« Haja-ajatuksia Deliciousin äärellä | Main | Hollantilaiset tekevät sen toisin »

syyskuu 22, 2008

Sano että rakastat (edes julkista palvelua)

Jukka Kemppinen avautuu blogissaan Helsingin Sanomain päätoimittajalle Janne Virkkuselle, joka viikonloppuna jatkoi HS:n pitkään jatkunutta närkintää Ylen suuntaan.

Virkkuselle on edelleen epäselvää se, mitä julkinen palvelu on:


Tähän pitäisi saada vastaus kolmelta taholta: Yleisradion HBO:n sarjoja suosivalta nykyjohdolta, Yleisradion hallitukselta ja eduskuntapuolueiden edustajista koostuvalta hallintoneuvostolta.

Kylläpä se HBO-diili nyt ottaa pattiin. Olen tippa silmässä katsonut Ylen esittämää HBO:n Sano, että rakastat -sarjaa, joka täyttää erinomaisesti Virkkusen "konkaritoimittaja" Erkki Toivaselta lainaaman "sivistää, valistaa ja viihdyttää" -tehtävänannon kaikki kolme kohtaa.

Palatakseni Virkkuseen: ikään kuin Yleisradion tarjooma jotenkin yksiselitteisesti rakentuisi HBO:n tekemisten varaan. Esimerkiksi Ylen radiokanavat eivät tietääkseni lähetä HBO:n ohjelmia lainkaan, ainakaan Ylen Ykkönen, jota silloin tällöin lähinnä podcasteina kuuntelen.

HBO-diili onkin sivuseikka, retorinen keino, jolla voi täyttää palstaa. Ihan todella Virkkusta ottaa pattiin tietenkin Ylen laajentuminen nettiin. Havaintovälineenä Virkkunen käyttää Sanomatalon julkista palvelua käsitelleeseen seminaariin (ketä siellä oli?) kutsuttua Euroopan kustantajien lobbausjärjestön puheenjohtajaa Francisco Pinto Balsemaoa:

Balsemao varoitti teeskentelemästä, ettei internet olisi lähetystoimintaa. Hän halusi sovittaa julkisen palvelun internetin aikaan. Juuri tässä Balsemao osuu asian ytimeen. Suomessa uudistettiin Yleisradiota koskeva lainsäädäntö muutama vuosi sitten, mutta laki on ydinsisällöltään sama kuin vuodelta 1993 peräisin oleva. Lakia kirjoitettaessa, saati uudistettaessa, ei mediamaailmaa jylläävä muutos ollut mitenkään olennaisesti esillä. Tosiasia kuitenkin on, että päätelaitteet yhdistyvät. Tehokas laajakaista ja internet muuttavat katsojan ja kuulijan maailman. Ne muuttavat aivan kaiken.

Perustelu jatkuu tuosta, mutta pointti on, että Yleisradion toiminta pitäisi ankkuroida perinteiseen tv- ja radioeetteriin siitä huolimatta, että tämä eetteri siirtyy kiihtyvällä vauhdilla nettiin. Mikael Jungnerin lausunto siitä, että kymmenen vuoden kuluttua tv-kanavia ei enää ole, vaikuttaa päivä päivältä todennäköisemmältä. Virkkusen haikaileman ankkuroinnin syynä on se, että tekemällä julkista palvelua myös netissä Yle syö kaupallisten toimijoiden mahdollisuutta tarjota omaa sisältöään netissä kannattavasti. Tai näin siis mielellään sanotaan.

Ajatusrakennelma on siis, että poistamalla Yle verkosta syntyisi jonkinlainen sisältötyhjiö, jonka kaupalliset toimijat siirtyisivät täyttämään. Tämä tyhjiö täytettäisiin mainosrahoitteisella sisällöllä, joka olisi olennaiselta osaltaan samaa kuin Ylen nyt tarjoama; sen täytyisi olla, koska muutenhan ei olisi mitään mieltä vängätä Yleä pois verkosta, eikö niin?

Tätä vasten onkin hyvä katsella Ylen verkkopalveluita: mitä niistä voisi kuvitella siirtyvän kaupallisten toimijoiden hanskattaviksi? Poislukien nyt ehkä uutiset ja sää, mutta niitä taidetaan tarjota kaupalliselta puolelta jo nyt. Mutta voi sitä katteen kilinää, jos ei olisi Yleä häikkäämässä "ilmais"sisältöineen!

Posted by Kari at 22.09.08 22:23

Comments

Virkkusen katkeruus HBO-diilistä voi ehkä aiheutua siitä, että YLE vei sen isolla rahalla Neloskanavalta, jonka ohjelmistossa mm. "Sopranos" aikaisemmin oli. Ja Nelosen ja Hesarin omistaa tunnetusti sama firma.

"Happamia" sanoi kettu...


Posted by: oblomov_jr at 22.09.08 23:31

"Ylen Radio 1:n perjantaiaamuissa työskentelevä Jukka Kemppinen avautuu blogissaan Helsingin Sanomain päätoimittajalle Janne Virkkuselle, joka viikonloppuna jatkoi HS:n pitkään jatkunutta närkintää Ylen suuntaan."

Kaikkihan me haluttas Yleltä kiva kahvilassa-tyyppinen aamushow ilman kuulijapaineita kun ollaan eläkkeellä joten Ylen närkinnän on loputtava NYT!

Posted by: Pekka P at 22.09.08 23:57

Mm. HS:n pitkäaikainen kolumnisti ja useita WSOY:n kustantamia kirjoja kirjoittanut Jukka Kemppinen, tarkoitit varmaan.

Posted by: Kari Haakana at 23.09.08 10:30

ketä siellä oli?

Hyihyihyi. Ja suomenkielen ammattilaiselta vielä.

Posted by: Jeps at 23.09.08 13:56

On erittäin hyvä, että kaupallisella medialla (Lue: Sanomilla) on joku varteenotettava iso kilpailija. Kun se on YLE, niin se muodostaa hyvän vastapainon kaupallisille sisällöille jotka ovat - no, kaupallisista intresseistä lähtöisin. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät tämän ja jatkaisivat lupamaksujen maksua. Muuten olemme helposti aika yksinapaisessa Suomessa.

Posted by: Tietäjä at 23.09.08 14:33

Ei Kemppinen eläkkeellä ole. Hän on (mm.)informaatio- ja teknologiaoikeuden professori Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Posted by: hintola at 23.09.08 14:41

Joo anteeksi oli tarkoitus sanoa että Kemppinen on harvinainen renessanssinero joka ei iän myötä ole alkanut pitää kynttiläänsä vakan alla.

Posted by: Pekka P at 23.09.08 20:35

Kyllä minua lupamaksajana kiinnostaa se että YLE on sijoittanut ison summan rahaa ulkolaisiin sarjoihin, jotka joka tapauksessa oltaisiin nähty jommalla kummalla kaupallisella kanavalla.

HBO:n sarjoihin käytetylle rahalla keksin hihasta heitettynä parikin parempaa tapaa. 1) Rahan sijoittaminen kotimaiseen tv-tuotantoon (kotimaisen tukeminen, verotulojen saaminen yms.) 2) YLEn rahoituksen paikkaaminen ja tätä kautta epäsuora vaikutus lupamaksun suuruuteen.

Virkkunen on ihan oikealla asialla. On törkeää että julkisella rahalla mälläävä toimija lähtee nähdyllä tavalla kilpailemaan.

Posted by: Matti at 24.09.08 00:03

Olen Matin kanssa samaa mieltä. Ylen HBO-osto oli turha. Sarjoja olisi nähty ehkä jopa enemmän, jos YLE ei niiden yksityisoikeutta olisi ostanut. Ja lisäksi kaupalliset kanavat osasivat HBO-sarjoilleen hankkia suuremmat katsojakunnat.

Ylen esittämät HBO-sarjat ovat minulta menneet pääasiassa ohi. näytösajat ovat epäloogiset, eikä sarjoja löydä niinkuin kaupallisilta kanavilta jotka osaavat esittää sarjat silloin kun ihmiset niitä hoksaisivat katsoa ja lisäksi mainostavat kalliita ostojaan riittävästi.

HBO-osto on kuin vain kaupallisten kanavien kiusaksi tehty. yle ei ole niiden kilpailija. miksi se sitten kilpailee? se on unohtanut tehtävänsä.

enkä minä halua maksaa televisiolupaa, jolla rahoitetaan internet ja radiotoimintaa, kun samalla uskotellaan, että maksan television katsomisesta. En katso yleä, enkä siitä halua maksaa, enkä halua Ylen laajentavan internettiin yhtään sen enempää.

Yle ei ole niinkään ei-kaupallinen, kuin poliittinen. Siellä valtaa pitävät toimittajapiirit ja byrokraatit, eikä viestit siitä mitä halutaan mene perille.

HBO:n lisäksi YLE on myös estänyt sub-tv;tä näyttämästä Peep Shown ensimmäistä tuotantokautta. Ylellä on oikeudet, joita se ei käytä. SUB-TV:n näyttämänä joku saattaisi sarjaa katsoakin.

Posted by: Paavo Ojala at 27.09.08 15:55