« JSN:n tulevaisuus ja toiset näkökulmat | Main | Korjaus JSN-tilaisuuden päivään »

lokakuu 22, 2007

Fanipoika avautuu

Radio Helsinki on voittanut jo neljännen kerran Vuoden radio -palkinnon Musiikki&Media-tapahtumassa. Lämpimät onnittelut.

Radio Helsinki on jo useamman vuoden ollut lähes ainoa radiokanava jota kuuntelen. Maaseudulla kuuntelen, useimmiten hampaat kirskuen, Radio Suomea. Hampaat kirskuvat musiikin vuoksi, sillä Radio Suomen ajankohtaistarjonta on aivan huippua. Välillä käyn myös Ylen Ykkösen puolella, jonka puheohjelmat ovat erinomaisia, mutta virret ja klassinen vingutus aiheuttavat sen, ettei minusta tule vakioasiakasta. Podcastejaan kuuntelen silloin tällöin.

Kun HS osti Radio Helsingin muutama vuosi sitten, olin enemmän kuin vähän peloissani. Pelko minulla ja monella muulla oli se, että Radio Helsingistä muodostuu HS:n Nyt-liitteen kaltainen tuskastuttava Juo viinaa -kohderyhmäkatiska. Onneksi näin ei ole käynyt, vaan kanava on edelleen hyvä.

Miksi se on hyvä? Ensinnäkin se on rento. Minulla on tunne, että ihan oikeasti olen ystävien seurassa kun kuuntelen radiota. Ja ystävät, ne eivät radiossa sinuttele minua, ihan noin alkajaisiksi. Lisäksi ystäväni eivät hymyile koko ajan. Ystäväni eivät mielistele minua ja ystävilläni on huumorintajua ja yleissivistys. Ystäväni ovat minua fiksumpia, mutta eivät ole ylimielisiä. Ystäväni voivat silloin tällöin huutaa päättömästi ja soittaa huonoa humpaa. Eli negaation kautta: ystäväni eivät työskentele Radio Novassa.

Vaan. Tuoreessa blogimerkinnässään HS:n Reetta Meriläinen kertoo Radio Helsingistä, että "Liiketoiminta edellyttää mestyäkseen kuulijamäärän kipuamista selvästi 100 000:n paremmalle puolelle". Lisäksi tämä yleisömäärä pitäisi kauhoa juuri pääkaupunkiseudulta eli merkittävästi kuuntelualuetta kasvattamatta.

Nyt taas vähän pelottaa. Toivon, että turhaan.

Kyllä kyllä: Radio Helsinki on osa Sanomawsoy:ta kuten työtä minulle tarjoileva Tietokone-lehtikin.

Posted by Kari at 22.10.07 12:16

Comments

Jalat suustani, täysin. Hyvä, olikin vähän liian kiire avautua tästä tänään.

Se oli merkillinen, jotenkin, se Meriläisen merkinnän rakenne. Ensin kehutaan, kuinka mikään ei ole muuttunut, vaikka kuinka aikanaan kauhisteltiin ja piruja lasitalon seinille maalailtiin, ja sitten lyödään kehiin prosentuaalisesti sellainen kuuntelijamäärän kasvatustavoite, ettei siihen ilman poppakonsteja päästä, vaikka loppukin Suomen nuoriso muuttaisi pääkaupunkiseudulle. Ei päästäisi, sillä se muuttava nuoriso ei nykyisen hyvän päälle ymmärtäisi, kun ovat NOVA:n, paikallisradioiden ja ehkä myös YleX:n vinoon kasvattamia.

Posted by: Veera at 22.10.07 13:18

Naulojen kantoihin! Pelkotiloja jotenkin oudolla tavalla lisää Radio Helsingin rakettimaisesti kasvanut näkyvyys Hesarin sivuilla.

Toivoisin kanavalle pikemminkin vähän enemmän lähetystehoja, sillä vähänkään huonommalla antennilla kuuluuvuus on heikko Helsingissäkin. No, Lauttasaaressa, mutta kuitenkin.

Tuo Karin (radio Novan) "lisäksi ystäväni eivät hymyile koko ajan" alkoi naurattaa, makaaberilla tavalla, mutta kuitenkin.

Posted by: Ville at 22.10.07 15:37

Joo, minulla RH katoaa kuuluvista mm. Aleksanterinkadun kuilussa ja Liisankadulla, ainakin Ipodin köpöradiolla ja vanhalla Sonyn mobiiliradiolla. Autoradio kyllä vörkkii.

Minulla on kovin vakavia ystäviä. Varmaan joku kontrastijuttu.

Posted by: Kari Haakana at 22.10.07 15:59

Veeralle kommentoisin vielä, että ikärasistisesti pelkään samaa. Jos tällainen vuotta vaille nelikymppinen tykkää kanavasta, niin kyllähän sen täytyy tarkoittaa sitä, että nuoriso ei voi tykätä. Eikö niin? Tai sitten on olemassa nuoriso, jolla on hyvin samankaltainen musiikkimaku kuin minulle. Sellainen ajatus se vasta pelottava onkin.

Posted by: Kari Haakana at 22.10.07 16:21

Onneksi Helsingissä on myös Bassoradio, joka on hiukan samanlainen kuin RH vielä nyt tai joskus alkuaikoina. Ehkä RH:n menestyksen siivittämänä näitä oikeita radioasemia putkahtelee enemmänkin.

Posted by: Julius at 23.10.07 09:39

Bassoradiota on muutamakin ihminen kehunut. Mutta sitten pitäisi jättää kaverit. Olen ilmeisesti läheisriippuvainen, kun en uskalla. Nämä ihmisethän tarvitsevat minua!

Posted by: Kari Haakana at 23.10.07 12:22

En ole radionkuuntelija, mutta RH:ssä on hienoa se, että sieltä tuleva musiikki on aina mielenkiintoista. En siis tosiaan läheskään aina pidä kappaleista tai edes musiikkityyleistä, mutta asemaa kuuntelee, koska se on mielenkiintoinen. Tarjonta on hienon laajaa ja yleissivistystä kasvattavaa. Se avartaa sfäärejä jopa tutun genren sisällä.
Klooniradioasemat taas lähinnä sulkevat koppiin ja sitä päätyy kuuntelemaan vain niitä puolenkymmentä "huippubiisiä", joita neljä suurta haluavat sinun kuuntelevan sillä viikolla.

Eiköhän HS vielä tuonkin pilaa. Kyllä se oikeasti vaihtoehtoinen otekin sieltä RH:stä vielä häipyy, kun lähdetään hakemaan niitä "synergiaetuja" (kaupunkitoimitus, musiikkilataamo, jne). Median keskittyminen on pahasta.

Posted by: Jeps at 23.10.07 22:13

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)