« Mitä Mediapäiville? | Main | Talouslehtien myllerrys jatkuu »

lokakuu 25, 2007

Tekisitkö sinä näillä kaluilla työsi?

Nokia ja Reuters ovat panneet kokoon työkalupakin mobiilitoimittajalle. Työkaluja on kokeiltu Reutersin pilottiprojektissa.

Huomatkaa: ei tietokonetta. Homman keskiössä on Nokian N95-puhelin, jolla juttuja kuvataan, äänitetään, kirjoitetaan ja lähetetään toimitukseen/julkaisujärjestelmään. Lisäksi pakkaukseen kuuluu jalusta, Bluetooth-yhteydellä toimiva näppäimistö, ulkoinen mikrofoni ja lisävirtalaite.

No mitä näillä sitten saa aikaiseksi?

Esimerkkijutut ovat aika raakoja videoita, ei siis ihmeemmin editointia. Toimivat tietysti esimerkkeinä sinänsä, mutta esimerkiksi useampia haastatteluja sisältävä uutisvideo edellyttäisi leikkaamista ja koostamista, jota kokemukseni mukaan kännyllä on aika tuskaista hommaa.

Paketissa mukana oleva näppäimistö on kauniisti sanottuna... no sitä ei voi sanoa kauniisti. Se on oman kokeiluni perusteella heiveröinen ja onneton härö, jollaista kenenkään ei pitäisi käyttää. Elinajanodote kenttäolosuhteissa on muutama vuorokausi.

Ulkoinen mikrofoni on hyvä, mutta kuvaavaa on, että sen liittäminen N95:een "vaati Nokian tätä projektia varten tekemän sovittimen". Sheesh. Saakohan niitä sovittimia Noksun Aleksanterinkadun kaupasta?

Lisävirtalaite... ok. Toisessa käytetyistä malleista oli jopa aurinkopaneeli.

Eli siis: mobiilipakkauksen tekeminen toimittajalle vaatii erityisosaamista ja erityissuhteen Nokian kanssa.

Luulen, että ihan oikeasti tuotantokäyttöön toimittaja tarvitsee edelleen tietokoneen. Koneen ei tarvitse olla kummoinen, lähes mikä tahansa kannettava pc riittää.

Posted by Kari at 25.10.07 09:10

Comments

Entä miten olisi aikojen alussa käytössä olleet Psionit. Mulla oli vitossarjalainen ja se oli aika liki PC:tä, nykyaikaistettuna se vastaisi varmaankin pöytäkonetta teholtaan.

Posted by: Nikke at 25.10.07 10:09

Minusta tuo koko projekti haiskahtaa. Olen koettanut mobiiliraportointia kännykällä ja mobiiliraportointia kannettavan kanssa.
Se parin kilon lisäpaino ja macin avaaminen tuottaa oikeaa editointia ja parempaa raportointia ehkä vain vartin viivellä kännykkään verrattuna. Tekninen laatu on sitten paljon, paljon parempaa. Tuossa projektissa on jotain mitä en tajua.

Posted by: medis at 25.10.07 10:41

Minulle ainakin on ollut kännykästä apua työkeikoilla. Nokia N95:lla otin pariinkin otteeseen uutiskuvat, jos kamera oli unohtunut, akku loppui tai kuvaustarve tuli yllättäen. Eivät ne kuvat ainakaan tavallisesti ottamiani huonompia olleet, kun kelpasivat lehteenkin.

Toiseksi mahdollisuus tallentaa puhelut N95:ssä on todella hyvä. Siihen saa ainakin tunnin haastattelun. Aiemmissa S60-malleissa on tarvinnut erillissoftaa.

Olen myös taltioinut parit haastattelut ulkoisen mikin kautta ja tässäkin N95 toimii, jos taustahälinää ei ole paljon. Ulkokäytössä pitäisi olla tosiaan jo lisälaitteita.

Mitä tulee videoeditointiin, siihen eivät riitä myöskään työkannettavani (HP Compaq nc6400) tehot kohtuudella, eivätkä myöskään taitoni, joten tällaista tarvetta en näe.

Sellaisen editoinnin pystyy N95:lla tekemään suht nopeasti, että rajaa osan videosta alku- tai loppupäästä pois.

Mitä tulee tuohon yhteistyöhön muuten, kyseessä on Nokia Research Centerin ja Reutersin pilottihankkeesta ymmärtääkseni. Ei siinä tietääkseni sanotakaan, että kyse olisi valmiista tuotteesta. On hyvä, että asioita tutkitaan. Siihen viittaa yksikkö Research Center.

Tuota systeemiä esiteltiin Nokian tapahtumassa Oulussa tiistaina, mutta sitä en ehtinyt kokeilla, kun demoja oli aika monta.

Posted by: Tero Lehto at 26.10.07 08:47

Tero, ei ole puhettakaan siitä etteikö kännykästä olisi apua. Tässä onkin kyse siitä, voiko kännykän ympärille rakentaa sellaisen paketin, että tietokonetta ei esimerkiksi viikon työkeikalla tarvita lainkaan.

Nähdäkseni ei voi, vielä. Ainakaan tuo demo noilla kilkkeillä ei minua vakuuta.

Posted by: Kari Haakana at 26.10.07 09:05

Kari, oletko siis päässyt jossakin kokeilemaan tuota laitetta? Millainen näppis? Saako satelliittipuhelinyhteyden? Jos ei saa, niin ei se silloin toimi juuri niissä maailman perslävissä, joissa sitä eniten tarvitsisi.

Eikö hankkeessa ole suomalaisia mediataloja mukana Nokian kumppanina?

Posted by: Pasi K. at 26.10.07 11:09

Pasi, en ole kokeillut siis tuota pakettia, pelkästään näppistä. Näppis on ihan kauhea, ei kelpaa normaaliin työntekon.

Paketin osat ovat sinänsä standardikamaa. Satelliittipuhelin pitää olla erikseen.

Nokia lienee etsinyt tässä tapauksessa mahdollisimman näkyvää kansainvälistä mediataloa. Reuters menee tällaisessa aika kevyesti suomalaisten talojen ohi.

Posted by: Kari Haakana at 26.10.07 11:30

Kari, tarkoitukseni oli viestiä, että Nokialla on aika paljon tarjottavaa toimittajien työvälineiksi, vaikken minäkään vielä usko siihen, että kannettavan pc:n voisi korvata.

Aika paljon kuitenkin voi tehdä mobiililaitteilla enemmän kuin toimittajat yleisesti osaavat. Esmes haastatteluiden automaattinen tallentaminen muistikortille on sangen kätevää.

Tosin yhden lehtijutun kirjoitin lentokoneessa aikoinaan Nokia 9500:lla, koska se oli pahasti deadlinesta myöhässä ja koneessa oli aikaa.

Tuo Nokian BT-näppäimistö on minustakin paskalaatuinen. Se on heiluva, heiveröinen ja tuntuu halvalta. Silti maksoi ainakin aikoinaan yli 100 euroa, mutta hinta lienee sittemmin laskenut. Luulisi, että tuohon hintaan saisi jo laatua.

Tässä tuotteessa laatua ei ole edes yritetty tehdä, vaan luotettu tuotemerkin voimaan.

Posted by: Tero Lehto at 26.10.07 12:10