« Lomalle | Main | Kaikista ei tule tähtiä »

heinäkuu 28, 2008

Mitä Hyvärinen sanoi ja ei sanonut

Loman aikana JSN:n puheenjohtaja Pekka Hyvärinen ehdotti Savon Sanomien haastattelussa, että nettiin pitäisi kirjoittaa omalla nimellä. Tai ihan tarkkaan ottaen ei ehdottanut, mutta moni näyttäää lukeneen Hyvärisen haastattelun näin.

Savon Sanomien nettisivuilla olevan lyhennelmän perusteella voisi tulkita, että Hyvärinen tarkoittaa, että tiedotusvälineiden ylläpitämillä keskustelupalstoilla pitäisi käyttää samoja kriteereitä kuin paperilehdessäkin:

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen toivoo, että tiedotusvälineet tarttuisivat toimeen kitkeäkseen verkkokeskusteluista ala-arvoisimman aineksen. Yksinkertaisin keino olisi vaatia keskustelijoilta omalla nimellä esiintymistä.

Vaikka verkkolehden keskustelufoorumi ei hänen mukaan rinnastukaan painetun lehden yleisönosastoon, vastuu lehdellä on sama.

- Netissä ei pitäisi päästä esiintymään sellaisia kannanottoja, joita ei missään nimessä hyväksyttäisi muuten sen tiedotusvälineen nimiin, hän linjaa.

Hyvärisen vaatimus on looginen ja linjassa JSN:n asiaa koskevien päätösten kanssa. Mutta se on looginen vain, jos tarkoitetaan tiedotusvälineiden keskustelupalstoja. Toivon ja luulen, että tarkoitetaan. Tämä siitä huolimatta, että Hyvärinen käytti esimerkkinä Suomi24:ää ja tapaus Ruususta konkretisoidessaan ongelmia.

Asiasta käytävää keskustelua vaikeuttaa käsitteiden sekaannus. Hyvärisen haastattelun kommenteinnissakin on käytetty, taas, sanaa sensuuri, kun on tarkoitettu toimittamista.

Asiasta muissa blogeissa:
Jyrki Kasvi: Maailma muuttuu, Pekkaseni
Reetta Meriläinen: Reilusti puskasta
My Typo: Ahistaa. Kontrolli.
Oli sitten pakko koskea kun kiellettiin: Antaa kuulua niitä nimiä

Posted by Kari at 28.07.08 16:33

Comments

Parlamenttikirjasto kirjoittaa asiallisesti tästä:
Mihin tarvitaan anonymiteettia

Posted by: Johannes at 29.07.08 12:03

Olen Hyvärisen kanssa samaa mieltä siitä, että tiedotusvälineiden kannattaa panostaa keskustelufoorumin tasoon. Minulle foorumin laadulla, myös keskusteluiden älykkyydellä ja sivistystasolla, on suora yhteys myös siihen, kuinka paljon arvostan tiedotusvälinettä.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien arvostusta verkossa laskee raskaasti se, että keskustelut ovat todella ala-arvoiset. HS:n kannalta raskauttavaa on se, että ne vielä moderoivat foorumia. On kummaa, että toimituksen johto on pitkään sallinut näin surkean tason.

Sen sijaan en ole samaa mieltä siitä, että keskustelun taso olisi välttämättä kiinni siitä, kirjoitetaanko nimimerkillä vai omalla nimellä. Se on yksi tekijä, mutta ei ainoa. Annan konkreettisen esimerkin. HS.fi:n blogeissa suuri osa kirjoittaa jollain nimimerkillä tai vain etunimellä (tai, jollain keksimällään etunimellä), ja keskustelut ovat paljon asiallisemmat, harkitummat ja sivistyneemmät.

Kyse on siis siitä, onnistuuko luomaan sellaisen yhteisön, joka on kiinnostunut asiasta, koskee paikan omakseen ja haluaa kertoa oman näkemyksensä.

Toisena esimerkkinä voisin sanoa, että usenetissa (eli uutisryhmäkeskusteluissa) on vuosikymmeniä kirjoitettu nimimerkein ja omalla nimellä, eikä viestien asiallisuus ole ollut kiinni siitä, onko käytössä nimi vai nimimerkki.

Itse ainakin keskustelen joistain asioista omalla nimelläni, toisista nimimerkillä. Kyse on siitä, kuinka paljon haluan itsestäni jakaa ja mihin vedän yksityisyyteni rajan. Se on tietty jokaisella omansa.

Netissä on kosolti ihan asiallista keskustelua, jota käydään nimimerkillä.

Posted by: Tero Lehto at 30.07.08 01:22

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)