« Bloggaajat potkivat tohjoksi HS:n löysän jutun blogeista | Main | Kansalaistilastokeskuksesta päivää »

maaliskuu 17, 2008

Näin menee nyt

Amerikkalainen Project for Excellence in Journalism on tuottanut vuotuisen yhdysvaltalaisen uutismedian tilaa kartoittavan raporttinsa. Pumaska on paksu enkä ole ehtinyt lukea siitä kuin johdannon ja major trends -osuuden, jotka kertovat seuraavaa:

* Mediamaisema ei ole demokratisoitunut. Kansalaisjournalismin sijasta suuri yleisö kuluttaa edelleen suurten talojen uutispuuroa, varsinkin online-puolella.
* Journalistien pitää opetella aivan uusia taitoja ja asennetta ja kehittää uusia bisnesmalleja samaan aikaan kun resursseja pienennetään. "Tehdään öljynvaihto vauhdissa moottoritiellä".
* Uutiset muuttuvat tuotteesta (lehti/saitti/lähetys) palveluksi. Ei ole olemassa lopullista uutistuotetta.
* Uutistoimituksen tuottama saittia ei voi ajatella päätepysäkkinä vaan läpikulkupaikkana.
* Kansalaisjournalismin tuotteet eivät ole sen avoimempia kuin perinteisen journalismin tuotteet.
* Uutistoimituksissa ei pelätä kokeilla uusia tekniikoita ja toimintatapoja
* Agenda kapenee, ulkomaat eivät kiinnosta
* Mainosteollisuus on mediaakin pahemmin hukassa verkon kanssa.

Täytynee lukea loputkin.

Posted by Kari at 17.03.08 08:32

Comments

Tiivistelmäsi vaikuttaa aika kuvaavalta, pitääpä lukea tarkemmin.

Hassua, mutta en ole koskaan pitänyt kansalais/perinteisen median kulutuksen balanssia merkkinä mediamaiseman demokratisoitumisesta. Minusta pelkkä vaihtoehtotarjonnan olemassaolo ja marginaalisen kulutuksen välilliset vaikutukset ovat jo aikamoinen demokratisoiva harppaus.

Tyhmä tyytyy vähään tai sitten tässä on sitä samaa nyanssieroa, joka ilmeni myös eilisessä vaahtoilussa. Enpä lähde nyt sinne.

Posted by: erkka at 17.03.08 10:04

No tuo oli tietenkin omaa tulkintaani. Alkuperäinen kohta lontooksi menee näin:

"Critics have tended to see technology democratizing the media and traditional journalism in decline. Audiences, they say, are fragmenting across new information sources, breaking the grip of media elites. Some people even advocate the notion of “The Long Tail,” the idea that, with the Web’s infinite potential for depth, millions of niche markets could be bigger than the old mass market dominated by large companies and producers.

The reality, increasingly, appears more complex. Looking closely, a clear case for democratization is harder to make. Even with so many new sources, more people now consume what old media newsrooms produce, particularly from print, than before. Online, for instance, the top 10 news Web sites, drawing mostly from old brands, are more of an oligarchy, commanding a larger share of audience, than in the legacy media. The verdict on citizen media for now suggests limitations. And research shows blogs and public affairs Web sites attract a smaller audience than expected(...)"

Posted by: Kari Haakana at 17.03.08 10:16

> * Agenda kapenee, ulkomaat eivät kiinnosta

Ihan mielenkiinnosta luin vähän syvällisemmin tuon Online -osion läpi ja siellä yksi paljon ruodittu asia oli se, että USAn suurimmissa verkkouutispalveluissa focus on erittäin vahvasti ulkomaissa, kun taas perinteinen media keskittyy enemmän USAn kotimaan tapahtumiin. Yhtenä selityksenä luonnollisesti se, että Yahoo Newsin lukijat ovat jokapuolelta maailmaa, kun taas NBC:n iltauutisten katselijat ovat "aika" suurella osuudella amerikkalaisia.

Mielenkiintoisempaa, vaikkakaan ei rapsassa hirveästi ruodittua, oli se miten Google News oli myös hyvin vahvasti ulkomaiden uutisiin painottunut, vaikka G Newsistä on jo olemassa lokalisoidut versiot kaikille merkittävimmille kielialueille/maille (joihin Suomi ei siis kuulu :-).

Posted by: dee at 17.03.08 10:19

Kari: Just nuo kappaleet olivatkin mielestäni ristiriitaisia. Ikäänkuin long tailia "in reality"-kappaleessa viitattaisiin, että valtamedian suosion kasvu todistaisi jotenkin long tailia vastaan, vaikka starojen kasvu on nimenomaan pohjalla olevan power law:n keskeisiä väittämiä.

Parasta sisältöä tuottavat ja eniten huomiota saavat lähteet (eli mediatalot) muodostavat ylivertaisen A-listan, ja muut lähteet B/C-listan. Demokratisoitumisen kannalta ei haitta jos kaikki lukevat jotain samoja lähteitä jos riittävän monilla on myös fragmentoituneempia lähteitä.

Valtamedian muodostaman A-listan saaman huomion kasvu on myös aika looginen kun verkon ulkopuolella piti valita jo resurssisyistä muutama iso lähde (sanomalehdet maksaa, lähetykset tulevat päällekkäin). Verkossa voidaan valita monta isoa lähdettä ja monta pientä nollahintaan.

Kuitenkin kuten raportissa viitataan, niche-lähteiden määrä kasvaa koko ajan, eli long tailin keräämä liikenne kasvaa koko ajan, mutta sehän ei tarkoita, että se keräisi enemmän uniikkia yleisöä kuin A-lista, mutta yhteenlaskettua trafiikkia sinne kertyy lähes väistämättä enemmän.

Posted by: erkka at 17.03.08 12:45

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)