« Sano että rakastat (edes julkista palvelua) | Main | Alma Media seuraa Sampo Pankin jalanjäljissä »

syyskuu 27, 2008

Hollantilaiset tekevät sen toisin

Vietin muutaman päivän Amsterdamissa Picnic-tapahtumassa (josta ehken myöhemmin lisää). Sivuhuomiona nyt vaan sellainen asia, että Hollannissa painitaan näemmä maan brändäämisen kanssa kuten Suomessakin.

Kussakin maassa omalla tavallaan. Suomessa ulkoministeri sohlaa kasaan jonkinlaisen työryhmän, johon kuuluvat muun muassa sellaiset visionääriset ja nuorekkaat brändinikkarit kuin Lasse Lehtinen, Esko Aho, Ilkka Niiniluoto ja Jukka Hienonen. Armosta ja asiasta syntynen kohun takia ryhmään otettiin myöhemmin muutama nainenkin.

Hollannissa homma tehdään eri tavalla. Picnic-tapahtuman yhteydessä avattiin kaikille avoin (siis kaikille, kuka tahansa mistä tahansa saa osallistua) ideakilpailu. Kilpailun osallistutaan yksinkertaisesti lähettämällä viesti kilpailun www-sivujen kautta. Viisi parasta ideaa saa 10 000 euron palkinnon kukin ja koko skaban voittaja saa puoli miljoonaa euroa idean toteuttamiseen.

Hollantilaisilla on myös munaa olla sitä mieltä, että valtion brändäys on itse asiassa todella tyhmä idea. Näin kirjoittaa (PDF) kilpailun tuomaristoon kuuluva Simon Anholt kilpailun sivuilla:

Nation branding does not exist; it is a myth, and rather a dangerous one. The idea that it is possible to ‘do branding’ to a country (or to a city or region) in the same way that companies ‘do branding’ to their products and services, is vain and foolish.

Veikkaan, että tällaista heittoa emme tule löytämään Stubbin työryhmän selkkareista. Ja mitään webbikilpailuja ei kyllä tule, ne on vaarallisia ne webit, kyllä se on nähty.

Posted by Kari at 27.09.08 12:49

Comments

Minä en oikein ymmärrä tuota valtion brändäystä, mutta matkailuelinkoinon alalla voitaisiin maassa kyllä saada paljon aikaan.

Esim. Helsingin säätila on sellainen asia, jolla voitaisiin houkutella helposti miljoona matkailijaa, jos vain asiaan kiinnitettäisiin huoiota.

Posted by: Petja Jäppinen at 27.09.08 16:33

IS: "14-vuotiasta poikaa puukotettiin selkään kemiläisen huoltamon lähellä, kertoo Kaleva. Puukotus tapahtui Kalevan mukaan lauantai-iltana noin kello 20.30."

tästä se brändi syntyy...

Posted by: riku at 28.09.08 16:18

Juu juu, miljoona matkailijaa. Mutta minne?

Mut Kari, voisiko olla, että Hollannissa ei ole tärkeää se, tehdäänkö asiat stalinistisesti oikeassa järjestyksessä? Voisiko tärkeämpää olla se, mitä ehkä saadaan aikaiseksi?

Sehän olisi meille mullistava ajatus. Eipä taida tähän yhden totuuden tuppukylään sopia moinen radikalismi.

Posted by: Desc at 28.09.08 21:06

Samaa mieltä, valtion markkinointi hommista ei ole koskaan tullut muuta kuin kuluja veronmaksajille (ja palkkioita mukana oleville). Mutta näen kylla miten kaupunki voi mokata hyvän/neutraali brandinsa kuten Vantaa 15v sitten lomauttamalla opettajat jonka jälkeen Vantaa on ollut ja on luuserien kaupunki. Eikä Vantaa saa sitä korjattua ikinä (en tiedä yrittääkö edes, pitäisi), kun asukkaan palkka menee yli 50ke/v hän muuttaa muualle => Vantaa pysyy köyhänä.
--Eek

Posted by: Eek Dansk at 29.09.08 12:37

Haastan sinut vetoamaan Vuodatus-palvelun bloggaajiin (3 kpl), että he siirtyisivät pois palvelusta mielenilmaisuna Alma Median toimille.

Posted by: Tiina Kaarela at 02.10.08 10:05

Näin toisaalla tosiaan. Mainio löytö taas kerran, kuten vaikkapa tuo Lapin Kansan lehtipainolaajennuskin.

Kirjatyöntekijän haastattelussa

" Jos [investointia] ei olisi tehty, lehtiyhtiö olisi pudonnut kehityksen kelkasta täydellisesti, Matti Ilmivalta sanoo. Hinnaltaan se oli sen verran iso, että sellaisen joko siunaa tai hylkää viime kädessä Alma Mediassa konsernissa hallitus."

Päätoimittajan irtisanominen oli kaikesta päätellen pieni investointi tuohon verrattuna.

Odottelen intoisasti tämänvuotista Kari Haakana -blogi journalistipalkinnon voittajaa. Olisiko tänä vuonna mahdollista, että yleisö voisi äänestää neuvoa-antavasti omia ennakkosuosikkejaan?

Posted by: Kari A. Hintikka at 09.10.08 12:11