« Journalisti-lehti uusi sivunsa | Main | Vaikea uutinen »

syyskuu 18, 2007

KMT: hyvin menee mutta menköön

Kansallisen mediatutkimuksen luvut (PDF) on annettu julkisuuteen pureskeltaviksi. Purujälkiä ei kannata odotella.

Joka ikinen julkaisija ja päätoimittaja vakuuttaa, että luvut eivät ole yllätyksiä, varsinkaan jos ne ovat negatiivisia. Ne eivät myöskään ole ongelmia, sillä lehti on kannattava/kyseessä on normaali kausivaihtelu/mittausmenetelmä on muuttunut/viime vuonna oli kovin vähän jääkiekkoilijoiden ja missien häitä. Jos kaikki muu menee pieleen, voi aina korostaa, että paremmin tässä sentään menee kuin kilpailijalla.

No mitä tutkimus kertoo? Päivälehtien aikakauslehtimuotoiset liitteet ovat aivan erityisesti ottaneet takkiinsa. Merkittävää pudotusta on HS Kuukausiliitteellä, Nyt-liitteellä, IS:n Plus-liitteellä ja IL:n Viikonvaihde-liitteellä. Kaikki ovat menettäneet lähemmäs 100 000 lukijaa, IS jopa 161 000.

Toinen suuri menettäjäryhmä ovat suuret yleisaikakauslehdet. Seiska, ET, Apu ja Seura ovat kaikki edelleen yli 700 000 lukijan lehtiä, mutta lukijajoukosta on poistunut kymmeniä tuhansia, Avulta jopa 57 000 lukijaa.

Lukuja katsellessa kannattaa kuitenkin muistaa KMT:n tutkimusmetodi. Kyseessä on kyselytutkimus, jossa vastaajilta kysytään, mitä lehtiä he ovat lukeneet. Varsinaista lukemista ei siis mitenkään kontrolloida eikä sitä kai oikein voikaan kontrolloida. Tämä johtaa joiltakin osilta hassuihin tuloksiin: esimerkiksi Hyvä terveys- ja Terveys ja kauneus -lehdet ovat KMT:n mukaan lukijamääriltään lähes täsmälleen samat (473 000 ja 463 000 lukijaa), vaikka Hyvän terveyden levikki (136 000) on lähes kaksinkertainen Terveyteen ja kauneuteen (73 000) verrattuna. Itse en ainakaan muista, kumpi on kumpi. Epäilen, että puhelinhaastattelussa nämä kaksi menevät iloisesti sekaisin. Tai mikä niistä pihaa ja puutarhaa käsittelevistä lehdistä nyt on mikin?

Se tavallinen tarina: työnantajani on Sanoma Magazines, joka julkaisee mm. Hyvä terveys -lehteä. Emokonserni SanomaWSOY julkaisee Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia.

Posted by Kari at 18.09.07 12:19

Comments

Eikö se lie Kauneus & Terveys? Vai meneekö mulla kaikki kolme sekaisin, vaikka istun verrattomasti sinua paremmin ko. lehtien kohderyhmään? Muistini mukaan se ensimmäinen mainituista oli jälkimmäistä asiallisempi..

Posted by: Veera at 18.09.07 13:46

Eiku joo, Kauneus ja terveyshän se siis on. Mikä tavallaan todistaa pointin.

Posted by: Kari Haakana at 18.09.07 15:05

Miksi muuten Hesarin Kuukausiliite ja muut vastaavat menettävät lukijoitaan? Luulisi, että juuri tuollainen ajalla ja vaivalla tuotettu journalismi, jota luetaan ajan kanssa viihtymisen ja ehkä sivistymisenkin vuoksi, menestyisi.

Noita ei varmaan kukaan lue verkosta. Olen yrittänyt pari Kuukausiliitteen juttua lukea, mutta onhan se masokismiä.

Ehkä kyse on sitten siitä, että uutta mediatarjontaa vain tulee kovasti lisää, eikä kaikelle riitä aikaa.

Posted by: Tero Lehto at 18.09.07 17:50

Milloinhan kansallinen mediatutkimus uudistettaisiin vastaamaan nykyaikaa ja paljastamaan lehtien yhteinen todellinen eri lukijoiden määrä printissä ja netissä? Eivät lehdet ole enää pelkkiä printtimedioita.

Posted by: Matti at 19.09.07 21:51

Jotain liikettä tuohon suuntaan voisi ajatella olevan, kun tutkimuksen tiedotteessakin ihan erikseen sanotaan, että nettijulkaisuja ei mitattu.

Se, miten nettijulkaisujen vaikutus tällaisessa kyselytutkimuksessa ylipäätään on mahdollista ohittaa, on minulle mysteeri. Ihmiset vastaavat mieli- ja muistikuviensa pohjalta ja netti vaikuttaa niissä. En ole lukenut esim. Taloussanomien paperiversiota vuosiin, mutta nettiversiota selailen viikottain. Olenko nyt KMT-lukija vai en?

Posted by: Kari Haakana at 20.09.07 09:35

Hyvät matit ja karit

Ihmetellyt pitkään olen (kvartaali jos toinenkin) aivan samaa. Miksi mittaustapa on yhä pc:stä eli miksei tätä mainosmedioille elintärkeää ongelmaa avata ollenkaan edes alan erikoislehdissä.

Tämä on ollut about tiiu vuotta täysin pöydällä oleva mittausprobleemi ja trendi (etenkin paljon puunattu sanomalehtipaperiuskollisuuden väheneminen).

Ainoa "viisaus" mitä uusimman "mistä sust niinku tuntuu et selailet ainaski joskus" -tutkimuksen jäljiltä näkee on, että mutku alueellisen monopoolimme tuotot on kohallaan (eikä henk.kunnalle tartte siis maksaa kuin juomarahaindeksin mukaisii korotuksii kolmasti vuosikymmeneen).

Posted by: big mac at 20.09.07 12:40

bic mac, poistin pari tuplaa.

Posted by: Kari Haakana at 20.09.07 14:30

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)