« Viestejä etulinjasta (K-15) | Main | Näin menee nyt »

maaliskuu 16, 2008

Bloggaajat potkivat tohjoksi HS:n löysän jutun blogeista

EDIT: Katso myös linkkikooste entryn lopusta.

Kevät on ottanut takapakkia, joten perinteistä koirankakkakeskustelua ei ole päästy aloittamaan. Tätä puutetta paíkataan Helsingin Sanomissa toisella määrävälein kaapista otettavalla aiheella: blogit eivät olekaan täyttäneet kansalaisjournalistista lupaustaan. Edellisiä kierroksia voi muistella näistä linkeistä: Miksi blogeissa on niin vähän uutisia?, Mutta onko siinä sanoma? ja Blogit ja journalismi, seuraava erä . Ainakin.

Alla tärkeimmät tältä kierrokselta. Näihin ei ole lisättävää.

HS/Esa Mäkinen:


Asiapitoisen kansalaisjournalismin sijaan Suomen suosituimmat blogit keskittyvät viihteeseen. Blogilista.fi -palvelun 50 suosituimmasta suomalaisesta blogista 44 voi luokitella viihteeksi.

Skrubu:

Asiapitoisen journalismin sijaan Suomen suosituimmat mediatalojen ylläpitämät verkkosivut keskittyvät viihteeseen. TNS gallupin palvelun mukaan 50 suosituimmasta suomalaisista verkkosivuista 44 voi luokitella viihteeksi.

Skitso:

Suomalainen lehdistö odottaa blogeilta jotain Émile Zolan “J’accuse -tasoista yhteiskunnallista merkittävyyttä jokaiselta postaukselta. Muuten kyseessä on pelkkää amatöörimäistä harrastelu-kirjoittamista.

Käsi pystyyn. Kuinka moni journalisti kykenee naama peruslukemilla ilmoittamaan kirjoittavansa joka päivä “laatujournalismia”? Tai edes kerran viikossa? Kerran kuukaudessa? Kerran vuodessa? Blogien kirjoittajat ovat yksityishenkilöitä, jotka kirjoittavat “oman toimen ohessa” juuri niistä aiheista, mitkä heitä puhuttavat. Viihde puhuttaa meistä aika montaa hyvin usein.

Työnimi:

Jutun (kuten printtijournaisminin yleisesti, edelleen) virheenä on tulkita keskustelevaa, monelta monelle suuntautunutta mediaa - tässä tapauksessa blogeja - yksisuuntaisen massamedian perinnäistotuuksien valossa.

Siinä missä massamaediassa suuri yleisö on jakautunut seuraamaan määrältään verraten harvoja viestimiä, blogosfäärissä jokainen vastaanottaja on myös (ainakin potentiaalinen) viestijä. Useimmat blogit toimivat kirjoittajansa henkilökohtaisina viestintäkanavina. Näiden blogien aiheet ovat vaihtelevia ja lukijamäärä verraten pieni. Nämä blogit eivät näy top-listoilla eikä niitä usein ole mahdollistakaan asemoida mielekkäällä tavalla keinotekoiselle viihdettä-vai-vakava -akselilla.

...

Jutussa mainittujen neuleblogien määrän kasvu ei ole merkki blogien viihteellistymistä, vaan siitä, miten blogit voivat tuoda sosiaalisen ulottuvuuden mihin tahansa muutoin yksityiseen harrastukseen tai toimintaan. Jakamisen ja vuorovaikutuksen mahdollistamisella voi olla yllättäviä seurauksia, esim. neuleblogien suosio on jo aito uhka käsityölehdille. Tämä ei ole kansalaisjournalismia: se on yhden tyyppisen journalismin pelisääntöjen muuttamista.

Sedis:

Kansalaisjournalismin määrittely journalistisesti määritellyn sisällön kautta on mielestäni virhe: kyse ei ole kilpailusta, kuten pöljimmät toimittajat ajattelevat, vaan uusin asioiden keksimisestä, täydentämisestä, puutteiden ja virheiden korjaamisesta. Tässä mielessä neuleblogit ja arkipäivän kommentaarit ovat julkaisuina mitä mainioin kansalaisjournalismin muoto.

Se, että kansalaisjournalismi ajatellaan toimittajakunnan parissa vain nykyjournalismin stadardoidun sisällön kautta ja blogikirjoittaja rinnastetaan vain toimittajaan, on juuri sitä itseriittoisuutta, jota kenen tahansa kuukausipalkkalaisen nuhjaantuneeseen ajattelutapaan kuuluu. Sillä asenteella pärjää valtamediassa, mutta ei verkossa.

HS/Jussi Ahlroth:

Lapsipornosuodatus-keskustelua ei ole edes kannattanut seurata virallisella tasolla. “Asiantuntijat” ja oikeastaan kaikki muut poliitikot paitsi Jyrki Kasvi ja Kimmo Sasi ovat olleet ns. pallo hukassa.
Paljon älykkäämpää keskustelua on käyty blogeissa. Olennaista on, että blogeista nämä näkemykset ovat suodattuneet valtamedian toimitustyön kautta myös mediaan.

EDIT Lisää aiheesta:

Tuomo Björksten: Blogeista ei saa kirjoittaa
Merten: Ei haluta me viihtyä vaan että meitä viihdytetään
Tuija Aalto: Näin toimii valtamedian ja blogien ekosysteemi
Mari Koistinen: Ollako taas kansalaisjournalisti?
Pirkka Aunola: "Ei ainakaan olla niin viihteellisiä kuin noi!"
Riitta Santala-Köykkä: Journalismia vai viihdettä?
Jaiku-ketju aiheesta
Anita Konkka: Palmusunnuntaina blogeista
Kirsti Ellilä: Hesari winettää blogeista
Saara: Kansalainen osaa viihdyttää
Vaiheinen: Olenko viihdettä?
Lehti/August Elokuu: Bloggaajat aikovat haastaa Hesarin oikeuteen
Viima: Voi viihde
Janne Jalkanen: Blogs just entertainment, says the newspapers
Erkka Piirainen: Metabloggausta a.k.a. myrsky vesilasissa
Esa Mäkinen/HS: Teidän lapsenne eivät ole teidän

Posted by Kari at 16.03.08 11:43

Comments

Oho, olipa moni ehtnyt tarttua jo aiheeseen ja hyvillä kommenteilla. Voin vain toivoa, että HS.fi:n parhaat webanalyyttiset voimat on rekrytoitu valmiuteen ja parin viikon kuluttua Tiede & Luoto - sivuilla esitellään systemaattinen verkostokaavio jutun synnyttämistä ristiinlinkityksistä.

Kari A. Hintikka, anyone?

Jos ei, niin hukkaavat hyvän seurantajutun mahdollisuuden.

Tai ehkä tulokset paketoidaan presentaatioksi, julistetaan salaisiksi ja käsitellään johdon "Uudet liiketoimintamallit" - seminaarissa :)

Posted by: Tuija at 16.03.08 13:41

Tätä voisi käyttää ainakin esimerkkinä siitä miten saada paljon uusia linkkejä sivuille. Pikku tönäisy blogeihin ja jo alkaa tapahtua...

Posted by: Jaakko at 16.03.08 13:54

Jaakko: Ei mahda nämä linkitykset vielä kesää tehdä. Provokatiiviset SEO-kikkailut tuskin kuuluvat Hesarin juttukriteereihin :D

Posted by: erkka at 16.03.08 14:18

Joo kiinnostavaa olisi ajaa aihe Blogistanin läpi. Itselläni ei ole vielä sopivaa työkalua, kun osaan vain suomea, englantia ja JavaScriptiä, mutta en kehittyneempiä kieliä.

Samaista työkalua olisi tarvinnut jo aiemminkin. Kotimaisen Blogistanin keskinäinen verkottuminen on sinänsä tullut ajettua aiemmin. Tiheää on. Itse verkostoanalyysi-aihe on työn alla, keväämmällä lisää :)

Posted by: Kari A. Hintikka at 16.03.08 14:50

Mulla on sattumoisin Ampparit Pro testissä, joten sitähän voisi kokeilla tähän juttuun.

Muuten halusin vain sanoa, että aivan kuten esim. Pirkka huomautti, journalismi on yläkäsite, johon kuuluu monia muitakinm asioita kuin uutisjournalismi. Asioiden priorisoimista niin, että ainoastaan kova dzuurnalismi on oikeaa dzuurnalismia katsotaan minun kokemukseni mukaan akatemian puolella vähän nenänvartta pitkin (nimim. eräissäkin seminaareissa aiheesta väitellyt).

Esitän teesin: oma blogini linkkilisukkeineen on erinomaista elokuvajournalismia. Haakanan ja Lehdon blogit ovat erinomaista tietokonejournalismia. Pastanjauhantaa on erinomaista ruokajournalismia. Listaa voisi jatkaa, mutta semanttinen vänkyröinti lienee selvinnyt.

Posted by: OlliS at 16.03.08 15:27

Täsmällensä noin, OlliS. Jostain syystä journalistien omassakin joukossa tuntuu vallitsevan käsitys juuri uutisjournalismista journalismin kuninkuuslajina ja genrenä, jonka mukaan kaikkea muuta pitää mitata.

Tuosta Mäkisen jutustakin tällaisen voi lukea, jos haluaa niin lukea. Jutussa puhutaan "asiapitoisesta journalismista", "paljastamisesta", "poliittisen osallistumisen ja julkisen keskustelun välineistä", jotka ainakin minun mielessäni kääntyvät juuri (tutkivan) uutisjournalismin ominaisuuksiksi.

Posted by: Kari Haakana at 16.03.08 15:45

Ihan hyvä artikkeli Hesarilta ja joskus Wordpress-ninjat saavat ottaa hieman vastaan kritiikkiäkin...

Jos kuitenkin monessa paikassa aina puolustellaan blogien olemassaoloa jollain myyttisellä "kansalaisjournalismilla", voi olla kirjoittajalla hieman ihmettelimistä kun ei sitä mistään löydy, vain jonkun teinipissiksen itkua siitä kun ei löytynytkään sitä ihqua Henneksen tavaraa ja ei taas elämä ole mitään kun ei saa tavaraa, ja 500 ihmistä lukee sitä...

Toisaalta voi olla niin että HSn juurnalisti on elänyt siinä todellisuudessa joka on esimerkiksi USAn blogosfäärissä jossa on "todellista journalismia" yms... silloin suomalainen heissulivei ja kajalia huulen lässytys voi olla pettymys...

Ja ei sitten heti vedätä nuudeleita nenään ja itketä elämää, itse en lue suomalaisia blogeja enkä kritisoi niiden maailmaa, jos jotain kiinnostaa niin olkaa vain hyvä...

Posted by: honeybunny at 16.03.08 16:34

Ei blogien olemassa oloa tarvitse perustella sen kummemmin kansalaisjournalismilla, varsinkaan jos kyseinen käsite ei ole kovinkaan selkeästi määritelty.

Itseasiassa blogia tai blogeissa julkaisemista ei ole mitään tarvetta ryhtyä perustelemaan nk. valtamedia käsittein, koska kyseessä on aikalailla eri lähtökohdista ja perinnöstä lähtevä viestinnän ja kommunikoinnin tapa.

Muuten olen sitä mieltä, että eihän tuossa artikkelissa sinänsä mitään vikaa. En sen perusteella kuitenkaan tekisi kovinkaan syvällisiä johtopäätöksiä blogeista, kansalaisjournalismista tai journalismista muutenkaan. Enemmänkin spekulatiivinen juttu, sanoisin.

Posted by: Vaiheinen at 16.03.08 17:37

Saaran blogissa on kanssa hyvää settiä

saaranblogi.blogspot.com/2008/03/kansalainen-osaa-viihdytt.html

Posted by: zache at 16.03.08 19:06

Oho, no ja Vaiheisen blogissa myös:

http://vaiheinen.blogspot.com/2008/03/olenko-viihdett.html

Posted by: Saara at 16.03.08 20:05

Oma linkkikoonti: http://del.icio.us/erkka/Set-HS20080316

Posted by: erkka at 16.03.08 20:54

Pintiksen sivuilta voi hakea napin blogiinsa:

100% viihtellistä!

Posted by: oopa at 16.03.08 21:28

Kirjoitin juuri Hesarin mielipidesivulle pientä oikaisua kirjoitukseen, saa nähdä julkaisevatko mokomat kirjoituksen. Mulle ei tule kuin viikonlopun hesarit, joten infotkaa mua jos se julkaistaan. Jos ei julkaista, niin kai täytyy tuutata jonnekin muualle.

Posted by: shovi at 17.03.08 09:55

No, mä tilaan ihan itse yli kahtasataa blogia, mutta Hesarin jätin työnantajan tilattavaksi. Eli siis oon vissiin aika huono ihminen, byää.

Posted by: Zepa at 17.03.08 21:03

Voi mikä itku ja hammasten kiristys kaikuu yli blogistanin. Minua vain ihmetyttää miksi. Miksi suuttua yhdestä artikkelista? Ei kai se nyt niin metsään mennyt? Eikö nyt aika iso osa blogeja ole näitä kutomis- ym. pläjäyksiä.

Blogeissa on koko joukko kansalaisjournalismiksi noteerattavia, mutta valitettavan pieni määrä silti. Niitä lukee valitettavan pieni joukko. Isompi lössi niitä viihdeblogeja lukee.

Miksei tätä nyt nähdä positiivisesti? Siinä vaiheessa kun ilmiö -mikä tahansa ilmiö- ylittää valtakunnan uutis/raportointi/analyysikynnyksen, se on virallisesti olemassa. Tämä HS:n kiinnostus on siis hyvä asia.

Blogit ja kansalaisjournalismi niiden osa-alueena ovat kulttuuri-ilmiönä niin nuori, ettei sitä oikeastaan voi vielä analysoida. Kohde muuttuu katsellessakin.

Näitä vastaavia valtamedian artikkeleita tulee enemmänkin jatkossa. So fucking what? Jossakin vaiheessa vain huomaamme, että ajat ovat muuttuneet. Maailma on toisenlainen. Sitä odotellessa on turha repiä housujaan.

Posted by: Desc at 17.03.08 21:33

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)