« Vähemmän valkoista, enemmän graafeja | Main | Google kimppaan uutistoimistojen kanssa »

elokuu 31, 2007

Pois bussista

Huffington Post ja Jay Rosenin NewAssignment vääntävät yhdessä kansalaisjournalistista Off the bus -hanketta. Ideana on myllätä jenkkiläistä presidenttikampanjaraportointia toisenlaiseksi.

Hankkeen nimi, Off the bus, viittaa tietenkin amerikkalaiseen pressi- ja kampanjaperinteeseen. Puolueiden kandidaatit kiertävät (esi)vaalikampanjoissaan pitkin osavaltioita kampanjabusseissa, tai käytännössä niissä busseissa nykyään kai lähinnä kiertävät kampanjoiden työntekijät. Toimittajat sitten rypistelevät pikkutakkejaan samoissa busseissa ja "kertovat tunnelmista" ja ottavat vastaan huolellisesti suunniteltuja uutisvuotoja kampanjoiden tiedottajilta.

Hankkeen alaotsikko "Kampanjauutisia ihmisiltä, jotka eivät kuulu kerhoon" kertoo tästä bussihommasta paljon, sekin. Alaotsikon väite lavenettuna on, että suurten tiedotusvälineiden tähtitoimittajat ovat keskittyneet metsästämään saundbaitteja ehdokkailta ja näiden tiedottajilta - ja missaavat tämän takia sen varsinaisen kuhinan ja keskustelun, jota kampanjoissa käydään.

Tähän kuhinaan Off the bus siis tähtää. Projektiin värvätään vapaaehtoisia, jotka voivat blogata, ottaa osaa "joukkojournalismiin" (tämä on vähän hämärää, mutta tarkoittanee erilaisia tiedonkeruutalkoita) tai tarjota asiantuntemustaan jostakin erikoisalastaan. Mutta vapaasti vellovan härdellin sijaan kyseessä on projekti, jolla on johto. Johtajina toimivat Amanda Michel ja Zack Exley, jotka ovat toimineet John Kerryn, Tony Blairin ja Howard Deanin taannoisissa kampanjoissa, lähinnä niiden online-puolella.

Olisiko tässä nyt yksi malli omaa raportointia synnyttävälle kansalaisjournalismille, jolla Teppo on viime aikoina peräänkuuluttanut? Minusta olisi. Yksittäisten blogien sijasta perustetaan projekteja, joilla on selkeät tiedonkeruutavoitteet ja aiheet. Siis vähän ikään kuin... tehtäisiin tiedotusvälinettä?

Posted by Kari at 31.08.07 14:45

Comments

Kuinkahan kauan menee, että tällaisiin projekteihin osallistuvat bloggaajat saavat itse kutsun bussiin kuuntelemaan saundbaitteja...

Posted by: Otto Utti at 31.08.07 19:43

Jos hommat hoitaa hyvin ja julkisuutta ropisee, kyllä niitä kutsuja alkaa tulla ilman isoa julkaisijaakin.

Luulen, että jos harrastuspohjalta ruvetaan tekemään repparointia ja jalkautumaan uutiskentille, homma on pakostakin projektiluontoista. Ajallisesti ja aiheen puolesta rajatun projektin - paikallisen vaalikampanjan seuraamisen tai vaikka sadan tuntemattoman kuvaamisen - voi vielä jotenkin perustella itselleen vaikkei rahaa siitä tilille tippuisi. Mutta kuka hullu oikeasti pystyy motivoimaan itsensä kulkemaan lehtiön ja kameran kanssa täältä ikuisuuteen ympäri turuja ja toreja ilman palkkaa ja raportoimaan blogissaan kaikesta, mikä saattaisi jotakuta kiinnostaa?

Posted by: Teppo at 31.08.07 21:58

Jossain vaiheessahan oli se Vahtikoira, taisi olla tämän blogin pitäjälläkin sen kanssa jotain tekemistä? Idea varmaan oli hyvä ja alussa oli päivityksiä ja keskustelua, joka sitten hiipui, mutta mihin? Oliko projektin aihealue liian laaja?

Posted by: Helen at 01.09.07 11:03

Kuulostaa mielenkiintoiselta mutta samalla sydämeen hiipii epäilys.

Pelkään, että tämä(kin) projekti saadaan valjastettua ehdokkaiden virallisen propagandan käyttöön. Otto Utin peräänkuuluttamat innokkaat harrastajat varmasti löytyvät: ehdokkaiden fanaattisten kannattajien joukoista.

Maailmassa tuntuu olevan vain vähän riippumattomuutta. Varsinkin silloin kun valitaan USA:n presidenttiä.

Itseäni häiritsee tämän tyyppisissä projekteissa myös se, että ne ylläpitävät mielikuvaa siitä, että kansainvälinen politiikka ja isot uutistoimistot ovat suuren luokan sumutusta, johon tarvitaan jokin aktivistijoukko oikomaan kaikki vääryydet.

Off the bus -nimi taas viitannee pikemminkin nykyiseen presidenttiin, ja häneen liitettyihin mielikuviin...

Posted by: Anssi Tiittanen at 04.09.07 09:20

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)