« Kasvoiko Kauppalehti paljon vai vähän? | Main | Tällä kertaa syy ei ole minun »

elokuu 16, 2008

Aikakauslehtien Napster?

En liene ainoa aikakauslehdistä palkkansa saava ihminen, joka on kylmä rinki perseen alla odottanut web-palvelua, joka tekee aikakauslehdille sen mitä Napster aikanaan teki musiikille. Nyt näyttäisi siltä, että tällainen palvelu on totta.

Kyseessä on heinäkuussa aloittanut Mygazine. Idea on yksinkertainen: käyttäjät voivat tuupata palveluun lehtensä pdf-muodossa. Muut käyttäjät voivat katsoa näitä lehtiä, arvioida niitä, linkittää niihin Facebookissa jne. Kaikki tämä on ilmaista.

Taustalla on Cnetin jutun mukaan Pirate Baytakin houstaava PRQ. Ja arvatenkin jenkkikustantajat teroittavat jo kirveitään oikeujuttuja varten.

Onko Mygazinesin kaltainen palvelu sitten oikeasti uhka aikakauslehtikustantajille? Katsotaanpa. Ensinnäkin lehtien rippaaminen on huomattavasti hankalampaa kuin musiikin: lehti täytyy ihan oikeasti työntää skanneriin, vääntää pdf:ksi ja tuupata palveluun (toki on mahdollista ottaa jo olemassaoleva pdf-versio netistä, jos lehti sellaista tarjoaa). Mygazinea pitää lukea tietokoneen ruudulta tai lehti täytyy printata (huokoiselle paperille ja todennäköisesti A4-kokoon). Näillä rajoituksilla en olisi vielä kauhean huolissani.

Mielenkiintoinen palvelu silti on. Hankalasta ja raskaasta pdf-muodosta huolimatta Mygazine näyttää, että aikakauslehdillä ja niiden sisällöllä on kysyntää digimuodossa ja että tälle sisällölle voidaan kehittää uusia käyttö- ja jakelutapoja. Erityisesti pidän tuosta Facebook-kytkennästä, vaikka se onkin tavallaan itsestäänselvä asia.

Se ikävämpi homma on tietenkin lehtien tulojen menetys. Jos levikkitulot poistetaan aikakauslehtien budjetista, ei Mygazinen "suosituin" ja "parhaimmaksi arvostettu" -kategorioiden huipulla olevia lehtiä enää tehdä. Tai tehdään, mikäli levikkituloja korvaamaan keksitään joitakin muita tulomalleja. Ihan kauhean paljon en muista tällaisia innovaatioita nähneeni.

Posted by Kari at 16.08.08 16:21

Comments

Entä Issuu.com-palvelu? Millä tavalla se eroaa Mygazinestä?

Posted by: Marcus at 21.08.08 00:01

No niin, se siitä sitten tällä erää: http://www.paidcontent.org/entry/419-magazine-publishers-settle-with-napster-for-magazines-mygazines/

Posted by: Tuija at 05.10.08 18:56