« Pelasin just läpi sunnuntain Hesarin | Main | Blogilista muutti käyttöehtoja »

toukokuu 12, 2008

Käyttäjät ante portas!

Sanoma Digitalin Blogilista-operaatio ei ole mennyt aivan suunnitellusti. Tai voi olla, että Digitalin näkökulmasta on mennytkin, mutta listan käyttäjät, mokomat, ovat eri mieltä. Tämä on sinänsä harmillista, koska Blogilista ei ole mitään ilman käyttäjiään.

Summattuna harmia aiheuttaa Blogilistan tuominen tuotantoon ilmeisen keskeneräisenä sekä se, että listan ylläpito ei vastaa käyttäjien antamaan palautteeseen ja kritiikkiin. Tilaisuuksia damage controliin on kyllä ollut, mutta toimeen ei ole ilmeisesti ryhdytty kyllin rivakasti, näkyvästi ja uskottavasti.

Tuoreena lisäharmina on Blogilistan käyttöehtojen vähintäänkin epäselvä muotoilu, joka antaa mahdollisuuden herra tietää minkälaisiin tulkintoihin.

Tyytymättömyyttä voi ihastella seuraavista blogeista:

Muistio: Blogilista vai uutissyöte?
Ihmelapsen viimeiset hetket: Maailma loppui neek…
Sashimi: Oikeudet
Elefanttipuhetta: Blogilista 2008
Pala maailmaani: Olen sinun jos tahdot niin?
Kriisipuuro: Exodus
Sedis: Blogilista uudistunut
Kolikon kääntöpuoli: Lyhyesti
Benrope: Blogistoliitto
Ihan kiva elämä: Sanoma Digital rikkoi Blogilistan
Menopaussi: Ei näin
Marginaali: If you add feeds regularly, try the Firefox lisäosa
ButtUgly: Blogilista, mitvit?
Skrubu: Korvike
Skitso: Kyllä Sampopankki opettaa
SwitchX: Kiitos ja hyvästi
Mari Koo: Ne käyttöehdot
Pintaliitoblogi: Tekijänoikeudet menivät lukijoiden edelle
Viides rooli: Kuka omistaa blogisi?
Reunasilmukka: Pois Blogilistalta
Lilith silittää: Metelin väärti
s1t.net: Blogilistan #92 kiittää ja kuittaa
Ai kauheeta: Ehdoitta ja ehdottomasti
Ze Kerawach: Tarjolla tänään
dev/nikc/blog: Suru valtasi Blogilistan kotikadun (Erityispropsit otsikosta!)
KKuja: Blogilista varastaa oikeudet
Terkut täältä: Lähteäkö blogilistalta
Herttaista: Minua ette omista!
Enimmäkseen harmiton: Tiina is not amused

(Lista koostettu ensimmäisen kerran Kasan ja Matkalla-blogin listoista 12.4.2008, linkkejä lisään sitä mukaa kun löytyy)

Tilanne on vielä korjattavissa. Voisiko siis joku siellä Sanoma Digital -liiketoimintaryhmästä irrottaa seuraavaksi kahdeksi viikoksi pari viestinnän ammattilaista jelppimään niitä ihmisraukkoja, jotka Blogilistan kanssa työtä tekevät? Eikä lisävoima sinne kehityspuolellekaan olisi varmaan pahitteeksi.

EDIT: Blogilistan kehitysblogissa selvennetään asiaa.

Posted by Kari at 12.05.08 20:14

Comments

Keskustelua paljon myös http://jaiku.com/channel/BlogilistaBeta

Posted by: Tero Heiskanen at 13.05.08 11:04

Ilmoittaudun listallesi.

Posted by: Ai kauheeta at 13.05.08 11:31

Blogilistan käyttöön on itse kullakin monia syitä, joista vähin ei ole ollut sen tuoma me-henki, yhteisöllisyys.

Jokainen pieni bloggaajamuurahainen on tuonut kortensa, eli rss-syötteensä, yhteiseen kekoon ja keko onkin jo aika iso. Nyt kysymys kuuluukin, onko koko keko ainoastaan Sanoma Digitalin omaisuutta vai onko RSS-syötteiden luettelo meidän kaikkien bloggaajien yhteistä omaisuutta, joka tulisi voida siirtää muuallekin jos siltä tuntuu. Tietenkään Sanomilla ei ole erityistä motiivia tarjota käyttäjille OPML-kimppua näiden omista suosikeista saati sitten yhteisölle koko pläjästä. Mutta teoriassa olisi aika siisti ajatus vaatia sitä, jotta kuka tahansa voisi perustaa paremman blogihakemiston, jos luulee paremmin osaavansa.

Mitä Sanoma osti, ainakin domainin blogilista.fi - ja siihen asti kumuloituneen datan ja käyttäjärekisterin. Entä tästä eteenpäin?

Tuore Oindex.fi antaa vertailutietoa niille, joita oman blogin lukijamäärien kehitys ja vertailu muihin kiinnostaa (ja jotka voivat käyttää google analyticsiä - sori wordpress-bloggaajat).

Löytymisen mahdollistaminen olisi lie suurin haaste jollakin kilpailevalla blogilistaajalla. Se yhteisöllisyyden kokemus syntyisi sitten pienemmissä porukoissa, jos olisi syntyäkseen, kuten tähänkin asti.

Posted by: Tuija Aalto at 13.05.08 11:35

"Tuore Oindex.fi antaa vertailutietoa niille, joita oman blogin lukijamäärien kehitys ja vertailu muihin kiinnostaa (ja jotka voivat käyttää google analyticsiä - sori wordpress-bloggaajat)."

Tarkoittanet WordPress.com-palvelussa bloggaavia? Google Analytics nimittäin toimii wordpress.orgista ladattavan WordPress-julkaisujärjestelmän (tai miksi niitä nykyään sanotaan) kanssa. WordPress.comissa on tarjolla yksinkertaisempi tilastotyökalu.

Posted by: MK at 13.05.08 11:52

Summattuna harmia aiheuttaa Blogilistan tuominen tuotantoon ilmeisen keskeneräisenä sekä se, että listan ylläpito ei vastaa käyttäjien antamaan palautteeseen ja kritiikkiin. Tilaisuuksia damage controliin on kyllä ollut, mutta toimeen ei ole ilmeisesti ryhdytty kyllin rivakasti, näkyvästi ja uskottavasti.
Tilanne on vielä korjattavissa. Voisiko siis joku siellä Sanoma Digital -liiketoimintaryhmästä irrottaa seuraavaksi kahdeksi viikoksi pari viestinnän ammattilaista jelppimään niitä ihmisraukkoja, jotka Blogilistan kanssa työtä tekevät? Eikä lisävoima sinne kehityspuolellekaan olisi varmaan pahitteeksi.
Tämähän kelpaa sellaisenaan myös Sampo-pankkiin. Ketkäköhän näitä operaatiota oikein toteuttavat?

Posted by: Jeps at 13.05.08 12:49

Liityn rintamaan.

Tuo kysymys syötteiden omistamisesta on itseasiassa ihan mielenkiintoinen. Jos en nyt ihan väärin muista, niin Britanniassa on joskus jonkun jalkapallojoukkueen kohdalla kiistelty siitä, kuuluuko joukkue yhteisölle (joka sitä kannattaa ja tukee) vai voiko omistaja siirtää sitä paikkakunnalta toiselle mielensä ja taloudellisten intressien mukaan. Analogia voisi olla ilmeinen.

Tietysti tästä eteenpäin on varmaankin blogilista.fi:n kohdalla niin, että niitä syötteitä siellä ei välttämättä ole, jos käyttäjät ottavat omansa sieltä pois.

Mutta mitä sitten tapahtuu, jos blogilista.fi itse ryhtyy keräämään syötteitä sinne (ja vastaamaan käyttöehtojensa mukaisesti itse Palveluun tulevasta sisällöstä)? Voiko yksittäisen blogin pitäjä kieltää esimerkiksi Sanoma-konsernia listaamasta syötteitä?

Posted by: Vaiheinen at 13.05.08 13:22

MK, kyllä, tarkoitin Wordpress.com - palvelussa bloggaavia, esim. Sula Pinta jää siksi valitettavasti Oindexin ulkopuolelle.

Posted by: Tuija Aalto at 13.05.08 13:34

Ei sieltä blogilistalta pääsekkään pois ihan helposti.

Testini: http://tiittapauppi.livejournal.com/85429.html

Jotenkin surullista, kun hakee blogilistalta blogin.

Ensimmäisenä linkki blogiin, sitten blogin kuvaus ja lisätietojen alta löytyy teksti "Blogi on poistettu Blogilistalta."

Oonkohan tässä kohta kymmenkunta blogia testannut ja kaikki "toimii" yhtä hyvin.

Posted by: Tiitta at 13.05.08 23:34

Olen seurannut blogeja aktiivisesti jo vuosia mutta VASTA nyt sain sitten kimmokkeen kiinnostua rss:stä kun blogilista kenkkuilee.

Avauduin myös pienesti:
http://pacmanprojekti.blogspot.com/2008/05/blogilista-bloggaamista-ja-html.html

Posted by: Base at 14.05.08 21:45

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)