« Samassa talossa, eri planeetoilla | Main | Päivän media menee nettiin -annos »

marraskuu 11, 2007

Jokelan jälkeen

Pärjäsikö media hyvin Jokelan tapauksessa?

Ainakin kaksi STT:n haastattelemaa asiantuntijaa eli sosiaalipsykologian professori Karmela Liebkind ja psykologi Anu Mustonen antavat positiivisia arvioita. Mustosen mukaan mässäilyltä pääasiassa vältyttiin ja esimerkiksi uhreista ei ole julkaistu kuvia.

Koulun oppilaita ja muita kuolleiden läheisiä on tietenkin haastateltu. Tässä Mustonen näkee mahdollisia ongelmia:

Tragedian asianosaisten haastatteluista Mustonen on osin huolissaan.

- Ihmiset antavat melko shokissa lausuntoja. He voivat katua näitä myöhemmin. Tosin asiasta puhuminen ja kertominen on monille tärkeää. Joillekin lausuntojen antaminen voi olla jopa osa surutyötä.

Ampujan perhettä en ole nähnyt yhdenkään välineen haastatelleen. Olettaisin, että vähintään jonkinlaista lausuntoa kärtetään jo ensi viikolla.

Muutenkin ensi viikko tulee olemaan haasteellinen medialle, erityisesti iltapäivä- ja viikkolehdille. Paino siirtyy tapahtumien selostamisesta inhimillisen kärsimyksen seulomiseen ja kuvailuun ja syiden pohdintaan. Vaara mopon karkaamisesta kasvaa, kun tunnetta täytyy saada esiin varsinaisen uutistapahtuman jo loputtua.

Toki tympeää psykologisointia on jo sitäkin nähty, pääasiassa setätoimittajien pääkirjoituksissa ja kolumneissa, kuuluisimpana tietenkin Timesin Roger Boyesin "analyysi".

Mediassa on jonkin verran esitetty käsityksiä netin ja tietotekniikan vaikutuksesta tekijän toimiin. Demonisointia on ollut suhteellisen vähän, mutta toki sitäkin on esiintynyt. Aiheesta parhaan näkemäni kommentin on kirjoittanut Kasan Jussi, mikä nyt ei sinänsä ketään Kasan lukijoista yllätä.

Posted by Kari at 11.11.07 20:40

Comments

Kiinnostavaa on myös havaita, miten muut kuin yleismediat käsittelivät Jokelaa.

Suomen digimedia- ja tietotekniikkamedioista ainakin Digitoday ja ITviikko käsittelivät Jokela-juttuja.

Oliko joukkomurha digimediaa tai tietotekniikkaa vai myivätkö he uutisiaan kuolemalla ja verellä?

Toisaalta voi perustella, että kansalla on oikeus tietää, ja jos jutut kiinnostavat, ne ovat perusteltuja.

Joka tapauksessa esimerkiksi MikroPC.net, Tietokone.fi tai Tietoviikko eivät tehneet huomatakseni Jokela-juttuja.

Kyse ei ollut siitä, ettei materiaalia olisi ollut. Minä sain Auvisen "press kitin" keskiviikkona eteeni noin klo 12:30 irc-kanavan kautta.

Posted by: Tero Lehto at 11.11.07 20:57

Yleisön ei tarvitse tietää kaikkea kaikesta ja kaikista. Sokissa olevia ei kenenkään ammattitaitoisen toimittajan tule haastatella, sillä sellainen vahingoittaa haastateltavaa, usein muitakin. Sokissa oleva ihminen ei ole oma itsensä.
Netissä käytävä keskustelu aiheesta on suurelta osin aika kamalaa. Tänään joku uhrin omainen, joka oli käynyt lukemassa, tuskastui jossain ja sanoi suorat sanat. Sille vain ei voi mitään, että suuri osa keskustelijoista ei ajattele lainkaan uhrien omaisten tunteita. On muutakin, mikä on sydämelläni: kun aikuiset puhuvat Jokelan tapahtumista, yllättävän usein he näyttävät unohtavan sen pienen ihmisen, joka kuuntelee hiljaisena vieressä.

Posted by: Kirsi at 11.11.07 22:17

Mustosen mukaan mässäilyltä pääasiassa vältyttiin

Hahaha. Eukko ei liene avannut mitään mediaa lähiaikoina. Toki mässäily on ollut enemmän yleisöön kohdistunutta; silmät ja korvat tapausta täynnä vaikkei välttämättä haluaisi.

Posted by: Jeps at 12.11.07 12:45

Roger Boyesin kirjoitus on muuten poikinut Facebookissa ihan hauskan faniryhmän. Ei ole oikein suomalaisia tämä kirjoitus lämmittänyt.

Posted by: PerttuT at 12.11.07 13:36

"Onko sopivaa kärkkyä kriisikeskuksen ovella kamerat ojossa, hyökkäillä sieltä poistuvien hysteeristen ihmisten kimppuun vaatien lausuntoa? Onko sopivaa kaivella tappajan ja uhrien elämää traagisten ihmiskohtaloiden rakentamiseksi, kuvata salaa suruaan ilmaisevia ihmisiä ja julkaista näitä kuvia ilman lupaa? Entä onko sopivaa yrittää väkisin päästä ihmisten koteihin tekemään juttua? Onko sopivaa salakuunnella nuoriso-ohjaajan ja nuoren keskustelua ja julkaista se? Onko sopivaa tunkeutua kameran kanssa muistotilaisuuteen kirkkoon?"

http://www.jokela-adressi.fi/

Posted by: make at 18.11.07 21:48