« Keskeytämme normaalin lähetyksen tärkeän kysymyksen vuoksi | Main | Kohuloikkaus on vanhaa tietoa »

syyskuu 11, 2008

Mitä saittia ryhdytään seuraamaan?

Huumorijulkaisu Mediaviikko on julkaissut Kalevan eläkkeelle jäävän päätoimittajan Risto Uimosen haastattelun (via Kasa). Haastattelu on suurimmalta osaltaan tuttua huttua, mutta silmäni kiinnittyy tietenkin siihen osuuten, jossa puhutaan webistä. Juttu kannattaa lukea kokonaisuudessaan (jos ei muuten niin ainakin näyttenä siitä, millaisia asenteita johtavissa asemissa olevilla toimittajilla on ollut noin 1995-2005), mutta tartun tässä nyt vain yhteen, mielestäni kuvaavaan, kohtaan:

Jokainen voi kirjoittaa siitä, mitä tietää ja kyberavaruudessa on tilaa, mutta kysymys kuuluu, kenenkä blogia näistä neljästä miljoonasta itse kukin ryhtyy seuraamaan.

Uimonen puhuu tässä kohtaa kansalaisjournalismista ja blogeista, mutta sanan blogi voi nyt aivan huoletta korvata sanalla "web-palvelu" ja yleistää asian koskemaan kaikkea sähköistä julkaisutoimintaa, oli se sitten journalistista tai ei.

Näetsen, web-julkaisuja yhä harvemmin "ryhdytään seuraamaan". Siis siinä mielessä, että uskollisesti raahaisimme selainhanurimme osoitteeseen www.etusivu.fi, valitsisimme huolellisesti järjestettyjen vinkkitekstien seasta meitä kiinnostavan jutun, lukisimme sen ja palaisimme takaisin etusivulle ja niin edelleen.

Juttuihin (tai entryihin tai videoihin tai kuviin) tullaan yhä useammin sivusuunnasta. Meidät tuo juttuun Google, Ampparit, kaverin linkki Facebookissa, Digg tai RSS-syöte. Tämän voi todeta kuka tahansa, joka on malttanut sivuilleen jonkinlaisen laskurin upottaa. Jos ilmiö on outo, suosittelen Reutersin kompaktia johdatusta aiheeseen.

Tämähän on tietysti toimittajalle vähän vaikea paikka. Olemme tottuneet tiedotusvälineiden brändien voimaan; siihen, että Iltasanomat on vähän asiallisempi julkaisu kuin Iltalehti ja että Kakkoselta tulee tamperelaishuumoria todennäköisemmin kuin Neloselta.

Helppo pääsy yksittäisen jutun luo sulattaa brändien arvoa. Digiboksi tallentaa kaikki ohjelmat, joiden tekijäluettelosta löytyy merkkijono "Chaplin" ja Technorati kertoo uusista Risto Uimosta käsittelevistä blogimerkinnöistä; mitä väliä siis on ohjelman tai kirjoituksen välittävällä kanavalla tiedon löytymisen kannalta? Tiedon arvottamisen kannalta voi tietenkin ollakin, mutta se on jo eri asia.

Posted by Kari at 11.09.08 17:17

Comments

Ja toisaalta tämä sivuttaisliike luo myös uusia brändejä. Ekana tulee mieleen esimerkiksi Digg, jonka suuntaan tehtiin välillä kumarruseleitä niin että melkein nauratti.

Posted by: Kriisi at 11.09.08 18:14

Vähän samaa asiaa sivusi Gary Goldhammer muutama päivä sitten:

"News, like most all other forms of communication today, is both accidental and on-demand. We often get news online when we aren’t looking for it, and we also get news when and how we want it".

Kriisi, niinkusiis että Diggin merkitystä on liioiteltu?

Posted by: Kari Haakana at 11.09.08 21:13

Höpsis. Kyllä minä seuraan tiettyjä blogeja ja uutissivustoja ja toiset jätän aivan omaan arvoonsa. Ei se, että on olemassa Google, automaattisesti tarkoita, että käyttäisin sitä esimerkiksi uutisten lukemiseen. Suosin itse valitsemiani syötteitä, jotka siis ohjaavat minut toistuvasti samoille hyviksi havaituille sivustoille.

Posted by: Tuomo at 11.09.08 22:20

Tuomo, epäilemättä. Sivusta tuleminen on joka tapauksessa kasvussa, tämän voi minkä tahansa uutissaitin käyttäjätilastoista nähdä. Suomesta en tilastotietoa asiasta löydä, mutta Pewn taannoinen tutkimus USA:sta kertoo seuraavaa:

"Nearly a third of online news users (31%) deploy search engines to look for news stories at least three days a week, up from 24 percent two years ago and 19 percent in 2004"

Posted by: Kari Haakana at 11.09.08 22:33

Pidin tätä ikkunaa taustalla roikkumassa tovin, koska ajattelin kirjoittaa tästä "just näin!" -henkisen postauksen blogiin.

Sitten tajusin, että aihe oli jo tyhjennetty, enkä saisi sanottua muuta kuin "just näin"! Sen saan sanottua ihan näin kommenttiboksissakin.

Posted by: hlehto at 11.09.08 23:36

Ulmosen käyttämä ilmaisu kuulostaa juuri siltä, ettei hän ole kovin syvällä nettikulttuurissa.

Mutta onko tuo nyt muuten sitten kovin pahasti väärin? Minä ainakin olen luullut, että netissäkin isoilla brändeillä on vetovoimaa, ja että tiettyjä sivustoja nimenomaan aktiivisesti seurataan.

Minulla tämä näkyy siinä, että menen joka aamu HS.fi:n Digilehteen aamukahvin lomnassa. Luen läpi HS-Kotimaa- Kaupunki-, Ulkomaa- ja Talous-osiot ainakin. Samoin tsekkaan päivittäin muutamat muut sivustot, kuten AAS, BBC, jne. Päivitän myös ne RSS-feedit, jotka olen tilannut.

Olen myös huomannut, että aika moni selvästi seuraa yksityistä blogiani. Jos en ehdi hetkee päivitellä sitä, lukijamäärät notkahtavat. Kun julkaisen uuden kirjoituksen, porukka palaa. Otaksun, että tätä seurstaan RSS-feedin kautta. He ovat siis "ryhtyneet seuraamaan" minua.

Googlen kautta en kovinkaan usein osu uutisiin silloin, kun luen uutisia. Sen sijaan yleisesti tietoa hakiessa hakukone korostuu.

Posted by: Tero Lehto at 12.09.08 07:12

Minusta sitaatti haastattelusta: "Maailmassa on kaksi, kolme miljardia netin käyttäjää. Kenen saitille oikein mennään?" vahvistaa juuri sitä mitä Haakana tässä sanoo. Paistaa tosi vahvasti läpi se, että web nähdään paikkana, jossa on julkaisuja, joista valitaan sopivimmat ja niissä vieraillaan "www.etusivu.fi"-tyylisesti kuin Haakana kuvaa. Tämä päti vielä vuosituhannen vaihteessa varmaan ihan hyvin kutinsa, mutta nyt on juna mennyt jo pari asemaa eteenpäin ja menee kovaa vauhtia edelleen. Seuraavan sukupolven syötelukijoiden mukana median hyödyntämiseen kasvavat eivät enää edes osaa kuvitella sellaista, että julkaisun näkemiseksi pitää mennä jonnekin tietylle saitille tai että on joitain "valittuja" julkaisijoita, joita seurataan tai joihin luotetaan automaattisesti.

Posted by: Tero Heiskanen at 12.09.08 08:46

Niin, miksi ihmiset menevät internetiin? Eivät kuluttamaan massamediaa vaan kuluttamaan sitä sisältöä mikä kiinnostaa juuri minua itseä. Vaikka suoraan blogit eivät kilpaile sanomalehtien kanssa, niin nyt kun lukijoilla on vaihtoehtoja seurata oman kiinnostuksen kohteita blogeista, aikakauslehdistä, telvisiosta, keskustelufoorumeista, vertaisverkoista, you name it ja vaikka mistä muusta, niin sanomalehden verkkosivuille tullaan yhä enemmän muuta kautta kuin massamediana sitä kuluttamaan. Muutos vain ei ole niin nopea kuin innokkaimmat uskovat, mutta ei niin hidaskaan kuin perinteiset haluaisivat uskoa.

Posted by: Matti Lintulahti at 12.09.08 11:17

Jäsennän hommaa esimerkiksi Kaksplussaa varten siten, että kävijöitä on kolmenlaisia:

- Fanit - pysyvät syystä tai toisesta saitin uskollisina kävijöinä. Heille pitää olla hyvä ja palkitseva palvelu.
- Piipahtajat - tulevat ja menevät meemien, vinkkien ja hetken himmastusten mukaan. Heille pitää olla aina jotain uutta ja erikoista.
- Hakijat - tulevat saitille vakavan tiedon tarpeen tuomina Googlen kautta. Heille yllättäen myös brändillä on merkitystä - hakutuloksista klikataaan ensimmäisen lisäksi toisinaan sitä uskottavinta brändiä.

Kaikkia pitäisi pystyä palvelemaan samaan aikaan ja yhdellä saitilla!

Posted by: Petteri Numminen at 12.09.08 12:16

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)