« Päivän uutiset | Main | Parhautta »

tammikuu 08, 2008

Jyväsjärven kivimysteeri - kovempi juttu kuin Jokela

Eilen tässä blogissa linkattu Keskisuomalaisen kiviä jäällä -mysteeri olikin isompi juttu kuin olin kuvitellut.

Keskisuomalaisen verkkotoimittaja Ville Lämsä kirjoittaa uutisesta lehden blogissa:


Kun tulin maanantaiaamuna työpaikalle, katsoin verkkopalvelun kävijätilastoja. Uutinen ”Kiviä heitelty Jyväsjärven jäälle” oli kerännyt aivan törkeästi lukijoita. Se nousi lokakuussa avatun palvelun kaikkien aikojen kuudenneksi luetuimmaksi jutuksi – luetummaksi kuin esimerkiksi yksikään Jokelan koulusurmiin liittyvä uutinen.

Olin vakuuttunut huiman lukijamäärän johtuvan siitä, että joltain suositulta keskustelupalstalta on huumorimielessä linkki uutiseen. Tutkin kuitenkin asiaa analyysiohjelmallamme ja totesin, että kyllä jutun tuhannet lukijat ovat aivan normaaleja verkkopalvelumme kävijöitä.

Siinä meille yhteiskunnallista merkittävyyttä.

No siinähän sitä, meille.

Ovatko Jyväsjärrven kivet hyperlokaalin uutisoinnin lopullinen läpimurto suomalaismediassa?

Posted by Kari at 08.01.08 15:00

Comments

Valtaosa klikeistä taisi tulla lokaaliuden maantieteelliseen käsitteen ulkopuolelta? Tarkoittaako se hyperlokaalia? :P Mutta pakkohan se on mennä Keskisuomalaisen sivuille lukemaan, kun oman kunnan verkkomediassa ei yhtä kiinnostavia uutisia julkaista...

Tai sitten se oli vaan hassulta tuntunut uutinen. "Ei kai nyt sentään noin mitättömästä asiasta uutista? Hei, kattokaa nyt, on tää ihan oikea uutinen."

Tai sitten tää oli Lämsän Villen ja Keskisuomalaisen kamppanja jolla houkuteltiin kävijöitä sivuille?

Tai... *uuh, pelottavaa* olisiko niin, ettei tälle ole selitystä lainkaan?! Apua! Viiden vuoden päästä tästä puhutaan Keskisuomalaisen "mystisenä kiviuutisena". Mediaseminaareissa puhutaan kivi-ilmiöistä ja väitöskirjailevat tohtorit laitetaan asialle ja...

Posted by: Sampsa at 08.01.08 16:39

Hyperlokaali Helsingin Sanomat:

http://uri.fi/hirvi/


Posted by: Sampsa at 08.01.08 16:56

Leikki leikkinä, mutta tämä on hyvä aasinsilta siihen kysymykseen, onko yleisö tyhmää vai me toimittajat?

Sama toisin esitettynä: katsokaa, miten valtava ristiriita on HS.fi:n ammattijournalistien jäsentämillä uutisilla Hesarin kotisivulla versus päivän luetuimpien uutisten lista siinä alempana.

Samaa pohditaan varmaan monessa paikassa: ollako valistushenkinen opettaja vai asiakaslähtöinen kansan palvelija? Ja miten yhdistää nämä kaksi roolia.

Arvelen kyllä myös, että yleisöä vähän hävettää sitäkin :-)

Pisteet Hesarille siitä, että nostavat tuon esiin. "Luetuimmat" on kiinnostavaa seurattavaa. Listalta juuri nyt (vähän tarkoitushakuisesti) poimittua:

- Britannia julkistaa ufohavaintonsa (9:40)

- Raketteja säikähtänyt koira pelastettiin vuorenseinämästä Norjassa (Päivitetty 15:16) (1:27)

Posted by: Petteri Numminen at 08.01.08 17:24

Mutta keskeisintähän on, Jyväskylän blogistania käsitteli kivi-ilmiönkin jo kuukausi sitten: http://40100.blogspot.com/2007/12/elmn-kiertokulkuja.html

;D

Posted by: erkka at 08.01.08 17:28

Verkkomedioiden kannattaisi pokkana tehdä kaksi eri versiota etusivuistaan: toimituksen ja kansalaisten. Voisivat siinä toimittajat sitten ihmetellä ns. kansalaisjournalismin antimia.

Posted by: Hannu Ripatti at 08.01.08 21:17

Ehkä syynä "uutisen" tunnettavuuteen netissä voisi olla liiankin tutuksi tullut sanonta: "Kiviäkin kiinnostaa". Tai ehkä ei vain tajuta... ;)

Posted by: Daniel Schildt at 08.01.08 21:37

Aika fiksuja ihmisiä sielläpäin.

Posted by: kervå at 08.01.08 22:04

Tutkittuamme Keskisuomalaisen kävijätilastoja vielä uudemman kerran, huomasimme, että "Jyväsjärven kivet" -juttuun on tultu suoralla osoitteella yli puolet sivunäyttöjen määrästä, kun normaalisti prosentti on paljon pienempi. Jutun linkki on siis levinnyt netissä, joten selitys ei täysin löydy jutun "hyperpaikallisesta" kiinnostavuudesta.

Toinen selitys jutun lukijamäärälle on se, että julkaisimme uudet sivut lokakuun alussa, ja nyt kävijämäärät ovat hyvässä kasvussa. Koska sivuilla on koko ajan entistä enemmän lukijoita, listan kärkeen on helppo kiivetä ja ohittaa aikaisemmat ns. kovemmat jutut.

Kun syksyllä julkaisimme uuden verkkopalvelun, on meillä ollut tavoitteena hoitaa paikallinen uutisointi mahdollisimman kattavasti. Toimituksessa ei kavahdeta pieniäkään paikallisia aiheita, koska ne selvästi ovat luetuimpia juttuja. Samalla on tehty kokeiluja siitä, mikä kiinnostaa ja mikä ei. Koko sanomalehden toimitus seuraa joka päivä mielenkiinnolla reaaliaikaisesta laskurista, mikä tänään julkaistuista jutuista nousee listan kärkeen ja kuinka nopeasti. Toki emme unohda kunnon uutisia, mutta on mielenkiintoista seurata, mihin asti todella paikallisen verkkosisällön tie vie.

Kirsi Hakaniemi, Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien verkkotuottaja

Posted by: Kirsi Hakaniemi at 10.01.08 22:04

Hyvinhän tuo sitten menee, jos kriteerinä on mikä lukijoita eniten kiinnostaa. Ei tarvise panostaa asioihin ja yleissivistykseen, kun kertoilee juttuja a´la "Takavintturin steppaava hamsteri".
Tähän tämä uutisvalikointi menee ja sen jo huomaa...

Posted by: JarMom at 11.01.08 02:05

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)