« Tiesittekö, että niillä on nykyään netissä sellasia sivuja? | Main | Jokelan jälkeen »

marraskuu 06, 2007

Samassa talossa, eri planeetoilla

Markkinointi & Mainonta, Ilkka Jauhiainen: Tervetuloa kuolema


Kilpailun kiihtyminen netissä saattaa olla talousmedioille hyväksi. Medioiden on oltava siellä missä kuluttajat - netissä.

Tekniikka & Talous, Kari Ojanperä: Hanki elämä, nettinarkkari

Mielestäni verkko on yksityiskäytössä hyvä tiedonhankintaan, ei muuhun.

Posted by Kari at 06.11.07 20:24

Comments

Jostain syystä en yllättyny tästä vastakkainasettelusta...

Jälkimmäistä juttua enemmän lukemalla tullaan mielenkiintoisten kysymysten äärelle. Onko elokuvien jakelu verkossa parempi vai huonompi kuin niiden jakelu dvd:llä? Riippuu varmasti palvelinten sähköenergian tuotannosta. Halkeaako uraani vai palaako hiili? Dvd-koteloissa ainakin käytetään luonnonvaroja ja tuotetaan hajoamatonta roskaa.

Voikos palvelinten tuottamaan lämpöenergiaan käyttää hehkulamppulogiikkaa, Suomessa pitää kuitenkin lämmittää. Miksi ei palvelimilla?
Palvelimet kannattaa siis sijoittaa kylmille alueille.

Posted by: Mikko T at 06.11.07 22:43

"Voikos palvelinten tuottamaan lämpöenergiaan käyttää hehkulamppulogiikkaa, Suomessa pitää kuitenkin lämmittää."

Voi tietty, muttei se masiinasta läpitullut ionisoitunut mitään hyvää hengitysilmaa ole; muuten aika viileenä voi serverikämpän pitääkin.
Kalamyyjän sormikkailla sitten saa linuxia nostaa siellä.

Posted by: -rh at 07.11.07 01:11

Kyllä meni aika rivakkaan käsi nyrkkiin ja purulihakset jumiin Ojanperää lukiessa. En pysty keksimään miltä planeetalta hän juttunsa ammentaa.

Posted by: Tero Heiskanen at 07.11.07 11:19

Mikko: tavallaan niitä ehkä sijoitetaan kylmille alueille, mutta vähän eri syistä. Kts. esim. http://www.theregister.co.uk/2007/04/10/iceland_to_power_server_farms/

Palvelinfarmeja suunnitellaan sijoitettaviksi Islantiin, koska siellä on vesivoimaa ja... mitäs toi geothermal on? Maalämpöä? No jotain magmaa kuitenkin.

Tai sitten ne voi työntää aavikolle, jossa on päivisin runsaasti aurinkoa (elikäs sähköä) ja öisin kylmää (elikäs jäähdytystä). Tästä Business 2.0:ssa/CNN:llä: http://money.cnn.com/2007/10/03/technology/solar_servers.biz2/index.htm

Hauskaahan tässä on se, että ne palvelimet voivat olla melkein missä tahansa suhteessa tarjotun palvelun sisältöön.

Posted by: Kari Haakana at 07.11.07 11:27

Tero Heiskanen at 07.11.07 11:19
"Kyllä meni aika rivakkaan käsi nyrkkiin ja purulihakset jumiin Ojanperää lukiessa. En pysty keksimään miltä planeetalta hän juttunsa ammentaa."

No en oikein totta puhuen minäkään, hyvä tyyppi muuten...Mutta tuossa tekstissä kyllä elää ja huokuu ikään kuin vielä hänen entisen esimiehensä Vuonamon Heikin ääni - jälkikaikuna toki tosin vain, ei pure eikä lyö.

T&T:n jengin penseys netin yhteisöllisyyttä kohtaan juontaa ammoiselta 1990-luvulta, kun sen tahkoamat voitot kustannusyhtiö upotti epäonnisiin nettiviritelmiin duuni.net, WOW! NewsDesk, .... ne kaikki kusivat, kilpaa.

Alussa näytti hyvältä, ja juuri Ojaperän tai Lukkarin suosittelemana minäkin sinne menin, ja pestauduin vähän töihinkin. Sitten alkoi kuulua sitä ikävää juttua netin luuserijengistä, "kun katsoo niiden postausten lähetysaikojakin, perkele, parhaaseen työaikaan!"

Vasta myöhemmin tajuttiin että nettipuljauksen kauttahan Talentum suoritti tarvittavia transaktioita Satamaan, joka siihen aikaan jökötti syvällä....

Jatkan toiste, nyt on "paras työaika".

Posted by: -rh at 07.11.07 13:26