« Jännimmät uudet mediadomainit | Main | Kokeile journalismiwikiä »

huhtikuu 29, 2008

Journalismia kannoista

Käväisin viime viikolla Oulussa OAMK:n seminaarissa. Alustin kymmenen minuuttia (okei, vähän meni yli) online-journalismin trendeistä. Samassa paneelissa oli Uusisuomi.fi:n päätoimittaja Markku Huusko, tutkija Petri Kola ja OAMKin journalismiopiskelija Johan Jaakkola.

Paneeli oli hauska, keskusteluakin syntyi. Keskustelua syntyi jälkikäteen myös Jaikussa. Jaiku-keskustelussa Pekka Nikrus tarttui käyttämääni tietokantajournalismin käsitteeseen. Olin käyttänyt esimerkkinä tällaisesta journalismin lajista aiemmin Chicagocrime-nimellä tunnettua palvelua, jonka online-journalismin suuriin nimiin kuuluva Adrian Holovaty aikoinaan väänsi kasaan.

Pekan mielestä kyseessä ei ole journalismi:

Eikö Chicagocrime (nyk. everyblock.com) 'vain' kerää informaatiota useista lähteistä ja näytä sitä – eri tavoin (esim. kartoin ja käppyröin) – yhdessä paikassa. Minulla on tapana kutsua sellaisia agregaateiksi. Minun pieneen herneaivoon ei oikein taivu se miten tuo on sen journalistisempaa kuin esimerkiksi Google Earth (sans käppyrät)?

Minun mielestäni tällaisetkin palvelut ovat/voivat olla journalistisia. Raakasti kärjistäen muuntaisin antropologi Leslie Whiten kuuluisaa määritelmää antropologialle: journalismi on sitä mitä journalistit tekevät.

Tiedän, määritelmä on aika omahyväinen. Parempi perustelu olisi ehkä samasta Jaiku-ketjusta poimittu Jaakko Kuivalaisen perustelu: journalistien toiminta netin ja tietokantojen parissa voi synnyttää samanlaisen tuotteen kuin tuotekehitys journalismin ulkopuolella. Tosin ollakseen journalismia, tuote vaatii pohjakseen journalistista etiikkaa, kuten Olli Sulopuisto samassa ketjussa kirjoitti.

Lukekaa Jaiku-ketju, siellä on paljon hyvää kamaa. Ja sitten voisitte halutessanne kommentoida seuraavia tuotoksia: ovatko nämä journalismia vai eivät? Miksi?

- Oma kaupunki
- Faces of the fallen
- Hintaseuranta
- Maplight.org

Posted by Kari at 29.04.08 11:15

Comments

tuo hintaseuranta on aika hankala tapaus, sillä jos olen oikein ymmärtänyt, niin sinne päästäkseen pitää maksaa? Tästä syystä merkittävä pelaaja, verkkokauppa.com, ei ole mukana ja sen myötä vertailukin vääristyy... Tietokannan rajaus ei siis tapahdu siellä journalistisin perustein.

Posted by: erkka piirainen at 29.04.08 12:53

Pitää omahyväisesti kommentoida tätä siltä osin, josta tällä hetkellä vastaan, siis Oman kaupungin kohdalta.

Onko Oma kaupunki journalismia? Ei. Onko Omassa kaupungissa journalismia? Kyllä, tai siihen ainakin pyrimme.

Tietokannassa on väistämättä muitakin ulottuvuuksia. Meidän Oma kaupunkimme toimii varmaan useimmille käyttäjille tavallisena hakupalveluna - ja sellaisena olemme yhtä journalistinen palvelu kuin puhelinluettelo.

Toisaalta palvelussamme on listauksia, jotka ovat puhtaasti toimituksen tekemiä journalistisia valintoja - siis vaikka ruokatoimituksen tekemä testi kaupungin deleistä tai kulttuuritoimittajan tekemä lista parhaista gallerioista. Parhaimmillaan Oma kaupunki on Hesarille yksi täydentävä julkaisukanava ja tiedonhankintamenetelmä muiden rinnalla. Siis esimerkiksi, keräämme parhaillaan kaupunkiosaston kanssa yhdessä ihmisten kokemuksia kaupungin romattisimmista paikoista. Saadun aineiston avulla syntyy tarinoita, joista osa päätyy lehteen, osa Omaan kaupunkiin.

Ja sitten on se käyttäjien itsensä tuottama sisältö, joka edustaa ainakin osittain journalismia sekin. Siis se, että toivomme ihmisten kertovan palvelussa missä ravintolassa ei kannata syödä tai minne kannattaa viedä lapset retkelle.

Posted by: Maija Aalto at 29.04.08 15:01

"Raakasti kärjistäen muuntaisin antropologi Leslie Whiten kuuluisaa määritelmää antropologialle: journalismi on sitä mitä journalistit tekevät."

Meillä historioitsijoilla määritelmä on tarkempi: postmodernin historioitsijan Geoffrey Jenkinsin mukaan "historia on sitä mitä historioitsijat tekevät työkseen".

On siinä pikku ero.

Posted by: Sedis at 01.05.08 09:46

Niinniin, mutta journalismi ja antropologia vatkin holistisempia asioista kuin historioitseminen.

Posted by: Kari Haakana at 02.05.08 13:13

Onko Oma kaupunki journalismia? Ei. Onko Omassa kaupungissa journalismia? Kyllä, tai siihen ainakin pyrimme.

Tää on tietysti ihan off-topic, mutta miksi tämä on tärkeä kysymys? Mitä väliä, kutsutaanko joksikin vai ei?

On laadukasta, provosoivaa ja ajettelemaan pistäävää kirjoittamista, mikä ei ole journalismia ja jolla on paljon vaikutusta. Nykyisestä nettijulkisuudesta valtaosa ei mun mielestä ole journalismia... siis kaikki tämä katso kuva -journalismi. Se on vain sähköistä paskaa. Sitä tuottavat apinatkin.

Posted by: Desc at 04.05.08 21:20

Tuo tietokantajournalismi on viimeaikoina mietityttänyt liittyen keskusteluihin julkishallinnon avoimesta datasta.

Teekkariputkiaivona sanoisin, että journalismia on informaation etsiminen (taustoitus, haastattelut), yhdistely (asiayhteyksien havaitseminen), suodatus (journalistiset valinnat) ja muokkaaminen (hyvin kirjoitettu, kuvitettu, lausuttu radiossa tms.) ihmiselle mukavaan ja ymmärrettävään muotoon.

Tietokanta liittyy näistä lähinnä informaation etsimiseen, mutta tietokantajournalismilla tarkoittaisin itse laajemmin juuri ChicagoCrimetyyppisiä tapauksia, joissa tietokannasta otetaan informaatiota, sitä yhdistellään, suodatetaan ja muokataan myös ainakin osittain koneellisesti.

Tämä siis erotuksena siihen, mitä Holovaty teki ennen ChicagoCrimea, eli soitteli poliisiasemalle ja teki niistä juttuja ns. normijournalistisesti (samasta tietokannastahan sekin lähdeinformaatio tuli).

Tietokantajournalistin "juttu" on kestävämpi ja pidempiaikainen palvelu, jonka uutinen (mikä rikos milloinkin) muuttuu jatkuvasti, mutta rakenne, muotoilu, sekä informaation yhdistelytavat ja suodatusperusteet pysyvät samoina.

Esim. NY Times muistaakseni oli tehnyt sivuilleen tietokantajournalistisen jutun, jossa oli päivittyvä käppyrä Afganistanissa kuolleista jenkkisotilaista. Normiuutinen olisi julkaistu kerran ja tieto olisi ollut jo seuraavana päivänä vanhentunutta, tässä tietokantaa hyödynnettiin päivittämään "jutun" olennaisesti muuttuvaa lähdeinformaatiota. Jos käppyrässä tulee yllättävä piikki, niin se voi olla uuden uutisen paikka.

Posted by: Antti Poikola at 15.02.10 19:13

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)