« Kohuloikkaus on vanhaa tietoa | Main | Haja-ajatuksia Deliciousin äärellä »

syyskuu 15, 2008

Spinspotting

Amerikkalainen spin-termi ei oikein käänny suussani; sillä tarkoitetaan kuitenkin totuuden muokkaamista tai esittämistä omalle asialle suosiollisesta näkökulmasta.

Spin-termistä on johdettu nimi uudelle Spinspotter-palvelulle, joka lupailee kovia: sen tarkoitus on paljastaa totuutta vääntelevät toimittajat ja toimittajien tekstit.

Homma toimii näin: käyttäjä lataa selaimeensa (Firefox 3) lisäosan, jonka avulla web-sivulle voi merkitä yliviivauskynän tavoin kohdat, joissa totuutta väännellään. Muut lisäosan käyttäjät näkevät merkatut kohdat tullessaan sivulle. Vääristelyä sisältävät sivut voi myös jakaa maailmalle, sillä lisäosaan on pultattu keinot jakaa sivut suosittujen aggregaattoreiden välityksellä.

Idea on pitkälti sama kuin Shiftspacessa, jonka sydämessä sykkii Greasemonkey. Shiftspacen idea on tosin yleisempi: se ei kohdistu pelkästään journalismiin vaan tähtää kaikenlaisten web-sivujen kommentointiin ja muokkaamiseen.

Mutta siis. Spinspotter olisi hauska idea sellaisenaan, yhteisöllisenä propagandanmerkkaustyökaluna, mutta palvelun luojat ovat tähdänneet korkeammalle. Palvelun web-sivujen mukaan Spinspotter käyttää "tietokonealgoritmia, joka oppii jatkuvasti käyttäjien toimenpiteistä".

Kielitieteellisesti virittyneessä Language Log -blogissa tämä algoritmiasia tosin osoitetaan enemmän tai vähemmän huuhaaksi. Mitään sen kummempaa tekstianalyysia palvelu ei näyttäisi tekevän. Language Login kirjoittaja Mark Liberman jopa epäilee, että Spinspotter on yritys saada käyttäjät työntämään palveluun kylliksi materiaalia, jotta varsinainen analyysikone voitaisiin myöhemmin rakentaa.

Kiitokset Vuketsulle alkuperäisestä linkistä.

Posted by Kari at 15.09.08 21:41

Comments

Vähän outo palvelu. Eihän "propagandan" osoittaminen propagandaksi ole mitenkään arvovapaa, objektiivinen toimenpide. Kuvitellaan vaikkapa vaalikampanjasivu, jota vastapuolen aktiivit käyvät ahkeraan maalailemassa.

Posted by: Tuomo at 15.09.08 23:28

Joo, tuo tekstianalyysiosuus vaikuttaa minustakin aika kinkkiseltä hommalta (ihan fiilispohjalta, en minä koneellisesta tekstianalyysistä mitään tiedä).

Crowdsourcing-ideallahan tuo voikin toimia, tavallaan.

Posted by: Kari Haakana at 16.09.08 18:33

Huumoria tällä porukalla näyttää olevan, logoon on yhdistetty teksti "very beta".

Hivenen olen epäileväinen, kun puhutaan algoritmistä ja datan analysoinnista. On kohtuu helppoa rakennella boolean perustuvia silmukoita, jotka pohjimmiltaan lukevat data-stringejä, tekevät valinnan ja tulostavat jotain. Homma vaikeutuu huomattavasti, jos silmukoiden välissä pitää laskea jotain uudella, ennennäkemättömällä kaavalla. Ja sitten tulostaa jotain. Eikös materiaalin tulkkaaminen olisi jotain tällaista, jos lähdetään hakemaan semanttisuutta ja mietitään ohjelmoinnin näkökannalta. Ihmisen kirjoittelussa absoluuttinen totuus on hyvin suhteellinen käsite. Totuuden löytäminen tai määrittely näyttäisi olevan tämän palvelun ideoita.

Hyvä näin. Kyllä nettiin palveluita mahtuu. Caveat emptor.

Posted by: viHannes at 17.09.08 09:18

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)