkalut? Erityisesti lupamaksun maksamisesta riippumatta, aivan kuin Microsoftin tukeminen olisi Jungerille tärkeämpää kuin YLE:n oman talouden.

Posted by: Tuomas at 23.10.08 17:42

Ylen kanavien rahoitukseen tulee löytää ratkaisu meillä on jo tarpeeksi Big Brother kanavia. Lisäksi kun Ylelle on sälytetty lakien/asetusten kautta julkisen palvelun velvoite, jota kaupallisilla kanavilla ei ole. Eräiden lähteiden muaan tv-luvat rahoittavat 90 prosenttia Ylen kuluista. Tarvittava tekniikka varmasti on olemassa tv-lupamaksun keräilyyn: on se kortti tai muu vempain. Ylen rahoitusta pohtineen ryhmän ideat ovat sellaisia, että kuin hölmöläiset yrittäisivät kantaa säkillä valoa taloon.

Posted by: POP at 23.10.08 18:01

Tuomas: Areena on todellakin YLE-politiikkaa pa(r)h(a)immmillaan: DRM-kryptattua materiaalia, jonka katsomiseen tarvitaan Microsoftilta ostettu käyttöjärjestelmä ja lisenssi.

Ja höpö höpö. Mullakin pyörii Areenan sisältö sujuvasti Macilla. Windows Mediassa on DRM-optio, mutta Yle ei ole sitä missään vaiheessa käyttänyt.

Yle on sitä paitsi luvannut vaihtaa Areenan ja Elävän arkiston oletustiedostomuodon H.264:ksi aivan lähitulevaisuudessa, olikohan peräti vielä tämän vuoden puolella.

Posted by: Eeku at 24.10.08 14:26

Miksi YLE ei hanki itse omia rahojaan?
Onko sen pakko olla valtion omistama?
Tarvitaanko me YLE:ä?

Maksuboxi olisi asiaa...


Posted by: Hallatar at 24.10.08 15:37

TV-maksukorteissa on se ikävä puoli, että niitä ei voi käyttää kuin yhdessä boksissa kerrallaan. Ja voidaan kysyä miten julkisen palvelun periaate voi toimia, mikäli kyseessä on vain maksajille tarkoitettu suljettu piiri. Saattaisi lisää televisiokatsojiakin häippäistä - ei siinä mitään, mutta kun TV-verkko toimii myös parhaana ja nopeimpana kanavana viranomaisten hätätiedoitteiden levittämiseen..

Verorahat olisivat helpoimpia. Entäs jos yleisradiolaissa säädettäisiin myös budjetteihin liukuva osuus (useammalle?) seuraavalle vuodelle ja katto perättäisten vuosien budjettieroille (pl. erityistilanteet: sota, jne). Näin saataisiin budjetteihin (ja siten budjettirahoitteiseen toimintaan) tarvittavaa jatkuvuutta.

Posted by: Jeps at 25.10.08 16:25

Luvattu H.264-muutos saattaa hyvinkin tapahtua siirtymällä käyttämään Flashia. Jotenkin tuntuu YLE liikkuvan digitaalimaailmassa ihan väärään suuntaan. Turhaa skriptausta.

Posted by: Jeps at 25.10.08 16:29

Eli kun TV-maksua ei kehdattu muuttaa veroksi, siitä aiotaan tehdä huoneistokohtainen? Naurettavaa. Itse säästän aikaani hyödyllisempiin tehtäviin, joten miksi minun pitäisi maksaa?

Posted by: Wilsten at 26.10.08 21:40

teeveettömät leveilee, ettei he halua maksaa kun eivät omista televisiota. Mutta ehkä teillä on radio, josta voi myös kuunnella ylen ohjelmia. eikä auta, että et niitä kuuntele. televisiolupakin pitää maksaa vaikka ei yleä katsoisikaan.

Ylen peruste on tuottaa jotain suomalaisuutta ja palvella vähemmistöjä, esim. jotain kuuroja. Miksi nämä yleishyödylliset palvelut pitäisi olla vain televisionkatsojien maksettavana. Kulttuurin tukeminen kuuluu kaikille. Maksan teattereistakin vaikka en käy teatterissa ja samalla kulttuurin jalostavalla vaikutuksella sitä perustellaan kuin YLEä.

Huoneistokohtaiseksi vain, jos se on helpompi tapa saada asiasta veromaisempi.

Posted by: Paavo Ojala at 27.10.08 23:42

En ovi myöskään käsittää tuota ajatusta. Toisaalta voitaisiin ajatella, että nykyään kaikki tökkelit mitä asunnosta löytyy kuuluu "pakollisiin" peruspalveluihin eli sähkö, tv/radio ja Internet. Näiden lisäksi on tietenkin vesijohtoverkosto. Tällöin voisi ajatella että TV olisi peruspalvelu. Toisaalta koko asian pohtimiseen on turha uhrata suuuria ajatuksia, sillä seuraavan 10-15vuoden aikana tapahtuu kuitenkin TV:n ja Internetin yhtyminen ihan massoillekin.
PS. Kari, sulla on monesti hyvää juttua terävästi kirjoitettuna täällä blogissasi.

Posted by: Qkka at 16.02.09 18:33

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)