« Käyttäjät ante portas! | Main | "Ryypätessä ei kannata syödä kulmikasta ruokaa", sanoi Kuittisen Peetu kun krapula-aamuna mannaryynivelliä oksensi »

toukokuu 13, 2008

Blogilista muutti käyttöehtoja

Käyttäjien kampanjoinnin seurauksena Blogilistan käyttäjäehtoja on nyt muutettu.

Aiempi kiistanalainen kohta kuului:

Palvelun sisältämän materiaalin tekijän-, teollis- ja muut suojatut oikeudet ovat Palveluntarjoajalla tai sen sopimuskumppaneilla. Käyttäjän toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Käyttäjällä edellyttäen, että Käyttäjälle voi voimassaolevan lainsäädännön perusteella syntyä tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin. Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää (ml. linkittää) ja julkaista uudelleen korvauksetta, muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan, Käyttäjän Palvelussa tai sen kautta julkistamaa aineistoa Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten tiedonvälitys-, pr- tai muussa liiketoiminnassa. Palveluntarjoajalla on oikeus käyttää Palvelun sisältämää aineistoa edellä mainitussa laajuudessa myös esim. blogisisältöjä koskevien analyysien ja tilastojen laatimiseen.

Uusi muotoilu menee näin:

Palvelun sisältämän materiaalin tekijän-, teollis- ja muut suojatut oikeudet ovat Palveluntarjoajalla tai sen sopimuskumppaneilla. Käyttäjän toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Käyttäjällä edellyttäen, että Käyttäjälle voi voimassaolevan lainsäädännön perusteella syntyä tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin.

Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää ja linkittää blogilistan kautta kertyvää dataa, tilastoja, analyysejä ja trendejä Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten liiketoiminnassa. Palveluntarjoajan käyttö- tai julkaisuoikeus ei koske blogisisältöjä, muuten kuin linkitystarkoituksessa.

Valittaminen siis kannatti. Toki tekstiin jää vieläkin erilaisia kohtia, joita voi lukea ja tulkita varsin monella tavalla, kuten Pörrö Blogilistan kehitysblogin kommenteissa kirjoittaa. Mutta parmepaan suuntaan, kuitenkin.

Posted by Kari at 13.05.08 16:34

Comments

Liian vähän, liian myöhään.

Posted by: Alceste at 13.05.08 17:04

Maine ja maku menivät. Moni ehti jo jättää palvelun.

Posted by: jussi at 13.05.08 21:55

Palvelun sisältämän materiaalin [...] oikeudet ovat Palveluntarjoajalla tai sen sopimuskumppaneilla. Käyttäjän toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Käyttäjällä
Häh? Käyttäjältähän ei viedä oikeuksia, mutta annetaanko tuossa kuitenkin myös palveluntarjoajalle kaikki oikeudet kaikkeen materiaaliin?

Posted by: Jeps at 14.05.08 17:00

No eiköhän tuo nyt ole aika selvää (en tosin ole lakimies).

Eikö tuo Blogipalvelu ole vain portaali, jonka kautta mennään eteenpäin. Ja jos luen oikein tuota aikaisempaa tekstiä,
"Käyttäjän toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Käyttäjällä edellyttäen, että Käyttäjälle voi voimassaolevan lainsäädännön perusteella syntyä tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin.", niin siinähän puhutaan palveluun tuotetusta materiaalista, eli mitäs tuolla blogilistalle nyt onkaan tuotettu - blogin nimi, blogin linkki, klikkauksia, lisäyspäivä, no totta hemmetissä nuo tiedot on blogilistan omistamia tietoja - eikö vain. Blogin materiaalia saa lainata, jos kertoo sen alkuperän (ts. lähteen). Eikö näin saa nykyäänkin? Ei kai kukaan Sanomillakaan luule, että jonkun rastin klikkaamalla luovuttaa tekijänoikeudet omaan tekstiin.

Ainiin, ja ennenkuin huudatte, niin en ole missään tekemisissä kyseisen palvelun kanssa, paitsi kirjautuneena käyttäjänä. Vielä puuttuu se netti-adressi, jossa vaaditaan Helsingin Sanomien peruuttamista vain ja ainoastaan blogilistan muutoksen syystä, tai en ole vielä käynyt adressit.comissa, joten en ole ihan varma.

Kirjoittaja on ottanut muutaman, ja silleen. Ainiin, tässä blogissa ei mainita mitä tietoja kerätään kommentoijan tekstistä ja mihin niitä saa käyttää. Eikä myöskään kerrota mitä tietoja minusta kerätään. Voisin veikata, että ainakin IP-osoitteeni. Jos vaadin kommenttini poistamista, niin poistetaanko kommenttini kokonaan, niin jääkö se wordpressin tietokantatauluihin vai poistetaanko se oikeasti? Onko se mahdollista palauttaa sieltä uudelleen vai onko kommenttini oikeasti minun omaisuuttani? No, kiitos ja anteeksi. Annan tässä julkisesti luvan julkaista kommenttini, joko kokonaisena tai referoituna.

Posted by: Eetos Arkko at 14.05.08 20:40

Eetos, kävijöistä tässä blogissa ei kerätä mitään sellaista tietoa, jota Google Analytics, palveluntarjoajan (Nebula) lokit ja joskus ammoin sivuille peistattu live-mittari keräävät. Ko. tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille mihinkään tarkoituksiin, varsinkaan markkinointi-.

Blogilistan käyttäjäsopimuskaan ei herättänyt minussa erityisiä kylmiä väreitä; mistä tahansa EULA-papereista löytyy samanlaisia tai hurjempia muotoiluja. Katsokaapa nyt vaikka Googlen käyttäjäsopimusta (http://www.google.com/privacy_terms.html), jota lainaan tähän aika pitkästi:

11.1 You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services. By submitting, posting or displaying the content you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through, the Services. This license is for the sole purpose of enabling Google to display, distribute and promote the Services and may be revoked for certain Services as defined in the Additional Terms of those Services.

11.2 You agree that this license includes a right for Google to make such Content available to other companies, organizations or individuals with whom Google has relationships for the provision of syndicated services, and to use such Content in connection with the provision of those services.

Eli panemalla jotakin kamaa tuuttiin, jonka Google voi indeksoida, antaa Googlelle luvan tehdä sillä melkein mitä vaan. Mutta ymmärrän käyttäjien huolen Blogilistan tapauksen yhteydessä, sillä yleensä ihmiset eivät vaivaudu lukemaan, miettimään ja spekuloimaan tällaisissa sopimuksissa kerrottavia asioita. Nyt vaivautuivat ja toivottavasti vaivautuvat jatkossakin.

Ja Eetos, jos olet se joksi sinua luulen (tuo nimimerkki on nimittäin aika jännä kun sitä vähän kääntää): voisitko mitenkään adoptoida minua? Joku rahastokin voisi olla kiva, jos adoptointi ei jostain syystä onnistuisi.

Posted by: Kari Haakana at 14.05.08 21:22

Blogilistan käyttöehtojen hyväksymistä vaaditaan nyt myös niiltä, joiden blogi ei ole listalla. Mitä seuraavaksi? Käyttömaksu?

Posted by: minimaali at 16.05.08 13:03

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)