« Yhy yhy, Wikipedia tuhoaa sivistyksen | Main | Täytä velvollisuutesi (tai koiralle käy huonosti) »

lokakuu 10, 2007

Uusi Suomi ei ole ihan huono

Jaikujaikujaiku!

Noin, se asia hoidettu. Sitten muihin aiheisiin. Uusi Suomi 2.0 starttasi tänään. En halua kehua itseäni, mutta veikkailuni palvelun ideasta ja toteutuksesta osuivat aika hyvin oikeaan: kyseessä on suomalainen versio Huffington Postista.

Peruskaura tulee STT:ltä. Sitä ryyditetään omilla uutisilla ja erityisesti bloggaajilla, jotka saattavat jopa skuupata, kuten Jari Tervo tänään.

Tässä kohtaa ei oikeastaan vielä voi sanoa, ovatko Uuden Suomen bloggaajat enemmänkin vanhan polven kolumnisteja. Toistaiseksi US:n bloggaajista vain Jukka Relander on ehtinyt osallistumaan kirjoituksestaan syntyneeseen keskusteluun. Eihän tässä nyt tietenkään ole vielä kulunut päivääkään, mutta kyseessä on juuri se päivä.

Rakenteellisesti saitissa on joitain hankaluuksia. Uutisten järjestys "Kaikki uutiset" -sivulla on hämärä. Ilmeisesti kyseessä on toimituksen oma näkemys uutisten tärkeysjärjestyksestä, sillä aikajärjestyksessä uutiset eivät ole. Aikajärjestyksessä etenevä uutislista löytyy sivun pohjalta, osastoihin jaettuna.

Kaikki blogit -sivu ei listaa kaikkia blogeja. Talous- ja työelämä-osioiden bloggaajat näyttävät ainakin puuttuvan kokoomasivulta, jostain syystä. Lienee tahaton moka.

Uutiset tai ainakin osa niistä näyttää siirtyvän jonkin ajan kuluttua julkaisemisesta "arkistoon". Arkiston lukeminen edellyttää rekisteröitymistä. Omituista. Olisiko joku STT-diilistä johtuva asia? Mitään muuta syytä on vaikea keksiä.

Leiska on... no, aika 1.0. Uutiset ovat yleisesti ottaen kuvattomia. Mainosten suhteen on otettu aika reipas linja: mm. muissa palveluissa suht vähällä käytöllä olevat jättiboksit ovat ahkerassa käytössä saitilla. Saapa nähdä, milloin niistä aletaan vinkua.

Eli: mitä uutta? No... aika vähän, vielä. Uutta tulee, jos on tullakseen, omien uutisten ja bloggaajien kautta. Jotenkin olin toivonut, että STT:n tarjonnan tilalle olisi keksitty jotain muuta, sitä kamaa kun tulee jo joka tuutista. Toisaalta vaihtoehdot ovat aika vähissä.

Posted by Kari at 10.10.07 19:15

Comments

Uuden Uuden Suomen värit ovat aivan hirveitä. Varsinkin globaalin navin roll-over on aivan käsittämätön värivalinta. Kuin suoraan jostain yksityishenkilön kotisivulta vuodelta -98. Ja mitä hemmettiä ne punaiset pystyviivat tekevät sinisellä taustalla? Leiskan on tainnut tehdä, joku värisokea tai muuten vaan tyylitajon taukki.

Onneksi sitä hemmetin table-taittoa ei ole näköpiirissä.

Sisällöstä en sano mitään, mutta toi Heinäluoma-skuuppailu vähän hymyillytti.

Posted by: Schizo-Janne at 10.10.07 20:20

No, mä en tosta visusta uskalla paljoa sanoa, kun ei oikein ole ammattitaitoa tai näkemystä.

CMS on kuulemma Drupal, mutta sillä on kyllä tehty mielestäni parempaakin jälkeä, mm. The Onion ja Information.dk.

Posted by: Kari Haakana at 10.10.07 20:37

Kiitos Kari nopeasta korjauksestasi blogitekstini informaatiosisältöön.

Posted by: Sedis at 10.10.07 21:04

Ainakin siellä on kaikki hakemistot nimetty samoin kuin Drupal-systeemeissä.

Posted by: Jaakko Kuivalainen at 10.10.07 21:05

On se näköjään listattu Drupalin foorumillakin Drupal-tuotteeksi, http://drupal.org/node/182244.

Posted by: Kari Haakana at 10.10.07 21:25

Liian isoja otsikoita ja kuvia. Tai ei ehkä olisi niin paha, jos täyttäisi koko ruudun sivusuuntaan.
On se kuitenkin selkeämpi kuin DigiToady.

Uutinen vanhenee yhdeksässä tunnissa?
Kenen nuo kuvittelevat tuota lukevan, jos pitää monta kertaa vuorokaudessa katsoa, olisiko jotain mielenkiintoista. Muutenhan voi missata jotain.
Vanhentunutta uutista oli kuitenkin päivitetty 20:19.

Posted by: Jeps at 10.10.07 21:45

Drupal on kerännyt mainetta juuri yhteisö-CMS:änä aika lailla. Olettaisin että tämä lienee taustalla siihen miksi uusisuomi on siihen päätynyt.

Visun kankeutta en kyllä pysty yhdistämään mitenkään käytettävään CMS:aan. Kyse on enemmän osaamattomuudesta/kokemattomuudesta sen hallintajärjestelmän kanssa. Osaamista jos löytyy riittävästi, niin ulkoasu taipuu mihin vain. Tekninen kauneus ehkä kärsii vähän, mutta ulkoasu kyllä taipuu jos AD vain osaa.

Posted by: PerttuT at 10.10.07 21:51

RSS-feedit puuttuvat (todella web 2.0!), joten luulen, että ainakin itseltä jää blogien seuranta satunnaiseksi. Jos ei ole syötettä lukijassa, niin lukeminen jää pakolta harvemmaksi. Blogeja ei ole myöskään mitenkään nimetty tai kuvattu mihinkän blogeissa keskitytään. Jotenkin hämäävää, kun ei tiedä mikä on blogin "scope".

Terveys ja tiede ovat aihealueita, jotka suomalaisesta mediakentästä puuttuvat. Ylellä on jotain mutta muut eivät suuremmin näitä alueita käsittely verrattuna ulkomaisiin palveluihin. Tässä olisi Uusisuomi.fi:lla saumaa.

Posted by: Juha at 10.10.07 22:00

Kyllä minulla RSS:t näkyvät. Niissä oli jotain häikkää ilmeisesti aamupäivällä. Kts. http://www.uusisuomi.fi/uutiset-rss/. Tuon alta sitten löytyy jokaisen osaston oma feedi.

Posted by: Kari Haakana at 10.10.07 22:06

Etusivun headin mukaan on tällaista tarjolla:

Uusisuomi.fi uutispalvelu
http://www.uusisuomis.fi/uutiset-rss
Uusisuomi.fi - Kotimaa
http://www.uusisuomi.fi/uutiset-rss
Uusisuomi.fi - Ulkomaat
http://www.uusisuomi.fi/uutiset-rss/2
Uusisuomi.fi - Kulttuuri
http://www.uusisuomi.fi/uutiset-rss/4
Uusisuomi.fi - Raha
http://www.uusisuomi.fi/uutiset-rss/6
Uusisuomi.fi - Työelämä
http://www.uusisuomi.fi/uutiset-rss/22
Uusisuomi.fi - Vapaalla
http://www.uusisuomi.fi/uutiset-rss/7
Uusisuomi.fi - Blogit
http://www.uusisuomi.fi/blog/feed

Ja blogikohtainen feedikin on saatu liveksi, esim. Jukka Relanderin blogi: http://www.uusisuomi.fi/blog/28/feed

Posted by: Jaakko Kuivalainen at 10.10.07 23:23

Mutta pitää kyllä sanoa, että nuo headerin leijuvat naamat hieman pelottavat. Erityisesti se kohta animaatiosta, kun Tervo ilmestyy Helsingin ylle.

Posted by: Jaakko Kuivalainen at 10.10.07 23:26

Joo, nyt minullakin alkoivat feedit näkymään. Aiemmin illalla ei kyllä vielä mitään näkynyt, kun yritin etsiä.

Posted by: Juha at 10.10.07 23:32

On se Drupal: http://www.uusisuomi.fi/admin

Sivulta muuten löytyy aggregointiin viittaava linkki: http://www.uusisuomi.fi/uutisimuri

Posted by: Jaakko Kuivalainen at 10.10.07 23:51

Kuten kirjoitin täällä toukokuussa ( http://www.karihaakana.net/arkistot/2007/05/uusi_suomi_tosiaan.html ), Suomessa ei tarvittaisi kyllä jälleen yhtä uutta STT:n uutisten levittäjää. Mikä on Uusisuomi.fi:n lisäarvo tässä mediakenttään?

Tällä hetkellä on toisen uutispäivän pääjuttuna ollut jo aika pitkään Vesa Keskisen puheet eilisessä Ylen A-Plus-ohjelmassa. Toivottavasti sentään Ylen eilinen ohjelma ei ole internet-median pääjuttu kovin pitkään, varsinkin kun kyse ei edes oikeastaan ole uutisesta.

Keskinenhän voi haluta mitä vain, mutta jo ohjelmassa todettiin, että Ikea harkitsee lähinnä isompia paikkakuntia.

Kuvien puuttuminen häiritsee minuakin (aika monissa internet-uutismedioissa, ei vain US:ssa), mutta tänään näyttää löytyneen Keskisen kuva sentään juttuun.

Posted by: Tero Lehto at 11.10.07 10:24

Tuo uutisimuri näyttää nyt vain Arvopaperin otsikoita. Arvopaperi löytyy Usarin "mediayhteistyökumppanit" -listalta, samoin kuin pieni Urheiluviikko ja Moskova.info. Ehkäpä nuokin imuroidaan listalle jossain vaiheesa.

Posted by: Kari Haakana at 11.10.07 11:06

Kaipasin tuota (lehteä). mutta nyt se muinaisen maailman pikku militäärisymboleineen näyttää vain yhdeltä kalkkiskotisivulta - stt-feedillä ja muka-rennoilla blogeilla ryyditetty..

Ei mulla ehkä nappaa. ...

Mutta ihan hyvä, että se on.

Posted by: Roh at 14.10.07 19:00

Nyt ne vielä itkettelevät siellä.

Posted by: Mediakenttä at 24.10.07 15:42

Nyt ne vielä itkettelevät siellä.

Posted by: Mediakenttä at 24.10.07 15:46

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)