« Herlin avaa jälleen | Main | Länsiraja Oderille? »

syyskuu 11, 2007

Ei naamoja

Kokeilin Facebookia joskus aikaa sitten, kun siitä jossain blogissa puhuttiin esimerkkinä uudenlaisista sosialistipalveluista. En oikein snaijannut.

Kokeilin uudestaan nyt, kun suomalaisbloggaajat liittyivät palveluun sankoin joukoin. En oikein snaijannut vieläkään.

Lopetin sitten tilini. Ajattelin perustella laajemminkin, mutta Veera teki jo työt puolestani.

EDIT: joku kaipaili lisäperusteita nyrpeydelläni. Lainaan itseäni edellä linkatun Veeran kirjoituksen kommentistani.

Minusta se perusongelma on siinä, että en näe hyötyä, siis minulle. Pelit ja sovellukset ei koukuta, ammatillista kulmaa en löydä. Kommunikoitiin ja itseilmaisuun hommeli ei tuo käyttämiini/kokeilemiini kaluihin (sähköposti, mese, irc, Usenet, blogit, flickr, jaiku…) selvää lisäarvoa. Vähän samalla tavalla kävi joskus Duuni.netin kanssa.

Posted by Kari at 11.09.07 10:17

Comments

Kävin eilen kurkkaamassa, joko oikea nimeni on päivittynyt tunnukseeni, ja niin vain minua tervehti valtava joukko kaiken maailman vampyyrihaasteita ja erilaisia ohjelmia, joita minun pitäisi asentaa eri puolille tietämättä, miksi.

Painelin ignore. Anteeksi nyt, kaikki, mutta hankin Windowsin, jos haluan asennella outoja juttuja ja ottaa kantaa asioihin, joita en ole pyytänyt.

Posted by: PA at 11.09.07 12:28

Hirviökutsuja satelee, mutta homaan itu jää minultakin saavuttamatta. Okei, ymmärrän toki periaatteen, mutta tuo olisi taas yksi paikka, jossa pitäis ylläpitää verkkoläsänoloa. Eikä oikein kovin houkutteleva sellainen

Vaikkei Facebook enää aivan suljettu alusta olekaan, niin ei sitä ihan avoimeksikaan voi sanoa. Se alkuperäinen "social networking platform" eli blogosfääri on edelleen monella tapaa mielekkäin.

Päätimme työkaverin kanssa panostaa ennemmin Faceballiin.

Posted by: Jere Majava at 11.09.07 22:00

Kiinnostavan tapaus Facebookista tekee sen, ettei juuri kukaan kirjoittanut siitä Suomessa ennen kuin Hesari teki siitä taannoin lauantain tai sunnuntain numerossaan ison jutun, jossa kerrottiin perustajan noususta yliopisto-opiskelijasta miljonääriksi.

Edelleen siis näyttää perinteinen media luovan puheenaiheet, mutta sitten perään sanotaan, ettei niitä mihinkään tarvita.

Kummasti myös nämä Web 2.0 -ajan yrittävät ovat kutsumassa perinteistä mediaa tiedotustilaisuuksiinsa, jossa sitten kehutaan, että nykyisin tieto leviää paremmin web-yhteisöissä.

Minäkin muistan lukeneeni ensin Flickristä, Youtubesta, Facebookista ja monista muista lehdistä tai ainakin ison uutistoimiston jutuista.

Posted by: Tero Lehto at 12.09.07 00:25

Suhteellisen vähäisen kokemukseni perusteella olen mieltänyt Facebookin jonkinlaiseksi meta-sosialistipalveluksi, siis kehyksiksi jonka puitteissa sitten voi näillä lisäosilla leikkiä niitä leikkejä joita varten on perinteisesti ollut omat sivunsa.

Siitä ei ole minusta mitään hyötyä.

Ehkä siinä tapauksessa, että vierastaa erillispalveluiden käyttöliittymien kirjoa, on jotenkin yksinkertaisempaa kun kaikki on saman katon alla ja suhteellisen yhdenmukaisesti toteutettua. Mutta semmoiset ihmisethän ne niitä kalkkiksia ovat, jotka eivät sen takia nettiä ymmärrä, että siellä on monenlaista erilaista.

Vaikka toisaalta sitten taas, luen minäkin päivityksiä Netvibesissa, joka riisuu web-sivut kaikesta yksilöllisestä ja esittää kaikkien sisällön yhdenmukaisella tavalla. Äskeistä argumenttia soveltaen joku voisi siihen sanoa, että tosimiehet lataavat kaikki suosikkisivunsa kirjanmerkeistä oikeasti web-selaimen välilehtiin erikseen aina kun haluavat tarkistaa päivitykset.

Posted by: Jani at 12.09.07 00:27

Tero: itse en muista lukeneeni mistään noista mainitsemistasi jutuista ensin perinteisistä välineistä vaan tyypillisesti blogeista. Tai sitten tekniikka-alan julkaisujen web-sivuilta (ovatko ne sitten perinteistä mediaa onkin vähän kinkkisempi kysymys).

Jani: Netvibes on sikälikin eri asia, että kaikki Netvibesia käyttävät puolitutut eivät yhtäkkiä plonksahda jonnekin palvelun sidebariin kertomaan, että ovat muuttaneet minut vampyyriksi tai haluavat minun testaavan, kuinka monta kertaa olen ollut sillai.

Posted by: Kari Haakana at 12.09.07 10:02

Tee hee hee: http://dst.jaiku.com/presence/9813921

Minä taidan kuitenkin jäädä Facebookiin, koska a) sinne saa tungettua syndikoituna sisällön muualta ja b) sitä käyttää osa sellaisista rl-tutuista, joita ei näissä nörteimmissä ympäristöissä näy.

Posted by: OlliS at 12.09.07 11:39

Hmm, mistä itse olen löytänyt Teron mainitsemat jutut.
- Flickrin löysin blogien sivupalkeista,
- Youtuben löysin kun, etsin korvikkeen Google Videolle silloin kun se vielä esitarkisti videot eikä mahdollistanut instant julkaisemista.
- Facebookista kuulin luultavasti blogeista tai slashdotista, mutta en noteerannut ennen kuin Tuhat sanaa siitä kirjoitti. En ole testannut sitä.

Eli kyllä meitsi ainakin noteeraa asiat netin kautta ensin ja sitten vasta perinteisestä mediasta. Tosin on isoliuta asioita, jotka ei ole riittävän kiinostavia vaikka niistä olisi kuullutkin, ennen kuin perinteinen media niistä mainitsee.

Posted by: Zache at 12.09.07 11:51

Kari, en tosiaan määritellyt käsitettä "perinteistä mediaa". Laskin siihen muutkin tiedotusvälineet kuin sanomalehdet.

Voi olla, ettei "perinteinen" ole lainkaan oikea ilmaisu, mutta tarkoitin siis ammattijournalistien tuottamaa sisältöä mediayhtiöissä.

Posted by: Tero Lehto at 12.09.07 22:42

Tero: joo, kyllä tällainen kama tulee minun tietooni muualta kuin toimittajilta. Tyypillisesti siis Diggistä, blogeista tms. Varmaan tämänkin voi vielä vääntää kotiin sillä, että tunnet yhden toimittajan, joka omistaa Googlen osakkeita.

Posted by: Kari Haakana at 12.09.07 23:16

Kyllähän minäkin esmes Diggiä seuraan, uutistoimittajan ystävä se.

Ehkä kyse onkin siitä, että olen saattanut nähdä näistä palveluista mainintoja eri lähteissä, mutta vasta kun riittävän merkittävä ja tärkeä taho noteeraa ne, ylittyy kynnys tarkistaa itse mistä on kyse.

Tai sitten on vain sattumaa, että Suomessa alkoi netissä Facebook-kohkaus juuri HS:n jutun jälkeen.

Posted by: Tero Lehto at 13.09.07 08:15

Facebook rulettaa, sieltä saa aina päivän huumoriannoksen kun joku uusi hupaisa applikaatio lähtee leviämään kaveriporukassa. Se on aika hyvin toteutettu niin, ettei siellä kuitenkaan tarvitse roikkua tekemässä mitään, notifikaatiot tulee sähköpostiin LinkedInin tyyliin ja ne voi ignoroidakin.

Mutta eihän sitä vakavasti pidä ottaa, sosiaalista viihdettä vaan.

Posted by: Kennu at 13.09.07 08:26

Kappas, minä en tiennyt, että Hesari on kirjoittanut jotain Facebookista. Ihmettelinkin, miksi siitä alettiin yhtäkkiä puhua Suomessa niin kovin.

En muista, mitä kautta kuulin kustakin palvelusta, mutta sen muistan, kuinka käytin ensi kertaa Googlea. Hesarissa oli juttu nettipäiväkirjoista, ja siinä mainittiin yhden lukiolaisemme kirjoittavan moista. Uteliaisuuksissani etsin Altavistalla hänen nimeään, mutten löytänyt mitään. Sitten muistin kuulleeni jostain Google-nimisestä hakukoneesta, ja sepä löysi tuon nettipäiväkirjan, joka oli tietenkin silkkaa haircuttia ja perin turha.

Posted by: PA at 13.09.07 14:09

Hmph. Ihan sallittua olla tykkäämättä - kuka näitä kaikkia jaksaa - mutta olisit voinut jättää sen profiilin sinne niin olisin voinut seurata esmes juuri sitä jaikuluasi sitä kautta. Minulle Jaiku ei toiminut kun siellä ei ollut ketään (muita) tuttuja. Voihan Facebookia säätää vaikka niin etteivät ihmiset töki ja komentele omassa sähköpostilaatikossa.
Onko näissä nyt sitten muka joku perustavanlaatuinen ero, Jaikussa ja Facebookissa?

Posted by: Anni at 18.09.07 04:40

Anni: tilaa se mun Jaiku-streami rss-lukijaan.

Eroa? No, Jaiku on aika selkeärajainen mikroblogi, jossa ihmisiä ei tarvitse kutsua "ystäviksi" ja jossa nämä ystävät eivät yhtäkkiä ryhdy puremaan persettä zombieina, kerro testanneensa itsestään jotain punasolujen määrää tms. yms. Siis hyvin omalla paikallaan pysyvä ja helposti kokoon taittuva juttu. Ainakin Naamakirjaan verrattuna.

Posted by: Kari Haakana at 18.09.07 18:07

No kontakti hyvä, tästähän voisi nipottaa pitempäänkin mutta sanon vaan että sisältönsä ja rajansa luo kyllä kukin itse (ei ole zombieita tai ninjoja näkynyt mitä nyt joku Haakana yritti häiriköidä). Ja onhan se nyt ihan sama mitä sen 'mun kaverit' -naamagallerian päällä lukee, eikö?

Ja enkä tilaa, miulla on selkeärajainen feed-valikoima, ei sinne mitkään mikrob(io)logit kuulu.

Posted by: Anni at 19.09.07 04:28

Pienempi vaiva yhdestä lisäfeedistä on kuin Facebookista, minusta. Mutta kukin tyylillään.

Posted by: Kari Haakana at 19.09.07 13:45

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)