« Jotkut tyypit ovat tehneet jotain juttuja | Main | Täällä on ruuhkaa - katso hyödytön kartta! »

kesäkuu 12, 2008

Narinaa Kritiikkiportista

Kulttuurirahasto on yhdessä Suomen arvostelijoiden liiton ja suurten suomalaisten sanomalehtien kanssa avannut Kritiikkiportti-palvelun. Palvelun ajatus on yksinkertainen: se on linkkilista sanomalehtien verkkosivuillaan julkaisemiin taidearvosteluihin (tai esim. Helsingin Sanomien paperilehdessä julkaistujen kritiikkien verkossa julkaisutuihin referaatteihin). Idea on mainio, mutta toteutus jättää toivomisen varaa.

Aamun HS:ssa idean isä Saska Snellman kirjoittaa elävän kulttuurin tarvitsevan "monia ääniä, keskustelua, debattia. Kritiikkiportti avaa siihen mahdollisuuden". Tavallaan kyllä. Jos moniäänisyydellä siis tarkoitetaan (päivittäin ilmestyvien) lehtien sivuilla ammatikseen kirjoittavien toimittajien ja kriitikoiden ääniä. Edes hyvin elävä ja suosittu kirjallisuusarvosteluihin keskittyvä verkkopalvelu Kiiltomato ei ole mukana Kritiikkiportissa.

Toinen nillityksen aihe on se, että Kritiikkiportti jättää käyttämättä ammattimaisten kriitikkopiirien ulkopuolelta tulevan keskustelupotentiaalin. Kritiikkiportin käyttäjän interaktiomahdollisuudet ovat nimittäin vain linkkien klikkaaminen ja harvakseltaan ilmestyvien pääkirjoitusten kommentointi. Sivuilla mainitaan, että "yksittäisiä arvosteluja voi kommentoida sanomalehtien omilla sivuilla". Mutta entäpä jos haluaisin keskustella yksittäisen teoksen saamasta kritiikkikokonaisuudesta? Ja sitä paitsi kaikki lehdet eivät tarjoa kommentointimahdollisuutta tai piilottavat sen erilaisten rekisteröintihäkkyröiden taakse.

Muutenkin Kritiikkiportti voisi käyttää Internetin mahdollisuuksia muutenkin kuin linkkaamalla. Palvelu voisi huoletta apinoida Amppareita: kunkin kritiikin klikkimäärät näkyviin ja näistä jalostamaan top-listoja. Kävijöille mahdollisuus tähdittää kritiikkejä. Tilattava uutiskirje ja edes rss-syöte kunkin taiteenalan kritiikeille.

Mutta hyvä alkuhan Kritiikkiportti nykymuodossaankin on. Käyn toistekin.

Posted by Kari at 12.06.08 11:33

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)