« Moniäänistä uutisointia | Main | Eikäko »

helmikuu 07, 2008

Verot valtion maksettaviksi (tai lehdet ainakin)

Columbia-yliopiston journalismin professori Nicholas Lemann on ehdotellut, että Yhdysvaltain hallitus voisi tukea tiedotusvälineitä. Yhdysvalloissa moinen ehdotus aiheuttaa jonkinmoisia aaltoja; hallituksen tuki tiedotusvälineille kun aiheuttaa Atlantin toisella puolella reaktion, jossa keskustelijoiden suusta kuuluu automaatisesti sellaisia sanoja kuin "kommunismi" ja "valtio kontrolloi tiedotusvälineitä". Tarkempaa selostusta aiheesta Poynterissa ja artikkeli asiasta CJR:ssä.

Meillähän hallituksen tuki tiedotusvälineille ei ole näin latautunut aihe. Puoluelehdille jaetaan tukirahaa huoletta ja vielä muutama vuosi sitten isoillekin lehdille jaettiin tukirahaa jakeluun. Opetusministeriön jakama kulttuuri- ja mielipidelehtituki taas on ehdoton edellytys tukea saaville lehdille.

Silti olen jyrkästi samaa mieltä Poynterin Amy Gahranin kanssa:

Until news organizations get serious about making obvious adaptations to their business operations in order to stop leaving money on the table -- and until journalists stop acting like where their paychecks come from is none of their business -- to me it seems ludicrous to even contemplate government handouts.

Ihan noin vinkkinä jokaiselle tätä lukevalle toimittajalle: käykääpä kynän ja paperin kanssa läpi Chris Andersonin ja lukijoidensa kokoama lista verkkojournalismin ansaintakeinoista. Kuinka montaa luettelossa olevista malleista työnantajanne käyttää? Kolmea? Viittä? Ei takuulla viittä useampaa. Miksi vain niitä viittä?

Posted by Kari at 07.02.08 13:38

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)