« Sukupolvikuilu? | Main | Kortteja ja pelejä »

lokakuu 04, 2007

Julkisen sanan tsaari

Jari Lindholm kurittaa Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan puheenjohtajan Jussi Nuortevan mielipidekirjoitusta tiistain Hesarissa. Lukekaa.

Lindholmin mielestä JSN:n varovaisen uudistuksen sijaan olisi ehkä järkevämpää korvata neuvosto "suoraselkäisellä ja kaikista tahoista riippumattomalla mediavaltuutetulla, jolla olisi kanttia ja katu-uskottavuutta käydä mätäpaiseiden kimppuun ihan itsekseen silläkin uhalla, että joku A-Studio piipittää jotain".

Hieno ajatus, joka tuskin toteutuu. JSN:n takana olevat tahot, varsinkin kustantajapuoli, tuskin tällaiseen toimintaan lähtee mukaan. Enkä ole ihan vakuuttunut tästä toimittajienkaan innostuksesta.

Lämpimästi kannatan myös Lindholmin lämmittämää vanhaa ajatusta lukija-asiamiehistä. Suomalaisista tiedotusvälineistä tällainen löytyy vain Keskisuomalaisesta. Lukija-asiamiesten puutetta voi pitää jonkinlaisena indikaattorina siitä, miten mediavaltuutettu-ehdotukseen suhtauduttaisiin, jos sellaista jostain suunnasta pöydälle tuotaisiin. Jos tiedotusvälineet eivät pysty edes lukija-asiamies -tasoiseen itsesääntelyyn, miten ne pystyisivät kannattamaan vielä rankempaa valtuutettu-mallia?

Posted by Kari at 04.10.07 14:38

Comments

Mutta tiijätkö mikä on hauskaa? Keskarin lukija-asiamies oli vuoteen 2005 - tadaa! - Kalevi Kivistö.

Posted by: OlliS at 04.10.07 20:39

Ai se luki tuossa linkatussa jutussa. Hö.

Posted by: OlliS at 04.10.07 20:40

Ei se ollut mikään oikea lukija-asiamies. Menkää mun blogimerkinnän linkistä New York Timesin public editorin sivuille niin ymmärrätte, mitä tarkoitan.

Posted by: Jari Lindholm at 04.10.07 21:11

Mediat tarvitsevat ehdottomasti lukija-asiamiehiä ja -naisia. Myös yritykset tarvitsevat asiakkaidensa edustajan. Vastuullisuus kunniaan.

En ole törmännyt tähän käsitteeseen aiemmin mutta diggasin NYT:in Hoytin toimenkuvasta. Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi... :-)

Posted by: Sampsa at 05.10.07 11:00

Minustakin julkisoasiamies on hyvä idea, http://dst.samizdat.info/2004/11/07/1771/

Posted by: OlliS at 05.10.07 13:02

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)