« Miten pitää korjata? | Main | Uusi Suomi ei ole ihan huono »

lokakuu 08, 2007

Yhy yhy, Wikipedia tuhoaa sivistyksen

Internetin ikiaikaisen viisauden mukaan peikkoa ei pidä syöttää.

Mutta entäpä jos Timo Hämäläisen lauantain Helsingin Sanomissa julkaistu tietosanakirjamielenhäiriö ei olekaan provokaatio? Entäpä jos Hämäläinen on tosissaan kirjoittaessaan että

...kun muistelee esimerkiksi Uuden tietosanakirjan, Ison tietosanakirjan ja Spectrumin avustajia, monista on tullut alansa ansioituneita kirjoittajia, opettajia, tutkijoita tai ammattinsa osaavia kustantajia. Tietosanakirjojen katoamisen myötä häviää myös tämä kirjoittajakoulu.

ja

Ensyklopedinen ilo on kuitenkin häviämässä. Verkon Wikipedia yksinkertaisuudessaan ja helppoudessaan ja epäluotettavuudessaan hakkaa oikeat tietosanakirjat.

Siis: ensyklopedisen ilmaisun ja lukemisen demokratisoituminen Wikipedian myötä hävittää ensyklopedisen ilon. Samalla ensyklopedinen ilo levitessään ja yleistyessään paradoksaalisesti estää uusia kirjoittajia kouluttautumasta kirjoittajiksi, opettajiksi, tutkijoiksi ja ammattinsa osaaviksi kustantajiksi. Jotenkin koulu häviää siirtyessään kenen tahansa käytäväksi. Vähän samalla tavalla kuin yleinen oppivelvollisuus tuhosi koulun päästäessään kaikenlaisen roskaväen oppimaan asioita, niinkö?

Vai ymmärsinkö nyt ensyklopedisen ilon jotenkin väärin?

Posted by Kari at 08.10.07 13:42

Comments

Taisit valitettavasti ymmärtää sen ihan oikein. No, ei tuossa onneksi ole kyse muusta kuin klassisesta "Wanhat Pierut Poraa Wanhojen Hyvien Aikojen Perään" -aivopierusta. Vrt. vanhat lehtikuvaajat itkevät digikameroiden yleistymisestä.

Posted by: Janne Jääskeläinen at 08.10.07 14:05

Hö, minä kun luulin että se Timo Hämäläisen kirjoitus oli vain osa tätä Hesarin viihteellistymiskehitystä, jossa Nightwish tai Lordi on joka toisen kulttuuri-C:n kannessa.

Posted by: Timo Riitamaa at 08.10.07 15:48

Minustakin lähinnä säälittävä ilmaus ja valittaa vielä "helposta" käytettävyydestä, mikä on osoitus elitismistä. Valitettavasti Wikipedian epäluotettavuudessa (puolittaisuus ja puolueellisuus ja harrastelijamainen lähdekritiikki) verrattuna painettuun tietosanakirjaan hän on oikeassa. Wiki pettää päätehtävässään. Silloin välineen demokraattisuus on pelkkää, ööh, paperia.

Posted by: harri at 10.10.07 14:33

Ensyklopedinen ilo on sitä ettei tarvitse käyttäjätunnusta jokaisen paskalinkin katsomiseen, kuten tuohon HS:n "tietosanakirjamielenhäiriö" linkkiin... Huono viite!

Posted by: John Smith at 16.10.07 13:59

Johnny, en valitettavasti voi mitään HS:n arkistokäytännölle.

Posted by: Kari Haakana at 17.10.07 15:01

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)