« Pois bussista | Main | Herlin avaa jälleen »

syyskuu 03, 2007

Google kimppaan uutistoimistojen kanssa

Google alkaa julkaista News-palvelussaan originaalisisältöä, kertoo FT/MSNBC. Tavallaan. Kyseessä on uutistoimistomateriaali.

Diili menee näin: Google ei enää julkaise linkkiä lehtien ja muiden tiedotusvälineiden juttuihin silloin kun ne ovat AP:lta, Canadian Pressiltä, Press Associationilta ja AFP:ltä peräisin olevaa uutistoimistomateriaalia. Sen sijaan näiden neljän toimiston uutismateriaali julkaistaan Googlen toimesta. Sopimuksen hintaa ei ole kerrottu

Google Newsin käyttäjille tämän pitäisi tarkoittaa vähemmän tuplia. Lähes minkä tahansa uutisen yhteydessä sanasta sanaan sama AP:n uutinen, mahdollisesti hieman eri tavalla otsikoituna, on löytynyt kymmeniltä saiteilta.

Häviäjiä diilissä ovat tietenkin juuri ne saitit, joiden online-uutisten selkärangan muodostavat näiden toimistojen uutiset. Google News -linkkausten häviäminen pienentää lukijamääriä aivan varmasti. Mahtavatko valittaa asiasta?

Suomalaisia mediatoimijoita diili ei kosketa. Tilanne olisi eri, jos A) Google News toimisi Suomessa, suomeksi ja B) STT tekisi samanlaisen diilin Googlen kanssa. Google News Suomesta ei tuollaisen diilin jälkeen juuri linkkejä suomalaisiin yleisuutisia julkaiseviin saitteihin löytyisi, niin STT-vetoisia ne järjestään ovat.

Posted by Kari at 03.09.07 23:32

Comments

Minulle Google News on päivittäinen työkalu, ja kuvauksesi perusteella tämä tekee sen käytöstä helpompaa. Nyt tosiaan ei tarvitse kahlata 20 eri saitilta samaa tekstiä, ja on myös helpompaa kreditoida oikeaa lähdettä.

On muuten kiinnostavaa, että esmes Reuters jakaa itse juttujaan, ja niitä voi mikä tahansa web-uutismedia kreditoida halutessaan. Suomessa STT ei toimi noin.

Posted by: Tero Lehto at 04.09.07 00:35

Niin, noilla neljällä toimistolla ei ole omaa, kaikille avointa kuluttajasaittiaan. Toimintamalli on siis sikäli sama kuin STT:llä. Reutersillakaan omaa uutisaittia ei muistaakseni ollut pitkään aikaan.

Posted by: Kari Haakana at 04.09.07 05:41

Minä ainakaan en käytä Reutersia tosin kuluttajana, vaan ilmaismatkustajana.

Siksi toivoisinkin, että STT:llä olisi vastaava, että voisin käyttää heidänkin uutisiaan.

Posted by: Tero Lehto at 04.09.07 14:48

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)