« Ja onko ne kaikki kirjaimetkaan tarpeen? | Main | Hyvää joulua! »

joulukuu 13, 2007

Hajahuomioita sisimmästä piiristä

Siinä minä olin, Sanomatalon yhdeksännessä kerroksessa, hallituksen huoneessa. Yllättäen seinillä ei ollutkaan odottamiani Illuminati-symboleja. Voi tietenkin olla, että ne tuodaan näkysälle vain oikeissa kokouksissa.

Eilinen oli vähän sellainen vapaamuotoisempi. Koollekutsujana oli HS.fi ja paikalle oli saapunut tuollainen vajaat 20 bloggaajaa. Olin itsekseni ja muutaman bloggaajan kanssa yrittänyt arvuutella agendaa, mutta ei sellaista oikeastaan ollut.

Tai siis oli tietysti. Homman nimi on se, että HS.fi:ssä on älytty bloggaajien olevan sidosryhmä. Ja sidosryhmään kannataa rakentaa suhteita.

Eilen niitä rakennettiin päätoimittajan ja Perässähiihtäjän puheenvuoroilla bloggaamisesta, kehityspäällikön esityksellä blogihakukoneesta ja Samikin puheella Blogilista.fi:n tulevaisuudesta. MariKoo sanoi jotain myös.

Ei näissä esityksissä sinänsä mitään mullistavaa uutta ollut. Keskustelua ne kuitenkin herättivät, varsinkin jatkoseminaarissa Paino-baarissa, jonne illan isännät ja emännät eivät enää jatkaneet.

Jatkoilla yksi keskustelun aihe oli se, että miksi esimerkiksi (puolittain) anonyymi bloggaaja päästäisi Hesarin blogihakukoneen omaa blogiaan tutkimaan? Mitä siitä saa? Lisäkävijöitä tietenkin, mutta kun kaikki eivät ole kiinnostuneita lisäkävijöistä.

HS.fi:n idea tässä kaikessa voi olla altruistinen ("parempaa luettavaa linkin takana"), raadollisen selkeä rahantavoittelu ("kun meillä on tällanen härpäke niin jengi linkkaa tänne, koska ne ajattelee saavansa lisälukijoita mutta tuloksena me saadaan sisääntulevia linkkejä, joka tuo lisälukijoita ja hyvää Googlelta") tai näiden jonkinlainen yhdistelmä ("yhteisöllisyys on kivaa eikä siitä tarvitse edes maksaa kovin paljon").

Lisäksi voi olla, että idea HS.fi:stä yhteisöllisyyden rakentajana voi olla joillekin ihmisille huonosti sulava. Että pitääkö teidän tämäkin tehdä, eikö yhteisöllisyys voisi rakentua työkaluilla, jotka yhteisöllisyyttä halajavat itse ottavat käyttöön ja rakentavat.

Mihin voi vastata että tietenkin voi rakentua ja rakentakaa vaan. Eihän sitä HS:n hakukonetta tarvitse blogiaan päästää kurkkimaan eikä blogia ole pakko liittää Sanoma Digitalin (joka, ihan nyt näin selvyyden vuoksi, ei ole sama asia kuin HS; itse asiassa Sanoma Digital on eri yhtiö kuin Sanoma Oy, jossa HS vaikuttaa) Blogilista.fi-palveluun.

Seuraavassa jaksossa sitten jotakin, joka käsittelee linkittämistä, julkaisemista ja siitä syntyää vastuuta tai sen puutetta.

Samasta aiheesta:
Ihmelapsen viimeiset hetket
Pala maailmaani
Turisti

Posted by Kari at 13.12.07 11:36

Comments

Minä kaipaisin HS:n lukijana enemmän blogeja, jotka tukevat lehden journalismia. Viihdehömppää saa muualtakin.

Missä on hyvä taloustoimituksen blogi? Sieltä maailmasta saa kosolti kommentoitavaa ja keskustelunavauksia, jotka eivät HS:n kokoisessa lehdessä ylitä uutiskynnystä.

Tai entä laajasti pk-seudun ja kehyskuntien asioita ruotiva blogi? Jarmo Huhtasen blogi oli hyvä, mutta seuraaja "Hai" on minusta turhan Helsinki-keskeinen. Tai siis, hän näyttää käsittelevän asioita tietyn helsinkiläisen viiteryhmän edun vinkkelistä.

Myös Unto Hämäläisten vaali- ja politiikkablogeille olen kaivannut arkisempaa jatketta. Poliittiselle kommentoinnille ja väittelylle siis.

* * *

Kertoivatko ne siellä mitään Blogilistan tulevaisuudesta? Aiotaanko siitä tehdä blogialusta vai onko jatkossakin linkkilista?

Posted by: Tero Lehto at 13.12.07 13:28

Joo, tilaisuudessa keskusteltiin jonkin verran siitä, mitä blogeja HS:ssä on ja mitä ei ole ja miksi.

Esimerkiksi Hämäläinen sanoi, että normaalissa uutisrytmissä työn tekeminen ja samoista asioista bloggaaminen ei oikein onnistuisi. Huhtasen blogi ja muutama muu (köh, Tietoja koneestä, köh) puhuisi kyllä tuota vastaan, mutta kyse lienee yksilökysymyksestä. Ja resursseista ja palkasta ja niin edelleen.

Hai on omasta mielestäni jees juuri siksi, että kirjoittajalla on mielipiteitä ja näkemyksiä ja niitä ei ujostella tai pueta toisaalta toisaalta -kaapuun.

Samanlaisella asenteella varustettuja talouden ja politiikan blogeja kaipaisin minäkin Hesarin tarjontaan.

Blogilistasta ei ihan kauheasti puhuttu, mutta ymmärtääkseni liike on enemmän Technoratin kuin blogialustan suuntaan.

Posted by: Kari Haakana at 13.12.07 13:43

Blogilistasta: Näköjään ovat nyt saaneet tämän tiimoilta eilen mainitun Kehitysblogin pystyyn.

Posted by: Mari Koo at 13.12.07 15:34

Blogilistan kehitysblogi, jota eilen illalla luvattiin, on näemmä avautunut osoitteessa http://www.blogilista.fi/kehitysblogi/

Sinne voi siis käydä kommentoimassa listan kehittämistä.

Posted by: Kari Haakana at 13.12.07 16:46

Ja mainitsisinko vielä varmuuden vuoksi siitä kehitysblogista? Sori päällekkäisyys, linkillä varustetut kommentit jäävät spämmihaaviin ja kirjoitin omani ennen kuin kävin katsomassa haavin sisältöä.

Posted by: Kari Haakana at 13.12.07 16:51

En minä ajatellut tai väittänytkään, että Hain blogi olisi varsinaisesti huono, saatikka että hän olisi huono kirjoittaja tai toimittaja.

Minusta vain blogi on selkeästi Helsingissä, mieluiten ydinkeskustassa asuvan autottoman helsinkiläisen intressistä kirjoitettu.

Hain blogi ei tarjoa juuri mielenkiintoista tartuttavaa Espoon tai Vantaan lähiössä asuvalle yksityisautoilijalle, kärjistäen sanottuna.

Posted by: Tero Lehto at 13.12.07 17:42

...mikä on mielestäni hyvä asia. Sen rinnalle voisi toki tuoda tällaisen kokolihablogin.

Posted by: Kari Haakana at 13.12.07 19:51

KH:
".... liittää Sanoma Digitalin (joka, ihan nyt näin selvyyden vuoksi, ei ole sama asia kuin HS; itse asiassa Sanoma Digital on eri yhtiö kuin Sanoma Oy, jossa HS vaikuttaa) Blogilista.fi-palveluun."

Jaahah, kummaa kiinnostusta siellä sitten ilmenee muiden yhtiöiden asioista .

Posted by: -rh at 14.12.07 14:50

-rh, palaan kohta siihen, miksi Sanoma Digital/Sanoma -jako saattaa olla merkittävä asia.

Posted by: Kari Haakana at 14.12.07 15:49

Toimittaja Hämäläisen http://www.ihmiskunta.org/wp/?p=1991 viime tammikuussa julkaiseman kirjoitusten jälkeen minä otin välimatkaa Hesariin tosi paljon.

Posted by: Petja at 15.12.07 00:11

okei, pidätän hengitystäni.

:)

Posted by: -rh at 15.12.07 00:55

Ei ehkä kannata.

Posted by: Kari Haakana at 15.12.07 11:19

"Toimittaja Hämäläisen viime tammikuussa julkaiseman kirjoitusten jälkeen minä otin välimatkaa Hesariin tosi paljon."

Tais muuten Unskikin ottoo parin kyynärän matkan, miten mä jotenkin aistin, opponentteihinsa.

Posted by: -rh at 15.12.07 23:38

Unto Hämäläinen http://journalismi.info/fi/?x=book4

"Hesarin poliittisen osaston esimies Unto Hämäläinen matkusti takavuosina Moskovaan haastattelemaan KGB:n vakoilijaa Albert Akulovia, joka oli ollut työssä Suomessa. Akulovilla oli diplomaatin peitevirka Neuvostoliiton suurlähetystössä, mutta hän oli ja on salaisen poliisin miehiä, vaikka hän viime vuosina onkin esiintynyt konsulttina.

Hämäläisen tekemä Akulovin haastattelu sai kokonaisen sivun tilaa eräänä sunnuntaina. (HS, 20.11.94) Hämäläinen pesi agentti Akulovin putipuhtaaksi, teki hänestä Suomen ystävän, esitteli oikein hyvässä valossa ja suositteli tunnetta pursuavien rivien välissä häntä kaupalliseksi konsultiksi suomalaiselle vientiteollisuudelle.

Juttunsa loppukäänteissä Hämäläinen sivumennen mainitsi Akulovin uran agenttina ja vakoilijana menemättä minkäänlaisiin muihin yksityiskohtiin kuin agenttiuran vähättelyyn. Juttu oli sivun kokoinen ilmainen mainos Akulovin konsulttitoimistolle.

Seuraavan aamun toimitusneuvotteluraportin mukaan päätoimittaja Reetta Meriläinen oli ihastellut Hämäläisen tekstiä ja sanonut: “Sitä olisi mielellään lukenut pitempäänkin.” Meriläinen ei kritisoinut Hämäläisen juttua millään tavalla, vaikka juttu antoi Akulovista perusteellisesti väärän todistuksen. Meriläinen tietenkin tiesi, että Hämäläinen teki jutullaan suuren palveluksen Akuloville ja syy asiaan oli aivan selvä. Akulov itse kertoo muistelmissaan olleensa lehdenomistaja Aatos Erkon ns. kotiryssä ja tavanneensa tätä toistuvasti.

Akulovin valkaisujuttu voitiin lukea hupitarinana. Se voitiin ymmärtää myös viestinä ja sellaisena sen lukivat kaikki mahdolliset KGB:n ja sen seuraajan FSB:n agentit sekä entiset Neuvostoliiton ja nykyiset Venäjän diplomaatit, joiden työ liittyy Suomeen. He ymmärsivät sen kehotukseksi palata Suomeen ilman pelkoa neuvostoaikojen jälkipyykeistä.

Kaikki alan miehet ja naiset tekivät johtopäätöksen, että Erkko oli luvannut Akuloville myötämielisen haastattelun ja luotettu toimittaja Unto Hämäläinen lähetettiin tekemään se. Monet neuvostoagentit tietävät syyt Akulovin puhtaaksipesuun. Se luo heille turvallisuudentunnetta, kun he ovat ryhtyneet tai ryhtymässä uudelleen omiin puuhiinsa Suomessa."

Posted by: JarMom at 16.12.07 00:11

Minä pidin Valkosesta alkujaan, kun hänellä oli terveen kriittinen ote Neuvostoliittoon ja sen seuraajaan. sitten tajusin jossain vaiheessa, että hei, se homma menee nyt ohi - koko ajan vain syvemmälle ja syvemmälle sisäisiin mielenmaisemiin - ilman tapaa todentaa noita omia oletuksia = totuuksina julistettuja asioita ja kausaalisuuksia.
Saattoi olla että tuo V:n erikoinen tietämisen piirre ilmeni aivan alusta asti – jossain mitassa.
Muistaakseni myös Sakari Määttäsellä oli omien sanojensa mukaan russofobia. Hän kuitenkin tämän (pakinassaan) tunnusti, ettei fobia voi olla tiedonlähde.
btw,
Mykkä todistaja oli suorastaan loistopalsta. Korvaamaton, ette sanoisi (ja Hytösen jälkeen ei yksinkertaisesti ole, mitä seurata).

Posted by: -rh at 16.12.07 00:42

Sivusta.
Keskustiedustelupalvelun äänestys vuoden blogeista on antamassa yhden tuloksen, näin muutaman sadan äänen jälkeen, joka yllätti ainakin minut.

Kun kokonaisäänet ovat selvillä niin...
Äänestys löytyy Keskustiedustelupalvelun sivuilta -> tuolta.
Äänestys loppuu 5.1.2007 ja tulokset julkaistaan viikkoa myöhemmin täällä, Keskustiedustelupalvelun ja Doredo Intermedian sivuilla.

Posted by: Petja at 20.12.07 18:12

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)