« Jallu tai Anna, kuka näitä erottaa | Main | Coveritlive-kokeilu, osa 2 »

kesäkuu 02, 2008

Jokela-tutkimus julki

Tampereen yliopiston tutkimusyksikkö on saanut valmiiksi Jokela-tutkimuksensa (pdf). Täytynee ottaa matkalukemiseksi keikalle.

Uutisia aiheesta Amppareiden Jokela-haulla.

Posted by Kari at 02.06.08 13:10

Comments

Kuten arvelinkin, "tutkimus" oli sitä mitä saattoi odottaakin.
Toimittajien käyttäytymisestä, kuten kiroilusta, oppilaiden kiinnipitämisestä, tönimisestä, vittumaisesta vastailusta kysymyksiin ei oikeastaan sanaakaan.
Media puolusteli itseään ja ko. tutkimus on täysin persiistä.

Millä tavoin "kansa" odotti tai vaati, että reaaliaikaista materiaalia olisi pitänyt koko ajan olla saatavilla? Kuka määrittelee tämän?

Miksi jätettiin huomioimatta mediatalojen toimituspäälliköiden vaatimukset, joita toimittajille sateli? Ei uskallettu kertoa ja "tutkimuksessa" tätä seikkaa vähäteltiin.

On todella naurettava ja keskeneräinen koko tutkimus. Ei mitään oikeutta kutsua tuollaista haastattelua tutkimukseksi. Oikealla tavalla tehty tutkimus olisi aivan toisenlainen. Tarkempi ja rehellisempi.

Lisäksi on huomioitava jokelalaisten adressin ja siihen liittyvien koululaisten haastattelut, kuten Kemppisen blogissa mainittiin, olevan vain osa koululaisten kertomuksista. Kertomuksia koululaisten omilla nimillään on toinenkin olemassa, jota ei vielä missään ole julkaistu ja siinä on hieman kovempaa että tarkempaa tekstiä ja yksityiskohtia.

Posted by: jummijammi at 02.06.08 15:17

Vastaan kysymykseen kaksi: "kansa" näkyi meille verkkopalvelussa työskenteleville siten, että serverin kuumenivat punaisiksi, noin kuvainnollisesti ilmaistuna. Eli kävijämäärät pamahtivat pilviin. Tämä näkyy edelleen esimerkiksi TNSMetrixin luvuissa tapahtumaviikolta.

Suomeksi: tiedon tarve oli valtava. Viimeksi samanlaista on nähty 9/11-iskun aikana ja Lahden doping-kisojen aikaan. Suuri oli myös tarve purkaa, ymmärtää ja jakaa kokemuksen herättämiä tunteita. Esimerkiksi ensimmäisenä tapahtuneesta uutisoineen Muropaketin keskusteluketjussa oli reilu 900 sivua kommentteja, kun viimeksi katsoin.

Kansa siis määritteli itse sen tarpeen. Olin paikalla ja näin sen.

Muihin kysymyksiin en osaa ottaa kantaa, mutta minusta olisi hyvä, jos tuo mainitsemasti dokumentti tulisi julkisuuteen ja toimittajien teot tutkittaisiin kunnolla. En suoraan sanottuna ymmärrä, miksi tuollaista dokumenttia pantataan, jos se kerran on olemassa. Se on väärin seuraavien kriisien uhreja kohtaan, koska pelisääntöjä määrittelevä kansalaiskeskustelu jää nyt ilmeisesti osin käymättä.

Posted by: Petteri Numminen at 02.06.08 15:29

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)