« Blogilista ja Sanoma Digital | Main | Joko kansalaisviihde uhkaa isoa mediaa? »

marraskuu 28, 2007

"Digipaperi" yrittää taas

Ernst Poulsen arvioi Poynterissa tanskalaisen Jutland Postin ja Microsoftin kokoon käärimää JP2-hanketta.

Kyseessä on MS:n alustaan pohjautuva digilehtiformaatti, jota muiden muassa myös New York Times käyttää. Tilaajien/käyttäjien täytyy asentaa omalle koneelleen erillinen lukuohjelma (käyttöjärjestelmävaihtoehdot Windows XP tai Vista, yllättäen).

Näitä juttuja lukiessani tunnen itseni aina tyhmäksi. Että miksi ollaan taas keksimässä pyörää uudelleen? Ja vielä kallista ja käyttäjille epämiellyttävää pyörää. Kuten Poulsen kirjoituksessaan summaa: käyttäjät eivät tilaa, maksa ja asenna erillisiä ohjelmia ja opettele uudenlaista käyttöliittymää vain saadakseen uutisia. Ilmaisia vaihtoehtoja on liikaa.

Kustantajat lapioivat rahaa näihin digilehtihäkkyröihin mitä ilmeisimmin paniikissa ja siinä toivossa, että paperilehtien fyysisiin kopioihin pohjautuva bisnesmalli saataisiin jollain ilveellä siirretyksi bittimaailmaan. Tämä voisi ehkä onnistua jollain rajatulla kielialueella (köh) niin, että kustantajat päättäisivät yhdessä tuumin olla tekemättä mainosrahoitteisesti (uutis)tarjontaa webiin. Tällaisen kartellin särkemiseen ei tietenkään tarvita kuin se yksi häirikkö, joka päättää toisin.

Mutta sitten. Amazonin Kindle näyttäisi ainakin alkuvaiheessaan lyövän korvalle väitettä printtimallin soveltumattomuudesta digimaailmaan. Okei, kyse on eri tuotteesta eli digitaalisesta kirjasta. Ilmaista kirjatarjontaa verkossa toki on, mutta kirja on eri tuote kuin uutinen: ei ole väliä sillä, luenko STT:n uutisia HS:n vai IL:n saitilta, mutta luen mielummin Richard North Pattersonia kuin Tom Clancya, nykyään. Kirjasta myös ollaan valmiita maksamaan, edelleen.

Kindlen suhteellisen positiivinen vastaanotto antaisi ymmärtää, että painetun sanan korvaaminen digiversiolla ei ole lähtökohtaisesti tuhoon tuomittu yritys. Riippuu tuotteesta ja ympäristöstä. Itse en ainakaan keksi sellaista sanoma- tai aikakauslehteä, jonka arvo kohoaisi kirjan tasolle tässä mielessä.

Posted by Kari at 28.11.07 12:18

Comments

"Käytkö Kindlestössä lainaamassa uusimman Clancyn mulle?"

Kindleä ei myöskään saa hukata ruuhkabussiin tai lainattua kaverille. But I guess that's where the business is?

Posted by: Sampsa Koskenalho at 28.11.07 13:40

Viisi tai kuusi Kindleä pystyy bundlaamaan niin, että niillä voi lukea samoja kirjoja jopa samaan aikaan.

Okei, eihän se ole sama asia kuin kirjan vapaa lainaaminen (puhumattakaan divariin viemisestä), mutta jollakinhan Clancyn ja Bezoksen Jeffinkin tosiaan on elettävä.

Posted by: Kari Haakana at 28.11.07 13:57

Käytin tässä hyvää PC-pohjaista tablettiläppäriä (joku missä oli Wacomin kosketusnäyttö ja hintaa 2k euroa), niin minusta tuli kerrasta eKirja uskovainen. Kun tehoa ja resoluutiota oli tarpeeksi, sekä vekotin on tarpeeksi kevyt sylissä pidettäväksi, niin kyllä siitä mielellään uutisia sohvalla luki (tai miksei myös aamiaispöydässä. jos sen päälle uskaltaisi kaataa kahvit).

Ei tuollakaan vielä mitään National Geographicia korvannut, mutta helposti kuitenkin sanomalehden, jonka laatu on vähän niin ja näin. Vielä kun samassa paketissa on online päivitettävyys, sekä ääni ja video tarvittaessa niin kyllä siitä lukeminen käyttökokemuksena ihan täyspäisesti kilpaili paperilehden kanssa.

Posted by: Zache at 28.11.07 14:17

Minulle on tuostan Kindlen vastaanotosta näänyt hieman erilainen mielikuva. Lähinnä sen älyvapaan hinnoittelun vuoksi (omien tiedostojen ja blogien lukeminen laitteella maksaa ekstraa).

Posted by: erkka at 28.11.07 14:30

Olen yrittänyt tsekkailla reaktioita ihmisiltä, joilla on a) kokemusta sähköisestä julkaisemisesta b) käyttökokemusta Kindlestä. Kts. esim.

http://www.michaelhyatt.com/fromwhereisit/2007/11/kindle-first-im.html
http://www.newsweek.com/id/71251
http://www.engadget.com/2007/11/27/switched-on-rainforest-fire-part-1/

Noista ainakin saa varovaisen positiivisen kuvan. Pelkästään speksien lukeminen johtaa harhaan. Speksien perusteella esim. Ipod on vain naurettavan kallis mp3-soitin omituisen tuntuisella käyttöliittymällä.

Posted by: Kari Haakana at 28.11.07 14:54

John Gruber, joka on minusta yleensä ottaen oikeassa, on kirjoittanut Kindlestä ahkerasti. Hän kommentoi, että systeemi on juuri niin suljettu kuin millaiseksi tietämättömät väittävät iPod-ekosysteemiä: palveluun on saatavilla sisältöä vai yhdestä paikasta (vrt. iPod, johon käyttäjä voi ripata kaiken ennestään omistamansa musiikin) käyttäjällä ole mitään mahdollisuutta siirtää ostamaansa sisältöä muissa järjestelmissä toimivaan muotoon (vrt. iTunes-store, jonka kappaleet voi sentään polttaa cd-levylle).

"So the Kindle proposition is this: You pay for downloadable books that can’t be printed, can’t be shared, and can’t be displayed on any device other than Amazon’s own $400 reader — and whether they’re readable at all in the future is solely at Amazon’s discretion. That’s no way to build a library."

http://daringfireball.net/2007/11/dum

Sinänsä minusta on kiinnostavaa ja tervetullutta, että laite toimii yksinään ilman tietokoneen kanssa taistelua.

Tuossa vielä kiinnostava katsaus laitteen muotoilun älyttömyyteen.

http://well.thsy.org/2007/11/bookishness.html

Posted by: PA at 28.11.07 15:20

Kari:
"Riippuu tuotteesta ja ympäristöstä. Itse en ainakaan keksi sellaista sanoma- tai aikakauslehteä, jonka arvo kohoaisi kirjan tasolle tässä mielessä."
Hmmmmm ... kalleimmassa heatset-painatuksessa, mm. kodinsisustus-, viini- ja ruokajulkaisut ovat lähes kuin esineitä, joiden printtiä vastaavaa teräväpiirtoa kuvan esittämisessä saadaan vielä odottaa - mutta ennen muuta ne ovat statussymboleja, viiteryhmään kuulumiseen merkkejä.

ja taas - ajattelin juuri yhtä artikkelia lukiessani - uudet aikuissukupolvet tuskin tulevat tilamaan kalliita, kotiin kannettuja sanomalehtiä, joissa on eilisiä uutisia, ja jaaritteluja.

Tämä näkyy kassoissa kun uskolliset tilaajat menevät maanpoveen; sitä tapahtuu joka päivä, joka päivä siis päättyy tilauksia lopullisesti.

Posted by: -rh at 28.11.07 15:53

Sori linkkispämmi, mutta Joy of Techillä on näköjään lystikäs näkemys asiaan: http://www.geekculture.com/joyoftech/joyarchives/1036.html

Posted by: PA at 28.11.07 16:16

PA: "palveluun on saatavilla sisältöä vai yhdestä paikasta".

Tuo ei tarkkaan ottaen ihan pidä paikkaansa, sillä laitteeseen voi siirtää omia dokumenttejaan esim. .txt- tai .mobi-muodossa, kts. http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=200140600

Eli muualta tuotua sisältöä voi siis ripata Kindleen vähän samalla idiksellä kuin cd-levyn sisältöä Ipodiin.

Posted by: Kari Haakana at 28.11.07 16:23

Minulta meni tuo siirtomahdollisuus (ja maksullisuus) aluksi ohi. Mutta silti: vaikka kaikki digitaaliset kirjansa voi tuoda laitteeseen, ihmisillä on vanhastaan jonkin verran vähemmän kirjoja digitaalisessa muodossa kuin musiikkia. Kirjoen rippaaminen skannerilla ja tekstintunnistusohjelmalla kuulostaa hieman vaivalloiselta...

Delicious Libraryn ja sen sellaisten ohjelmien käyttäjillä lienee tarkka tietokanta kirjahyllystään tietokoneella. Olisi hienoa, jos voisi hankkia kätevästi sähköiset versiot omistamistaan kirjoista.

[Kaikki syyni ovat tekosyitä. Minun kannaltani oleellisin ongelma laitteessa on, että se on niin luokattoman ruma.]

Posted by: PA at 28.11.07 22:01

Ruma? Minusta se näyttää siltä kuin se olisi Applen tekemä. Onko se sitten rumaa? Neutraalia, lähinnä, minulle.

Ja tietenkin digikirjoja on nykyisellään vähän. Tilanne lienee nyt sama kuin silloin, kun vinyylistä siirryttiin cd:hen musiikin jakelussa. On vaikea kuvitella, että joku kävisi skannaamaan paperikirjojaan saadakseen ne tälle laitteelle. OTOH, olihan Jenkeissä (vai onko vieläkin?) palveluja, joissa saatoi rippauttaa cd:nsä Ipodiinsa. Kirjanrippauspalvelu, siinäpä liikeidea.

Posted by: Kari Haakana at 29.11.07 10:51

Niinno, makuasioista ei voi kuin kiistellä. Minusta sen muoto on epämääräinen ja vaikutelma heppoisen muovinen (tuossa aiemmin laittamassani linkissä hyviä pointteja muotoilusta). Paha toki sanoa, kun en ole päässyt koskemaan.

Tuo vinyylipointti oli hyvä. Tässä ollaan ikään kuin hyppäämässä suoraan vinyylilevyistä itunesiin ilman cd-vaihetta, joten ainakaan musiikista ei saada suoraa vertailukohtaa. Saataisiinkohan jostain muualta?

[Eipä sillä, minun on vaikeaa uskoa myöskään iPod HiFiä ja uutta nanoa Applen tekemiksi...]

Posted by: PA at 29.11.07 11:54

Teitä odottaa haaste Pinserissä.

Posted by: samik at 01.12.07 22:01

Kari,

Juttelin juuri viime viikolla duunikaverin kanssa aiheesta ja tulimme lopputulokseen, että Kindle näyttää Applen tuotteelta vuodelta 1984. Sen olisi muotoilun puolesta voinut sijoittaa alkuperäisen Macintoshin lisälaitteeksi. Ja kyllä se on ruma. Vaikka retroilua nyt harrastetaankin, niin olisi luullut Amazonin palkanneen vähän enemmän näkemyksellisen muotoilijan suunnittelemaan laitteelle kunnollinen ulkoasu.

Mutta nämä ovat näitä makuasioita, joista ei voi kuin kiistellä. Ei niissä ole tosiasioihin verrattavia maksiimeja.

Posted by: Schizo-Janne at 02.12.07 03:06