« Tällä kertaa syy ei ole minun | Main | Rystyset valkoisina »

elokuu 24, 2008

Ensin otamme journalistit, sitten otamme tutkijat

Minulla on likainen antropologiaan liittyvä tausta, josta en mielelläni puhu. Aihe on kipeä.

Silti seuraan sivusilmällä, mitä kallonmittaustieteen laitoksilta ihan oikeasti valmistuneet ihmiset tekevät. Olen täysin ulkona teorioiden ja metodien kehityksestä, mutta tunnen vähintäänkin lukkarinrakkautta antropologeja ja antropologiaa kohtaan.

Deli-virtaa peratessani törmäsin tällaiseen: Anthropology of/in circulation. Kyseessä on seitsemän ymmärtääkseni ihan ansioituneen ja täyspäisen antropologin kirjoittama keskusteluartikkeli, joka on julkaistu myös painetussa Cultural Anthropology -julkaisussa.

Artikkeli kannattaa lukea, vaikka ei antropologiasta olisikaan kiinnostunut. Kirjoittajat hahmottelevat nimittäin antropologisen (ja/tai yleensä ihmistieteellisen) tiedon tuottamiseen ja jakamiseen samanlaista mullistusta, minkä netti ja open source -liike ovat tuoneet journalismiin ja softakehitykseen. Keskiössä ovat akateemiset julkaisut ja tieteelliset seurat, joiden aseman tieteellisen tiedon jakelijoina netti ja open source -ajattelu haastavat.

Teksti on suorastaan riemastuttavaa luettavaa. Suosittelen. Lisäksi kirjoitus vilisee linkkejä, jotka kannattaa poimia talteen.

Posted by Kari at 24.08.08 20:38

Comments

Vihdoinkin alat astumaan ulos antropologi-kaapista. Hyvä Kari!

Posted by: Janne Toivoniemi at 24.08.08 22:14

Menneisyyttään ei ole häpeäminen, vaan hyväksikäyttäminen.

Posted by: pni at 24.08.08 22:51

Kiitos erittäin kiinnostavalta vaikuttavasta linkkilähteestä!

Posted by: Veera at 24.08.08 22:59

Janne, Jaakko Saariluomaa parafreesaten olen edelleen niin syvällä kaapissa, että perse on Trobriandeilla.

Posted by: Kari Haakana at 25.08.08 11:37

Vähän samaa aihepiiriä sivuten: http://network.nature.com/blogs/user/U27CE62BB/2008/08/19/how-to-get-scientists-to-adopt-web-2-0-technologies

Posted by: Kari Haakana at 25.08.08 21:19

Mielestäni antropolgien kannattaisi alkaa taas mittailemaan kalloja sillä suurin osa ihmisen käytöksestä johtunee geeneistä.
Esimerkiksi ihmisen evoluutio on nopeutunut huomattavasti joka on seurausta maanviljelyksestä ja siitä johtuneesta väestönkasvusta. Ihminen on siis sopeutunut geneettisesti vallitsevaan kulttuuriin.

Posted by: Ahas at 26.08.08 15:24