« Häikkää spämmintorjunnassa | Main | Kasvoiko Kauppalehti paljon vai vähän? »

elokuu 12, 2008

No nyt news.google.fi toimii

Ei se oikeasti toimi, mutta melkein.

Kuten Tietokoneen toimittaja Tero Lehto huomasi, Googlen News-palvelu on indeksoinut jo aika läjän suomalaisten uutissaitien materiaalista ja tarjoaa sitä, jos vain huomaa palvelussa suomenkielisiä hakusanoja käyttää. On siis vain ajan kysymys, milloin tämä indeksointi napsautetaan päälle suomenkieliseksi news.google.fi-palveluksi.

Ilmeisesti Google on onnistunut vääntämään jonkinlaisen sopimuksen isojen mediatalojen kanssa siitä, että uutispalvelu on ok ja missä rajoissa se on ok. Toki on mahdollista, että hommaan on ryhdytty ilman sopimuksiakin, mutta hommassa on riskinsä.

Uutisaggregaattien kohdalla on aiemminkin puhuttu esimerkiksi siitä, että uutiskuvia julkaisevilla toimituksilla on tiukasti rajatut julkaisuoikeudet kuviin, mikä saattaisi aiheuttaa ongelmia, mikäli Google uudelleenjulkaisee tällaisia kuvia. En tiedä, miten Google tämän ratkaisee/aikoo ratkaista, mutta kuvia suomenkielisten uutisten Google-listauksessa näyttäisi olevan vähemmän kuin englanninkielisessä versiossa. Esimerkiksi Ilta-Sanomien uutisten yhteydestä en ole vielä onnistunut löytämään kuvia lainkaan, kun taas Helsingin Sanomien yhteydessä niitä löytyy runsaasti. Syy voi toki olla puhtaasti tekninenkin.

Ja kaikkihan toki muistavat muutaman vuoden takaisen Kookas-jupakan, eikös?

Posted by Kari at 12.08.08 16:20

Comments

Nyt tuli uutistaloille vaikea paikka: damned if you do, damned if you don't.

Ja jälleen kerran voi vaan istahtaa hämmentyneenä tuolilleen, ottaa nojausasennon, vetää henkeä syvään ja miettiä, miksi Suomi-media ei ole tehnyt "ennakoivaa vastaiskua" vaan odottanut kiltisti, että Google tekee siirtonsa. Ei *voi* tulla yllätyksenä kenellekään.

Posted by: Petteri Numminen at 12.08.08 23:35

Kirjoitit, että "... ilmeisesti Google on onnistunut vääntämään jonkinlaisen sopimuksen isojen mediatalojen kanssa."

Näistä eivät ainakaan kuuden suuren sanomalehden päätoimittajat tienneet mitään. En luettele lehtiä, koska niitä on enemmän kuin jutussani haastateltuja lähteitä. Kaikki eivät halunneet tai voineet esiintyä vielä lehtensä nimissä.

Taustakeskusteluista jäi vaikutelma, että asia on lehtitoimitusten johdolle uusi ja vieras. Yksi päätoimittaja sanoi, että "yllätit minut housut kintussa". Toinen ehdotti, että "kysy meidän linjaa webmasterilta."

Ilmeisesti kuitenkin mediayhtiöiden konsernitason johto käy keskusteluita, joista päätolmittajat eivät ole tietoisia.

Ajattelin alkuun, että asia on yksinkertaisen selvä. Google tuo kävijöitä ja siten välillisesti rahaa. Niin ei kuitenkaan taida olla. Kaikilla medioilla on rajoituksia sen suhteen, miten niiden tekstejä tai kuvia saa käyttää ulkopuolisissa julkaisuissa. Ikävä sopimusjuridiikka tulee väkisin mukaan.

Posted by: Tero Lehto at 14.08.08 22:41

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)