« Lehti-Talsa lopettaa | Main | Samassa talossa, eri planeetoilla »

marraskuu 06, 2007

Tiesittekö, että niillä on nykyään netissä sellasia sivuja?

Jotenkin olen näkevinäni ironiaa siinä, että Sanomalehtien Liiton julkaisemaa Suomen Lehdistö -lehteä ei ole saatavissa minkäänlaisena verkkoversiona. Lainkaan. Juuri tänään siinä on aivan erityistä ironiaa.

Joudun siis lainaamaan Esmerkin laatimaa referaattia siitä, mitä journalistiikan professori Hannu Olkinuora on tuoreimmassa lehdessä kertonut sanomalehtien verkkosivuista.

Varoitus: alla on aika hurjaa visiointia ja asioita, joita ette ehkä vielä ole lehtien verkkosivuista älynneet.

Journalistiikan professori Hannu Olkinuora arvioi sanomalehtien verkkosivujen kehittyneen omiksi, paperilehteä täydentäviksi medioiksi. Keskeisiä eroja paperilehteen verrattuna ovat nopeus, mahdollisuus tiedonsaannin syvyyteen ja yleisön osallistumiseen. Verkkoinnovaatioita yhdistävä tekijä on pyrkimys yhteisöllisyyteen.

Olkinuoran mielestä suomalaiset sanomalehdet voisivat tehostaa kuvien ja graafien käyttöä verkkosivuillaan. Kävijämäärät ja verkkomainonta ovat kasvamaan päin lähitulevaisuudessa. Myös ansaintapuoli kehittyy jatkuvasti.

Pahimpina kilpailijoina sanomalehtien verkkosivuille Olkinuora pitää toisten sanomalehtien verkkosivuja. Jos ei itse kehitä uusia verkkoinnovaatioita, joku muu keksii ne ensin. Yksittäisen verkkoinnovaation elinikääkään ei voi ennustaa, sillä verkon kehitys on loputonta.

Kyseessä on siis referaatti, joten jokin konsteksti on voinut pudota ylläolevasta pois. Silti tällaista lukiessani kiemurtelen kiusaantuneena. Että ihan verkkosivuilla täydennetään paperilehteä. Mmmmnnnnggggh.

Erityisen hyvä huomio on tuo, että sanomalehtien verkkosivujen pahimmat kilpailijat ovat toisten sanomalehtien verkkosivut. Pelit-lehden päätoimittaja Tuija Linden muistaakseni identifioi aikanaan lehtensä pahimmaksi kilpailijaksi tilaajan tyttöystävän. Siinä on aika paljon enemmän insghtia kuin Olkinuoralla.

LISÄYS: Pakko oli käydä Akateemisella katsomassa paperiaviisista, mistä ihmeestä on kyse.

Konteksti on siis se, että Olkinuora arvioi suomalaisten sanomalehtien nettisivuja aiheesta järjestetyn kilpailun puitteissa. Tästä näkökulmasta arvio tulee ymmärrettävämmäksi: se on luonnehdinta siitä, missä mennään. Ja ihan osuva luonnehdinta. Tekisi mieli sanoa valitettavasti.

Ja sitten: Esmerkin referaatin kirjoittaja on mokannut. Olkinuora ei suinkaan sano kilpailijaksi muiden lehtien verkkosivuja vaan "kaikki muut verkkosivut". Täsmälleen.

Mea culpa.

Posted by Kari at 06.11.07 14:37

Comments

Jätit mainitsematta, että milloin tämä tuorein numero Suomen lehdistöä on ilmestynyt. Eikös se ollut -98 vai oliko -99?

Posted by: Tero Heiskanen at 06.11.07 18:08

Oletko Haakana kiinnostunut kevyestä konsulttihommasta sopivaa korvausta vastaan?

Lahjakkaana ihmisenä osaisit varmaankin soveltaa yllä esitettyä myös sanomalehdistön ulkopuolelle. Otetaan nyt esimerkiksi ammattiala, jolla jotkut ja nykyään aika monet kokevat olevansa informaatioalan monimediaisia sekatyöläisiä, ja jolla jotkut taas haluavat kovasti edelleen olla se science librarian. Kun sitten monimediakoulutuksen saanut informaatioammattilainen yrittää näille toisille selittää, että virkasiskojen ajasta, kiinnostuksesta ja huomiosta kamppailevat tänäpänä monet muutkin välineet kuin ne, jotka olivat alan keskeinen media vielä 10-15 vuotta sitten, sitä pidetään - ellei ihan vittuiluna niin jonkinlaisen palatsivallankumouksena kuitenkin.

Itse monikavanavaisena modernina henkilönä luin juuri blogimerkistääsi toisella kädellä kannattalemaltani kannettavalta ääneen - se oli sen verran hyvä, että ansaitsi enemmän yleisöä - samalla kun toisella kädellä hämmensin minestrone-keiton pohjaa. Monikanavaisen kaverin hommaa.

Posted by: Veera at 06.11.07 18:30

Mutta eikös se ole hyvä, että jäärätkin heräävät? Silloin ehkä voidaan nähdä jotain oikeaakin kivaa, kun ei enää ole muotia vastustaa ja dissata internettiä.

Vertaileeko kukaan muuten missään paljonko aikaa ihmiset kuluttavat eri medioiden parissa - niin että medioiksi lasketaan *kaikki* jollain lailla ihmisten välistä kommunikaatiota edistävä tekniikka, ircistä ja messengeristä telkkariin ja sanomalehtiin?

Posted by: Janne at 06.11.07 19:31

Veera, muutos on hidas. Väännä, kyllä se siitä.

Janne, tuollaista ajankäyttöä halki koko mediakentän kartoittavaa tutkimusta ei tietääkseni tehdä. Aiheesta tarkemmin aiemmassa merkinnässä: http://www.karihaakana.net/arkistot/2007/01/post_1.html

Posted by: Kari Haakana at 06.11.07 19:59

Ad Veera.
mä pääsin ihan tohon samalla kun toisella kädellä .. -kohtaan ennen kuin mielikuvitus alkoi laukata luettua nopeammin.

Tällanen oon.

Posted by: -rh at 07.11.07 02:04