« Flickr-videokokeilu | Main | Mediapäivät virtuaalisesti »

huhtikuu 10, 2008

Antamisen vaikeudesta

Olen nyt viettänyt kaksi iltapäivää opetusministeriössä, Meritullinkatu 1:n Eero-neukkarissa. Olen jakanut rahaa*. Jos ne rahat olisivat euron kolikoita, olisin kirjaimellisesti jakanut rahaa kottikärrylasteittain.

Kyseinen jakotapahtuma on OPM:n vuosittainen kulttuurilehtilautakunnan kokousrumba. Pari kokousta on vielä edessä tänä vuonna.

Tuen jakaminen on monessa mielessä hämmentävää hommaa. Kuten olen jo aiemmin todennut, on jokseenkin turhauttavaa olla jakamassa rahaa, joka suurimmilta osiltaan menee Itellan ja kirjapainoyritysten taskuun. Lehtien tekijät eivät useinkaan saa edes kirjoituspalkkioita työstään. Kulttuuri- ja mielipidelehtiä tehdään suurelta osin talkootyönä.

Jonkin verran vaikeuksia tuottaa panna rahan jakamisessa samalle viivalle toisaalta kulttuuri- ja mielipidelehtiä ja toisaalta uskonnollisia lehtiä. Ministeriön tuen jakamisesta antamissa ohjeissa sanotaan avustusta voitavan myöntää lehdelle, joka "ylläpitää kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai uskonnollisesta elämästä käytävää yhteiskunnallista keskustelua". Minun on suhteellisen helppo löytää perusteet tuen suositteluun useimmista Kultin jäsenlehdistä, mutta uskonnollisten lehtien kohdalla tekee monissa tapauksissa tiukkaa. Minusta monet niistä näyttävät huonolaatuiselta hartauskirjallisuudelta, jossa uskonnollinen keskustelu tarkoittaa lähinnä lukijapalstojen maanisia katusaarnaajia.

Rakenteellinen ongelma on siinä, että rahaa voidaan antaa ainoastaan, jos julkaisu on "vaikeassa taloudellisessa asemassa". Eli jos lehti onnistuu tiukalla kulukurilla vääntämään toimintansa kannattavaksi, loppuu myös OPM:n tuki. Kannustavaa.

Joskus epäilyttää myös suositella jotakin rahasummaa lehdelle, josta kuulee ensimmäisen kerran lautakunnan kokouksessa. Monet lehdistä lähettävät esimerkkilehdet lautakunnan jäsenille joskus kevään korvalla, mutta toiset eivät. Arvatkaa, kummat ovat paremmassa asemassa, kun jakoa tehdään: ne lehdet, joista on lukenut ainakin yhden numeron vai ne, joista ei ole kuullutkaan?

Ja edelleen odotan, että joku jengi pistäisi pystyyn yhdistyksen, alkaisi julkaista kulttuuriaiheista blogia ja hakisi sille tukea.

* Varmuuden vuoksi: lautakunta ei varsinaisesti jaa rahaa, vaan rahat myöntää ministeriö kuultuaan lautakuntaa. Viime kädessä rahoista päättää opetusministeri.

Posted by Kari at 10.04.08 20:46

Comments

Kulttuurilehtitukea on viime vuosina yritetty leikata, vaikka könttäsummaa olisi ennemmin pitänyt korottaa, edes kustannustason nousun verran - ja postin kohdalla kustannukset tosiaan ovat nousseet.

Kuten sanoit, lehdellä ei saa mennä hyvin tai rahantulo loppuu. Lisäksi ministeriön virkamiehiä ei ole tarpeeksi suhteessa erilaisiin avustuslajeihin, joten Haakana tekee esityksiä huhtikuussa ja kulttuuurilehdet saavat harkinnanvaraisen tukensa joskus toukokuun paikkeilla. Budjetoi siinä sitten lehteä.

Kustannustason nousun lisäksi olisi kiva jos rahaa olisi erilaisille kehityshankkeille. Ja kulttuurilehtitukea jakaessa pitäisi varmaan piakkoin huomioida sekin, että suomesta on tulossa monikulttuurinen maa. Somalinkielistä lehteä ei tuettavien listalla taida vielä olla, mutta kohta varmaan on.

Niin ja ne päätökset olisi hyvä tehdä muutamaa kuukautta aiemmin. Ei ministeriökään saa toimintarahojaan kun puolet vuodesta on jo kulunut.

Ugh, olen puhunut.

Posted by: Timo Riitamaa at 10.04.08 22:25

Toi ajankohta lienee ikuinen ongelma. Toisaalta pitäisi olla viime vuoden tilinpäätös, jotta nähtäisiin, mitä on tehty. Nyt on aikaistettu kokousaikoja, jotta rahanjako aikaistuisi, mutta nyt sitten puuttuu aika monelta hakijalta tilinpäätökset.

Ainakin yksi venäjänkielinen lehti listalta jo löytyikin.

Posted by: Kari Haakana at 10.04.08 22:52

Kuulostaa kovasti siltä, että olisi käyttöä valtiolliselle* lehtipainolle, joka tekisi tietyt kriteerit täyttävän painatuksen ilman voittoa, sekä valtiolliselle postilaitokselle, joka myöskin toimisi nollatulosperiaatteella - siis taloudellisesti eikä postinkulullisesti.
Hmm.. Mitenkäs tuo jälkimmäinen kuulostaa niin tutulta?

*) Budjetit tuskin mahdollistavat mitään osuuskuntatoimintaa tämän osalta.

Posted by: Jeps at 11.04.08 20:34

Hmmm... OPM:n jakama kulttuurilehtituki on muistaakseni noin 800 000 euroa tänä vuonna. Oletetaan, että siitä vähintään kolmannes menee painokustanuksiin. Xerox Docucolor 260 riittäisi varmaan suurimmalle osalle julkaisuista (Taide-lehti ja Parnasso ehkä ei...) ja sen hinta lienee jossain 40 000 euron paikkeilla.

Ja siihen päälle palkka- ja materiaalikustannukset. En tiedä, voi olla, että KulttiPaino-osuuskunta voisi ollakin mahdollinen.

Posted by: Kari Haakana at 12.04.08 10:39

Jäin pohdiskelemaan tätä omanapaisesti. Eli olisiko teoreettisesti mahdollista, että jos perustaisin yhdistyksen tyyliin Kulutuskulttuuri ry ja nimeäisin Kulutusjuhla-blogimme sen julkaisuksi, niin yhdistys voisi ehkä hakea jotain tällaista kulttuurilehtitukea? Ja sitten pitäisi kehitellä kaikenlaisia kuluja (tokihan nettisaitin ylläpidosta niitä saataisiin), jotta toiminta olisi kannattamatonta ilman tukea.

Posted by: Mari Koo at 13.04.08 13:51

Mari Koo: kyllä, juuri näin. Se on sitten eri asia, katsottaisiinko tällainen julkaisu kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai uskonnollisesta elämästä käytävää yhteiskunnallista keskustelua ylläpitäväksi julkaisuksi. Kulttuuri on tietysti laaja käsite.

Posted by: Kari Haakana at 13.04.08 19:01

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)