« Talsa myi etusivunsa | Main | Hajahuomioita sisimmästä piiristä »

joulukuu 10, 2007

Ja onko ne kaikki kirjaimetkaan tarpeen?

Tänään luukusta pudonneessa Journalisti-lehdessä päätoimittaja Johanna Korhonen kertoo, kuinka Journalistiliiton liittovaltuuston edustajat olivat kyselleet liittovaltuuston kokouksessa liiton julkaiseman Journalisti-lehden linjasta ja tasosta.

Korhosen mukaan häneltä on kysytty mm. seuraavanlaisia kysymyksiä: Miksi Journalisti julkaisee liian isoja kuvia? ja Miksi Journalistissa on taittopaloja?

Minulla olisi pari kysymystä liittovaltuuston edustajille. 1. Mitä te poltatte? 2. Saisiko sitä tännekin, koska kyseessä on ilmeisen vahva aine?

Eräs edustaja oli Korhosen mukaan sanonut häpeävänsä Journalistia. Minä häpeän nyt aika kovasti edustajia, joiden kaiken järjen mukaan pitäisi olla ammattitoimittajia.

Kirjoittaja on laatinut kolumneja Journalisti-lehteen.

Posted by Kari at 10.12.07 23:44

Comments

Minusta kritiikki näytti kohdistuvan pääasiassa siihen, missä suhteessa lehdessä pitäisi olla yleistä ammattiasiaa, ja missä suhteessa pitäisi tuoda julki liiton tekemisiä ja saavutuksia.

Tuoreena lehden lukijana ja liiton jäsenenä sanoisin, että olisin kyllä kiinnostunut kuulemaan, miksi TES-neuvottelut ovat sujuneet aika surkeasti. Palkankorotukset ovat jääneet yleistä tasoa alhaisemmiksi, ja tänä syksynä ei korotuksia tullut lainkaan, kun useimmilla aloilla juhlittiin ennätyskorotuksia.

Ehkä liitossa on huolta niistä oikeista tehtävistä, ja se sitten purkautuu kiukuttelemalla muualle.

Posted by: Tero Lehto at 11.12.07 01:45

"tänä syksynä ei korotuksia tullut lainkaan, kun useimmilla aloilla juhlittiin ennätyskorotuksia"

Ööh, johtuisiko tämä siitä, että sopimus on tehty vuonna 2005 ja loppuu ensi syksynä? Vuonna 2005 tehdyissä sopimuksissa oli koko lailla erilainen taso kuin tänä syksynä tehdyissä.

Mutta kyllähän liittoasiaa on lehdessä ollut. Toki (ja onneksi) se on vähentynyt kultaiselta 80-luvulta, jolloin lehdessä julkaistiin joka jumalan kokouksesta kahdeksansivuinen neuvostorealismiliite, jossa tunnontarkasti referoitiin eri tahojen aloitteita ja kannatuspuheenvuoroja. Ne kiinnostivatkin ihan paljon.

Posted by: Kari Haakana at 11.12.07 11:08

Luin saman jutun leuka ällistyksestä loksahtaneena. Ainoa selitys moiselle ilmapäisyydelle on oltava se, että marisijat olivat RTTL:stä, ja mitä ne nyt muka lehtien tekemisestä hiffaa.

Mutta tämä on kai melko yleinen kansallinen ongelma, mitä tulee ammattiliiton lehden ja itse liiton välisiin suhteisiin.

Korhosen tekemä lehtiuudistus on joka tapauksessa parantanut Journalistia jotain 300 prosenttia.
Ja voisin ehkä tässä tapauksessa myös kertoa sen Korhoselle.

Posted by: Virpi at 11.12.07 11:10

En tiedä ketkä puheenvuoroja ovat kokouksessa käyttäneet, mutta täytyy kyllä ihmetellä.

Pienen katselmuksen perusteella Journalisti on ainoa ay-lehti joka kykenee tarkastelemaan kriittisesti oman ammattikunnan osaamista ja asenteita - eikä tyydy paukuttamaan asioita työnantajan niskaan.

Jos kaikki ay-lehdet Suomessa olisivat samaa tasoa, järjestäytymisastekin saattaisi olla ainakin hieman parempi.

Taitaa toteutua sama kuin kaikissa muissakin ammateissa: on huonoja lääkäreitä, on huonoja insinöörejä, on huonoja opettajia. On siis myös toimittajia, jotka eivät oikeasti osaa analysoida mediaa tai kykene kovin hyvin tarkastelemaan tuotteita, vaikka ammattiasema saattaisi tällaista edellyttääkin.

Posted by: Anssi Tiittanen at 11.12.07 12:35

Tottahan liiton lehden pitää pystyä raportoimaan myös liiton asioista.

Silti, journalistina kaipaan Journalistilta kaikkein eniten sitä yleistä ammatillista asiaa. Esimerkiksi etiikan tai alan tulevaisuuden pohtimiselle ammattilehti on juuri oikea paikka. Nykyinen lehti on kiinnostava ja usein ajankohtainenkin. Entisen lukeminen oli lähinnä rangaistus. On myös miellyttävää, että lehti nykyisin näyttää lehdeltä.

Liian isoja kuvia, tosiaan...

Posted by: Maija Aalto at 11.12.07 12:35

"1. Mitä te poltatte? 2. Saisiko sitä tännekin, koska kyseessä on ilmeisen vahva aine?"
Hmmmmm ....

Kuulin tuossa kentälle levinneestä vaaleasta lajikkeesta, jossa on tiemmä sellainen oopiumiraita; pahaa kamaa, pistää pihalle haahuilemaan mitä sattuu.

Posted by: -rh at 11.12.07 16:13

Journalisti on nykyisin tosi hyvä ja kiintoisa lehti. Sori vaan arvoisat edustajat.
Ja kiitos sulle Kari kun otit asian puheeksi.

Posted by: Kirsi Myllyniemi at 12.12.07 01:34

No niin, nyt yksi niistä valtuuston merkittävistä ajattelijoista ilmoittautuu oikein nimeltä uusimmassa Journalistissa. Korostaa mm. paheksuneensa rintasyöpäpotilaan kuvassa nimenomaan "paljasta" rintaa:

http://www.journalistilehti.fi/tuotteet.html?id=56/197

Posted by: PH at 21.12.07 09:30