« Kokeile journalismiwikiä | Main | Ctrl+C, Ctrl+V »

toukokuu 05, 2008

Miten Yle lisensoi ohjelmiaan?

Aamun totuudessa Ylen pääjohtaja Mikael Jungner kertoo Ylen tilanteesta. Oikeasti vaikuttaa siltä, että asennetta yhtiössä on saatu käännetyä (ja/tai Jungner käyttää haastattelua yhtenä työvälineenä asenteen kääntämiseen).

Avainasia haastattelussa lienee se, että Yle keskittyy sisältöön ja jakelua voivat hoitaa muutkin. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että Yle voi luovuttaa sisältöjään jakeluun erilaisiin väyliin ilman sen kummempaa korvausta, kunhan ohjelmiin ei työnnetä mainoksia. Lisäksi jutussa sanotaan hieman epämääräisesti, että Ylen äänitearkisto olisi lähiaikoina avautumassa kaikkien suomalaisten käyttöön.

Jakeluteiden avaaminen perinteisten broadcast-verkkojen ulkopuolelle on hyvä veto. Se höllentää Digitan kuristusotetta Ylestä. Lisäksi se saattaa tehdä esimerkiksi Tvkaistan kaltaisten palveluiden rakentamisesta nykyistä helpompaa. Ja tästä kaikesta seurauksena on julkisin varoin tuotettujen ohjelmien helpompi saatavuus ajasta ja paikasta riippumatta, mikä epäilemättä lisää niiden katselua ja kuuntelua.

Jakelutavan muuttaminen ja radioarkiston avaaminen edellyttävät kuitenkin sopimista, käytännössä lisensointia. Olisiko niin onnekkaasti, että sisältöjen lisensointiin uskallettaisiin ottaa jokin CC-variantti? BBC:hän käytti CC:stä johdettua Crative Archive Licenceä pilottiprojektissaan.

Olisiko Ylellä ja Jungnerilla munaa ottaa käyttöön vastaava systeemi Suomessa? Tai edes kokeilla sitä?

Posted by Kari at 05.05.08 11:01

Comments

Ylen uusien palveluiden päällikkö Jari Lahti kertoi Tietokone-lehdelle / minulle, että DVB-H-verkossa haetaan juurikin vahvasti kumppanimallia, jossa toinen toimittaja ottaa vastuuta tekijänoikeusmaksujen ja muiden kaupallisten seikkojen neuvottelussa.

Yle Areena -uutisen lopussa oli asiasta. Ei tosin paljon koska asia on vielä ilmeisen neuvotteluvaiheessa:
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=33690&tyyppi=1

Jakelutiethän ovat avautumassa tuossa Areenassakin, kun sinne pääsee kohta entistä useammilla laitealustoilla suoraan olohuoneen sohvalta. Internet ei enää olekaan uhka, vaan yksi tapa tarjota Ylen sisältöä.

Posted by: Tero Lehto at 05.05.08 19:50

Peukut pystyyn, että sisällön lisensointineuvotteluissa päästäisi uudella asenteella eteenpäin. CC-lisenssiä visioin tuoreen Journalistin Radio 2020 - jutussa.

K "Onko tekijänoikeusongelmat ratkaistu?"

V "On, ainakin Ylessä. Se julkaisee journalistisen sisällön Creative Commons -lisenssillä. Sisältöä voi muokata, tallentaa ja välittää eteenpäin avoimen lähdekoodin hengessä – toki lähde mainiten. Näin julkisen palvelun tuotteista on todella tullut yhteistä hyvää."

Toivottavasti ei tarvitsisi odottaa yli kymmentä vuotta tämän asian kanssa!

Posted by: Tuija Aalto at 06.05.08 09:01

Mielestäni YLE:n suurin ongelma on valtaisa määrä vanhaa materiaalia (radion kantanauhat, television ohjelmat, tallenteet), joissa tekijänoikeuskorvaukset ovat todella vaikeasti soviteltavissa, eivätkä varmastikaan siirrettävissä CC-lisenssille. Monen vanhan ohjelman tekijöille maksetaan yhä 70-lukulaisten sopimusten mukaisesti uusi korvaus jokaisesta uusinnasta. Tuoreet sopparit ovat täysin erilaisia ja huomattavasti fiksumpia ottaen huomioon myös tulevat julkaisukanavat.

Posted by: Hannu Oskala at 06.05.08 14:18

Hannu O: hankaluuksista pääsee rahalla. Ellen väärin muista, osti Yhtyneet vanhat oikeudet työntekijöiltään könttäsummalla. Okei, Ylellä olisi kai edessään isompi urakka, kun jengiä on ollut erilaisissa työ- ja avustajasuhteissa kohta vuosisadan.

Posted by: Kari Haakana at 06.05.08 14:31

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)