« Kivat pallot sulla | Main | Virkeä pentu »

lokakuu 09, 2008

Miksi Valtion Rautatiet ei saa tiedotustaan kuntoon?

Valtion Rautatiet, tuo liikennemaailman vastine Kansaneläkelaitokselle, sössi jälleen. Junien ohjausjärjestelmän takkuilun ymmärtää: kyseessä on monimutkainen tietotekninen järjestelmä, joka varmistaa päivittäin tuhansien ihmisten turvallisen kuljettamisen raiteilla.

Sen sijaan Valtion Rautateiden jatkuvaa kämmäämistä poikkeustilanteiden tiedottamisessa ei voi eikä saa ymmärtää. Valtion rautatieyhtiö ei ole vuosikausien jumittamisen jälkeenkään pystynyt luomaan tiedotusjärjestelmää, joka pystyisi nopeasti kertomaan asiakkailleen, mikä milloinkin mättää.

Asemilla kuulutuksia tulee satunnaisesti tai niistä ei saa selvää, infotauluja ei ole (tai jos on, niillä ei ole tietoa), ja harvoilla miehitetyillä asemilla olevat työntekijät ovat yleensä pahemmin ulkona tilanteesta kuin asiakkaat.

Ja sama homma tapahtuu kerta toisensa jälkeen. Tämän vuoden loppuun mennessä pitäisi tapahtua jotakin (PDF). Saa nähdä, tuleeko tuostakaan mitään. Esimerkiksi matkapuhelinpalveluja ei suunnitelmassa mainita kuin ohimennen; mitään tekstarihälytystä poikkeustilanteesta siis tuskin on tulossa. Ja vaikka olisikin tulossa, ei se todennäköisesti toimisi. Tämä on nähty jo HKL:n poikkeusinfopalvelussa, josta on turha odottaa esimerkiksi poikkeusinfoa.

Posted by Kari at 09.10.08 11:54

Comments

Äläs nyt, onhan VR:llä liikennetiedotesivu rss-feedeineen ja kännyversioineen. Ainoa vain, että jonkun pitäisi nakutella noita ilmoituksia sinne silloinkin kun automaaginen tietojärjestelmä pettää.

- www.vr.fi/heo/liikennetilanne/fliikennetilanne.htm

Tai sit luotetaan vaan kansalaismedia infoaa tai vähintään copypastettaa.

- www.kotimaki.com/rautatie/news/fiind.html

Posted by: zache at 09.10.08 14:51

Aivan. HKL:n kuulutukset toki toimivat ainakin joskus, mutta sekä VR:n että HKL:n kohdalla on tasan käsittämätöntä ettei asiaa pystytä ratkaisemaan mobiilipalveluna.

Tekstarihälytys koskien jotain tiettyä asemaa/pysäkkiä ratkaisisi ongelman sellaistenkin ihmisten kohdalla, jotka ovat vasta saapumassa sinne pysäkille turhaan odottamaan.

Kätevintä olisi käyttää tekstarin lisäksi myös mobiiliselaimelle sovitettua yksinkertaista poikkeusinfosivua.

Niin. Ja jotta homma vielä toimisi, niin se poikkeustieto olisi syytä saattaa sinne hetimiten eli organisaation toimintaprosessin poikkeuksellisen viestintätilanteen varalta pitäisi olla kunnossa.

Nyt tuo meininki viittaa vähän siihen, ettei asiasta yksinkertaisesti välitetä.

Niin. Paras tapa saada HKL:lta poikkeusinfo ulos on soittaa asiakaspalvelunumeroon. Se taas ei ole kovinkaan tehokasta.

Posted by: Vaiheinen at 09.10.08 14:57

Älä nyt, kuvainnollinen tonni vetoa, niin viimeistään huomenna VR:ltä ollaan suhun yhteydessä ja huomautetaan, ettei se ole enää mikään "Valtion Rautatiet".

Posted by: Timo Riitamaa at 09.10.08 16:28

Timo, olen ottanut tavakseni kutsua VR:ää Valtion Rautateiksi juuri siksi, että se ottaa niitä pattiin.

Kenenkäs se yhtiö olikaan? Ja mitä se tekikään?

Posted by: Kari Haakana at 09.10.08 21:53

Tietääkö joku, onko VR:n kulunvalvonta ehkä Windows-pohjainen ?
Windowsin ominaisuus on kaatua silloin tällöin.

VR ehkä voisi vaihtaa käyttöjärjestelmää tietokoneisiinsa.

Järjestelmän kaatumiset tulevat yhteiskunnalle turhan kalliiksi työajan menetyksinä.

Posted by: Pekka Nykänen at 11.10.08 22:53

Se, että VR ei olisikaan vastuussa esim. asemien kuulutuksista, oli minulle täysin uutta infoa:

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/VR+ei+ole+vastuussa+junakaaoksesta/1135240140285

Ei tuo silti minusta vie vastuuta pois VR:ltä. Samaa mieltä taitavat olla itsekin, kun ottavat kritiikin hiljaisesti vastaan.

Posted by: Ivy at 12.10.08 08:49

Käytän junaa Suomessa kerran pari kuussa, kun pitää mennä Tampereelle, Turkuun tai kauemmas. Tiedotusongelmat eivät ole siis toistaiseksi osuneet kohdalle.

Sen sijaan kaipaisin mahdollisuutta ostaa junalipun kännykällä.

Voin jo tarkistaa aikataulut kännykällä ( http://service.vr.fi/ticket/mobile/ ), ja lipun saa tekstiviestinä. Tuosta puuttuu välistä enää lipun ostaminen esmes luottokortilla.

Posted by: Tero Lehto at 12.10.08 11:16

En tiedä mihin käyttöjärjestelmään 1990-luvun alussa käyttöönotettu & todennäköisemmin siten 1980-luvulla suunniteltu valvontajärjestelmä perustuu mutta kulunvalvonnan omistaja on kylläkin ratahallintokeskus jolloin VR:n rooli kaaossa rajoittuu ainoastaan itäsaksalaiseen tiedotuskulttuuriin..

Käyttöjärjestelmää mielenkiintoisempaa olisi tietää se miten budjettitasolla nyt käynnissä olevaa uudistusprojetkia on käsitelty ja kenen syy oikeasti on se että edelleen toimitaan vuosikymmeniä vanhan tekniikan varassa.

Ettei vain junakaaoksen perimmäinen juurisyy olisi peräseinähikiäläisen siltarummun kunnostustyössä.

Posted by: Jyri at 14.10.08 08:24

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)